Репортажі з-за кобищанських парканів: 80 «Свята Варвара ніч увірвала, а дня доточила»

ПОЛТАВА
17.12.2018, 05:14

Репортаж 80: «Свята Варвара ніч увірвала, а дня доточила»

Репортажі з-за кобищанських парканів: 80 «Свята Варвара ніч увірвала, а дня доточила» _1

Вітаємо Варвар. Щиро зичимо усім нашим сучасницям Варям, щоби доля їхньої покровительки Великомучениці обійшла їх десятою дорогою. Ділимося нанишпореною інформацією винятково з міркувань оцього позитивного побажання.

Варвара-Краса-Довга-Коса (не плутати з Юлією), Санта-Барбара і лялька Барбі – усі вони іменинниці 17 грудня. За не вельми й віддалених часів це ім'я примушувало благоговіти людство обох християнських колін. Щоправда, посполитий люд спілкувався з Великомученицею дещо фамільярно. Оскільки до Варвар зима було «вже й дороги заварить і мости замостить», то й казали: «Тріщить Варюха – ховай і ніс, і вуха».

Трагічний життєпис цієї симпатичної «чужинки» («варвара» грецькою «іноземка» – авт.) вразив старих і малих. Ще б пак! Смерть дитя прийняло від батька-садюги!

А відбулося це ось яким побитом. У майбутньої святої не заладилося з самого початку – рано померла мати, батька увесь малоазійський Ілліополь знав як ревного язичника. Можна уявити, яким домостроївським було дитинство у дівчини! Тим не менше, Варвара виросла гарненькою, розумною, і укупі з багатством стала бажаною нареченою для місцевої знаті. Та чи принца на білому коні дівча виглядало, чи з якихось інших причин, але пошуковці Варвариної руки і серця незмінно отримували відкоша. Батько вже й гнівитися не на жарт почав на вередливу доньку. Навіть від домострою відступив – для розширення можливих контактів з протилежною статтю дозволив їй відвідувати дівчачі посиденьки.

Однораз, коли тато виїхав з міста у справах, Варвара зустріла групу християнок. Професійний агітпроп зробив своє діло – Варвара глибоко і відразу перейнялася християнськими цінностями, охрестилася і вирішила покласти життя на олтар Ісуса. Батька метаморфоза шокувала. Злютований родитель віддав доньку у лабети владних чинуш, які катуваннями (ішов же 306 рік і гоніння на «не таких» були у розпалі!) хотіли домогтися від нещасної вірянки зречення.

Вже й тоді виявилася богообраність Варі: кидають кати увечері дівчину до карцера усю побиту і закривавлену, а на ранок – жодного сліду! Дістало отаке демонстративне зцілення самого імператора Максиміліана, цього християнського ненависника, дав команду щоби сам батько власноруч зарубав дитя мечем. Що й утнув психопат, стявши голову рідній дитині.

Мощі святої довго і далеко подорожували, нарешті знайшли прихисток на благословенних київських теренах. Привезені дружиною великого князя Святополка (у хрещенні Михайла) Варварою Комніною з Константинополя, священні атрибути зберігалися у Золотоверхому Михайлівському чоловічому монастирі. Місцевим вірним вдалося сховати Варварині мощі і від Батия, і уберегти від сучасних «ординців». З 1930-х років, після зруйнування Михайлівського монастиря більшовиками, реліквія зберігається у Володимирському соборі.

У святої Варвари – чимало можливостей. Найперше вона дбає про дітей, подружню любов, всіляко перешкоджає адюльтеру, опікується молодицями при надії, відома заступництвом військових, гірників, авіадиспетчерів і колег Дмитра Комарова (ведучого «Світу навиворіт» - авт). Рішуче протистоїть проявам сімейного насильства, на дух не переносить лихих і собакуватих свекрух. Атож, як бачимо, коло відповідальності св. Варвари важливе як у суспільно-громадянському, так і побутовому сенсі.

Віртуальний контакт із заступницею досягається дотриманням низки табу і виконанням приписів. Варвара точно позбавить своєї благодаті недисциплінованих жіночок, які здумають 17 грудня прати, білити і місити глину. Відомі випадки, коли навіть німецька техніка з ладу виходила. А ось вишивання Великомучениці імпонує, бо, пишуть, сама дівчина добре зналася на «проколі» і «прикріпі», вигаптувавши ризи самому Ісусові. Нічого собі!

До бажаних діянь у цей день належать особлива охайність у одязі, пиття води з ополонки, відвідини перукарні. До речі, ритуальні маніпуляції на честь Варвари вельми складні. Скажімо, нам не вдалося знайти рецепт спеціальної Варвариної каші. Страву варили у якомусь казані з особливими властивостями, залишали на ніч у холодній печі і на застиглій кірці тієї каші вранці вичитували чіткий план грядущого – найближчі демографічні зміни у родині, майбутню врожайність зернових, прогноз погоди на березень-квітень наступного року. Пані Наталя Діденко з «Еспресо», певно, приятелює з Варварою.

От якби сьогодні зранку упала на Полтаву густа паморозь, мали б наступного року обвальний урожай фруктів. З яблуками не судилося, може, хоч президента нормального оберемо.

Вадим Демиденко

Читайте також:
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
вчора, 19:04
Полтава
Полтавські «зелені ямщики» присмокталися до бюджету міста, ігноруючи війну. Добре, що є громади в області, які вкладаються в оборону.
вчора, 08:18
Полтава
«Зелені ямщики» готуються зустрічати з квітами московитів. Натомість селяни в області вкладаються у нашу спільну перемогу над ворогом.
22 квітня, 19:27
Полтава
На сьомий день пошуків правоохоронці повідомили про знайдення дитини без ознак життя. Тіло перебувало у водоймі аж на Київщині.
22 квітня, 06:01
Полтава
На превеликий жаль, проблеми з дурнями та дорогами характерні не тільки для росії. У Полтавському краю теж вистачає подібного.
21 квітня, 13:54
Полтава
Важливі на передовій ресурси покликані прискорити спорудження нових і посилення наявних бліндажів із шанцями. Тил рішуче допомагає фронту.
21 квітня, 11:36