Путін вивів з Росії в офшори 1.3 трильйона $

СВІТ
09.05.2016, 17:09
Путін вивів з Росії в офшори 1.3 трильйона $

Володимир Путін та керівна верхівка Російської Федерації вивела з країни в офшори понад $ 1,3 трлн на кінець 2014 року, пише «The Guardian». Це більше ніж за аналогічний період вивів Китай, економіка якого в 8 разів більша, ніж економіка РФ.

Джеймс Генрі, професор Колумбійського університету, колишній економіст консалтингової компанії McKinsey & Co, дослідив офшори для міжнародної неурядової організації Tax Justice Network. За результатами дослідження, до кінця 2014 року з країн, що розвиваються, в офшори було виведено понад $ 12 трлн.

Відтік з Росії склав $ 1,3 трлн. Дослідження проводилося протягом останніх 18 місяців, у своїй роботі Джеймс Генрі використовував офіційні дані міжнародних організацій, зокрема - МВФ і ООН.

З Китаю (а також Гонконгу і Макао) в офшори до кінця 2014 року були виведені $ 1,2, пише дослідник. Малайзія, Таїланд та Індонезія також посідають високі позиції в списку країн з найбільшим відтоком капіталу в офшори.

У розмові з «The Guardian», Генрі заявив, що мотивація для виведення коштів в офшори – не тільки ухилення від податків. За його словами, злочинці і корупціонери також використовують офшори, щоб приховати свої гроші.

Професор описав мешканців офшорних юрисдикцій як учасників сцени в барі з фільму «Зоряні війни», де зібрана строката група сумнівних міжгалактичних персонажів.

– Це як сцени з «Зоряних воєн»: в одному кутку - неплатники, в іншому – торговці зброєю, в третьому – корупціонери. Є і ті, хто використовує офшори для відмивання грошей або шахрайства – розповів Генрі.

Дослідник уточнив, що в якості «податкових притулків» вибираються не тільки такі екзотичні місця, як Каймани, де можна ефективно приховати капітал, але і деякі штати Америки, такі як Делавер. Там в іноземних інвесторів є можливість відкрити компанію без чіткої вказівки кінцевого власника.

Відділ моніторингу

«Останній Бастіон»

Читайте також:
Світ
Під час приголомшливого експерименту науковці отримали золото завтовшки з атом. Вони використали старовинну ковальську методику.
06:01
Світ
Нащадки поневоленого московитами у XIX столітті кавказького народу мають нагоду повстати проти окупантів. Чи скористаються вони шансом?
17 квітня, 14:45
Світ
У 16 квітня Парламентська асамблея Ради Європи розгляне питання про прийняття Косово до складу організації.
16 квітня, 11:43
Світ
Ганну Ґутьєррес визнали винною в ненавмисному вбивстві українки Галини Гатчинс у жовтні 2021 року.
16 квітня, 11:28
Світ
Поки адепт культурмарксизму з Арґентини на посаді Папи Римського закликає українців здійняти білий прапор, його підлеглі почали каятися.
14 квітня, 17:21
Світ
Сіоністське лобі на берегах Потомаку знову активізувалося. Військово-релігійний режим аятол напередодні вночі завдав потужного удару.
14 квітня, 15:03