Проект «Школи лохвицького земства» презентувала Ольга Герасим’юк у Лубнах

ПОЛТАВА
27.02.2017, 14:16
Проект «Школи лохвицького земства» презентувала Ольга Герасим’юк у Лубнах

Проект «Школи Лохвицького земства за проектом О. Сластіона» презентувала телеведуча та народний депутат 5-6 скликань Ольга Герасим’юк у Лубнах 26 лютого.

За її словами, мета проекту – врятувати близько 50 унікальних шкіл на Полтавщині, які були збудовані у Лохвицькому земстві на початку XX ст.

Такі школи створені за проектом відомого архітектора Опанаса Сластіона, що з’явилися у селах Лохвицького повіту ще у 1909-1910 роках знайдені і на Полтавщині, яка колись теж належала до Лохвицького земства

В тему: Опанас Сластіон – полтавський зодчий духу національної творчості

Проект «Школи лохвицького земства» презентувала Ольга Герасим’юк у Лубнах_1

Усі навчальні заклади побудовані у стилі українського модерну. Для цього стилю характерні шестикутні вікна, цегляне оздоблення у вигляді полтавської мережки та вишивки з альбомів Олени Пчілки, імпозантні вежі зі шпилями, які видно здаля, та розкладні дерев’яні перегородки, що у разі потреби об’єднували класи між собою в одну велику залу.

Як розповіла Герасим’юк на Лубенщині залишки українського модерну серед старих споруд сільських шкіл знайдено у Хитцях та в Окопі. Натомість, активісти продовжують подорожувати районом та Полтавщиною, крім того планують докласти зусиль, аби відповідний статус та державну охорону отримали ще 40 шків.

Читайте ще: Полтава, яку ми втратили: Музичні класи Феофанії Базилевич

Проект «Школи лохвицького земства» презентувала Ольга Герасим’юк у Лубнах_3

Віктор Карпенко

Читайте також:
Полтава
Московитським загарбникам ніколи не були раді на українській землі. Ворог цього відверто не розуміє, а тому платить велику криваву ціну.
19:15
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
вчора, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
вчора, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
вчора, 12:27