«Просвіта» вкрала в полтавців ще два пам’ятника Мазепі

ПОЛТАВА
23.04.2016, 10:50
«Просвіта» вкрала в полтавців ще два пам’ятника Мазепі

У Полтаві після 10 років збирання коштів, бюрократизму й спекуляцій, таки встановили пам’ятник українському гетьманові Івану Мазепі. Урочисте відкриття планується провести 5 травня 2016 року.

Ініціатором створення пам'ятника Мазепі у Полтаві був голова Полтавського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Микола Кульчинський

«Просвіта» вкрала в полтавців ще два пам’ятника Мазепі _1

Він збирав кошти з усієї України і діаспори. Найбільше пожертвували саме полтавці.

Збирати кошти на пам’ятник почали ще в 2006 році. На той час вартість виготовлення пам’ятки складала приблизно 600 тис. грн.

Геннадій Сікалов, голова громадської спілки «Останній Бастіон» одними з перших підтримав проект. Перший переказ коштів від спілки склав 15 тис. дол. Згідно з тодішнім курсом валют – понад 75 тис. грн. Незабаром бастіонівці анонімно пожертвували ще 150 тис. грн.

Олег Семінський, голова правління компанії ПрАТ «Нафтогазвидобування», передав 600 тис. грн. Фактично, дав повну суму на спорудження, транспортування й установлення пам’ятника.

Віктор Ющенко, тодішній Президент України, також виділив кошти на пам’ятник гетьману. Микола Кульчинський у в публічному виступі 2015 року назвав розмір президентського траншу – 150 тис. грн.

Сьогодні звіт найбільших жертводавців на пам’ятник Мазепі «Просвіта» виставила на одному з полтавських інтернет-видань. У ньому зазначені зовсім інші суми переказів. Похибки стосуються не тільки колишнього Президента.

«Просвіта» вкрала в полтавців ще два пам’ятника Мазепі _3

Згідно зі «свіжим» звітом, Віктор Ющенко пожертвував уже не 150, а 250 тис. грн. Представники «Останнього Бастіону» пожертвували не 75 і 150 тис. грн., а лише 70 тис. грн. Кошти Олега Семінського (600 тис. грн.) у звіті взагалі не фігурують!

Постає питання, куди поділися «непідзвітні» 150 і 600 тис. грн. від «Останнього Бастіону» та голови «Нафтогазвидобування»? Можливо, гроші просто загубилися чи забулися за 10 років колотнечі навколо встановлення пам’ятника.

Цікаво, що Микола Кульчинський публічно оголошував жертводавців під час урочистого представлення пам’ятника Мазепі в Полтаві 14 жовтня 2015 року. Голова «Просвіти» не забув про допомогу полтавців у розмірі навіть 5 грн.


Того ж дня Кульчинський сказав: Валерій Головко, голова Полтавської ОДА, пожертвував зі свого фонду 320 тис. грн. Також він взяв на себе всі будівельні й упоряджувальні роботи фундаменту пам’ятника. Це ще 600 тисяч гривень.

Та в звіті від «Просвіти» ці 600 тисяч від Валерія Головка не значаться.

Незрозуміла й кінцева вартість пам’ятника. В офіційних джерелах вартість литва разом із постаментом — 1 млн. 300 тис грн. Остаточна вартість — 1 млн. 760 тис. грн. Ознайомитися з вартістю можна тут.

У той же час голова Полтавського осередку «Просвіти» в інтерв’ю говорив про 2 млн. 460 тис. грн.

«Кінцева вартість пам’ятника на 2015 рік складає 1 млн. 760 тис. грн. і додайте ще 700 тис. грн. до цієї суми», — Кульчинський.

Зазначимо, пам’ятник Мазепі виготовили ще в 2009 році. За 2 млн. 460 тис. грн. тоді можна було збудувати і встановити в Полтаві три пам’ятника Іванові Мазепі. Один незабаром урочисто відкриють. Та куди поділися кошти на два інших? 

Мабуть, за 10 років популізму та спекуляцій левова частина зібраних грошей осіла в кишенях особливо «небайдужих» осіб. Під прикриттям національної ідеї та благодійності. 

Читайте також:
Полтава
Полтавські «зелені ямщики» присмокталися до бюджету міста, ігноруючи війну. Добре, що є громади в області, які вкладаються в оборону.
08:18
Полтава
«Зелені ямщики» готуються зустрічати з квітами московитів. Натомість селяни в області вкладаються у нашу спільну перемогу над ворогом.
вчора, 19:27
Полтава
На сьомий день пошуків правоохоронці повідомили про знайдення дитини без ознак життя. Тіло перебувало у водоймі аж на Київщині.
вчора, 06:01
Полтава
На превеликий жаль, проблеми з дурнями та дорогами характерні не тільки для росії. У Полтавському краю теж вистачає подібного.
21 квітня, 13:54
Полтава
Важливі на передовій ресурси покликані прискорити спорудження нових і посилення наявних бліндажів із шанцями. Тил рішуче допомагає фронту.
21 квітня, 11:36
Полтава
Комунальна мафія Полтаватеплоенерго в змові із суддівською мафією продовжує тероризувати споживачів.
20 квітня, 15:35