Рефлексія щодо суперечливої конференції Олександра Мамая та Іллі Киви

ПОЛТАВА
17.09.2018, 16:10

Міський голова Олександр Мамай провів прес-конференцію стосовно свого «звільнення». Зазначимо, другим спікером чомусь виявився одіозний Ілля Кива, якого міський голова, «до речі, не запрошував», хоча і від столу не відганяв…

«Цими днями, а саме, в п’ятницю, Матковським і Капліним була здійснена спроба захоплення влади у нашому місті. Я думаю, ви всі прекрасно розумієте, що це повна вакханалія. І думаю, всі прекрасно знаєте, що більше шестидесяти двох (калька з російської, правильно говорити «шістдесяти двох» - ред.) відсотків виборців віддали свої голоси за мене (за гречку та цукор- ред.) . Якщо порахувати, це більше ніж за Матковського і Капліна разом взятих. Сьогодні хочу всім заявити, я особисто діючий міський голова. Ось печатка Полтавської міської ради», — заявив Олександр Мамай, дістаючи десь з-під того місця , на якому сидів, печатку.

Зазначимо, продемонстрована печатка знаходилась в упаковці, тому достеменно не відомо, чи це дійсно та сама печатка. 

Рефлексія щодо суперечливої конференції Олександра Мамая та Іллі Киви_1

«Знаходиться особисто в мене. Тому якщо зараз хтось буде розказувати, що ця печатка втрачена, чи її хтось поцупив — ось вона, ця печатка. Я вам її демонструю, — сказав міський голова, ховаючи печатку туди ж, звідки і діставав її. — Цю сесію, псевдо сесію, як міський голова, я не визнаю. Якщо хтось, чимсь незадоволений — хай звертається до суду. Зараз будуть приносити певні рішення, які без печатки, які за підписом Шамоти — вони будуть повертатися всі назад без розгляду».

Далі слово взяв скандальний політик: «Что делает здесь Кива. Почему на прес-конференции присутствует он?» — запитав про себе від третьої особи Кива.

Проте не встиг «гість» відповісти, так би мовити, продовжити свій чи то монолог чи то діалог, як його одразу перервав Мамай: «До речі, я його не запрошував».

«Это лично моя инициатива», — мовив Кива.

На його думку, звільнення міського голови пов’язане з майбутніми виборами та адміністрацією президента: «Происходит подготовка широкомасштабной фальсификации президентских и парламентских выборов со стороны администрации президента….На сегодняшний день, это хороший прецидент (А чи «хороший» ? — ред.) понять, что в этой стране власть делает все возможное . Администрация президента пойдет на любые нарушения закона, лишь бы у нее появилась возможность получить контроль над структурами, которые позволят проводить фальсификацию. На сегодняшний день рейтинг Порошенка по всей Украине равен нолю», — зазначив Кива.

«Мамай сегодня мер города Полтавы, он стал хорошим примером для всех, и в принципе для вас. Вы должны осветить и показать какая вакханалия происходит сегодня в нашей стране, что делает власть для того, чтобы сохранить свои позиции.»

На запитання журналістів, про причини бездіяльності поліції, в той час коли ламають двері до кабінетів держслужбовців, міський голова почав відходити від теми розмови.

«Я думаю, ви і самі знаєте відповідь на запитання. Я їх принципово, двері, не зафарбовую. Колись, декілька років тому, Каплін вибивав ці двері топором. Коли зараз в нього з’являється інша можливість, він намагається це зробити по іншому», — мовив він.

Разом з цим, він зазначив, що рішення депутатів не визнає, тому наполягає на проведенні процедури згідно із законом: «Я ці збори депутатів не визнаю. Тому, якщо ці депутати вважають, що їхня псевдосесія пройшла законно — вони повинні звернутися до суду, і рішенням суду зобов’язати мене визнати їхні дії. На сьогоднішній день сесію ніхто не відміняв».

Говорячи про причини сьогоднішніх подій, Кива пов’язав їх з політикою та, перш за все, АП. Проте сам Мамай про зв’язок з АП говорити не став.

«Чи була в мене розмова, чи з АП, чи з іншими політичними партіями — я на ці питання відповідати не буду. Тому що, якщо такі розмови колись і будуть, то моя офіційна позиція – нейтралітет,» —зазначив міський голова, поглядаючи на Киву.

Поступово прес-конференція перейшла у комунальне русло. Так Кива згадав про підготовку міста до опалювального сезону: «Нужно готовится к отопительному сезону, потому что у нас зима не за горами».

Відповідаючи на запитання журналістів про роботу комунальників, Мамай вирішив озвучити основні, на його думку, причини занедбаності міста: «Ви прекрасно розумієте, що у кожного з нас в житті є обмежений час на працю, на особисте життя. І якщо кожен живе по певному життєвому графіку, а потім хтось втручається, то він дає збій. Сьогодні, як мінімум останні півтора-два місяці, мій життєвий графік теж дає збій. Сьогодні я не знаю, куди мені в першу чергу бігти. Чи мені бігти отримувати якусь моральну, психічну, психологічну допомогу від якихось певних політиків, чи все-таки встати і піти звідси. Але я не можу такого зробити, тому що я тут народився, я тут виріс і живу в цьому місті. І коли прийде час — я тут помру. Це станеться не сьогодні, не завтра, але я не збираюсь виїжджати з Полтави нікуди».

«Чи пішов збій у роботі комунальних господарств? Так, пішов. Якщо протягом тижня ми не вирішимо всі питання, не виключено, що мені доведеться самому встати і піти (з посади — ред.)», — підсумував Олександр Мамай.

Аби роз’яснити, що насправді сьогодні відбувається, на ситуацію потрібно поглянути з точки зору Закону.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі Закон) прийняття рішення про висловлення недовіри міському голові віднесено до компетенції міської ради. Таке рішення ухвалюється більшістю депутатів від загального складу ради (ч.2 ст.59). Однак механізм висловлення недовіри та його юридичні наслідки законодавством не визначені. Практика свідчить, що висловлення недовіри є підготовчим етапом для прийняття радою рішення про дострокове припинення повноважень міського голови.

Щодо дострокового припинення повноважень міського голови.

Відповідно до ч.2 ст. 42 Закону «повноваження міського голови можуть бути припинені достроково у випадках передбачених цим Законом».

Згідно ч.2 ст.79 Закону «повноваження міського голови можуть бути достроково припинені, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень».

Доказом про порушення міським головою Конституції та Законів України як підставою для дострокового припинення повноважень може слугувати лише рішення суду, що набрало законної сили, та в резолютивній частині якого визнано дії міського голови незаконними або такими, що свідчать про його бездіяльність чи перевищення своїх повноважень, наданих Законом, або не відповідають вимогам ч.2 ст.19 Конституції України.

Не можуть слугувати як докази: висновки постійних комісій ради у будь-якій формі, рішення відповідної ради за матеріалами перевірок тимчасових контрольних комісій ради, їх висновки у вигляді протоколів, різноманітні звернення громадян, висновки контролюючих та перевіряючих органів тощо.

Відповідно до ч.3 ст.79 Закону повноваження міського голови за наявності підстав, передбачених ч.2 цієї статті можуть бути припинені достроково за рішенням відповідної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради.

Разом з тим відповідно до ч.5 ст.79 Закону за наявності рішень суду про визнання розпоряджень чи дій міського голови незаконними, висновків відповідного комітету Верховної Ради Верховна Рада України може призначити позачергові вибори міського голови. Питання про призначення Верховною Радою України позачергових виборів міського голови може порушуватись перед Верховною Радою України відповідною міською радою, головою обласної, Київської, Севастопольської міської державної адміністрації.

Повноваження міського голови припиняються достроково, а відповідна особа звільняється з посади:

1) з підстав, зазначених у ч.2 ст.79, – з дня прийняття відповідною радою рішення про дострокове припинення повноважень;
2) у випадку, передбаченому ч.5 ст.79, – з моменту вступу на цю посаду іншої особи, обраної на наступних виборах.

Читайте також:
Полтава
Підрозділи фронтовиків щотижня отримують від тиловиків як слова вдячності, так і надійну підтримку. Разом — до спільної перемоги!
08:12
Полтава
Вшанування пам'яті захисників важливе для плекання патріотизму у прийдешніх поколінь. Люди мають знати імена тих, хто поліг за нашу свободу.
вчора, 19:17
Полтава
Наш земляк поліг смертю хоробрих під час виконання бойового завдання у селі Урожайне на Донеччині. Незламному героєві було 44 роки.
вчора, 14:56
Полтава
Жадібність і бажання легкої наживи до в'язниці можуть довести. Порушникам нерестової заборони це доводять до відома вже після затримання.
вчора, 08:23
Полтава
Цьогоріч у березні на соціальний захист воїнів і їхніх родин із бюджету виділено 198 тисяч гривень. Кошти спрямовані на різні види допомоги.
14 квітня, 16:12
Полтава
Нещодавні ракетно-дронові удари московитів по енергетичній системі Україні змусили чиновників звернути увагу на критичну інфраструктуру.
14 квітня, 08:09