Прототип Мюнхаузена жив у Києві та сватався до російської принцеси

УКРАЇНА
29.08.2016, 13:20
Прототип Мюнхаузена жив у Києві та сватався до російської принцеси

Б’ємося об заклад, що ви з дитинства добре пам’ятаєте Барона Мюнхаузена – літературного героя німецького походження, невтомного шукача пригод із красномовними оповідками. Та мало хто знає, що реальний барон Мюнхгаузен насправді бував в Україні. Саме частина з його пригод запозичена Еріхом Распе з подій, які відбувалися на території нашої Батьківщини у XVIII ст.

Прототип Мюнхаузена жив у Києві та сватався до російської принцеси _1

Реальний прототип літературного Мюнхгаузена, Ієронім фон Мюнхгаузен, служив у свиті принца Антона Ульріха Брауншвейгського, який сватався до російської принцеси Анни Леопольдівни, та разом із ним потрапив до Російської імперії. У 1737 році брав участь в облозі і штурмі Очакова. Зиму 1738–1739 років Ієронім Мюнхгаузен провів у Києві, а в наступному році разом із російською армією вирушив на війну з турками до Буковини. Після цього реальний Мюнхгаузен ще послужив у російській армії, а у 1750 році повернувся до Німеччини.

Власне спогади про військові дії біля Очакова пізніше пародійно обіграв Распе у вигляді байок про політ на ядрі, їзду на половині коня та інші. Український переклад цих пригод був зроблений Г. Тютюнником.