Репортажі з-за кобищанських парканів: де тепло, там і рветься

ПОЛТАВА
29.10.2018, 13:14

Репортаж 58: де тепло, там і рветься

Репортажі з-за кобищанських парканів: де тепло, там і рветься_1

Зніжений тривалим і комфортним літеплом організм кобищанця зустрів першу осінню прохолоду з підозрою – а як оце вже надовго? Попереду оті декілька місяців, коли нас кидатиме у холодний піт очікування на квитанцію з теплоенерго (принагідно подивуємося дивному українському алогізмові: де ще видано, щоб теплὀ у холодний піт кидало!). Хай їм грець, тим грудням з березнями, – щомісяця платити навіть за гарячі батареї по дві з хвостиком тисячі було таки накладно. Платили, оскільки із частини законослухняних голів ще не вивітрилося совкове «раньше думай о родине», а до іншої частини вже прийшла європейська звичка безальтернативної обов’язковості оплати спожитих комунальних послуг.

Все частіше нас відвідує думка про богоносне призначення українців: конкуруємо з юдами. Наш засмиканий загал водить кольоровими Майданами теж Хтось невидимий, якийсь Мойсей-інкогніто, готуючи нас до виконання месіянського призначення… І нєсть числа випробовуванням українському світові! Наразі вирішили взяти кобищанців теплом.

Куди вже вставляв палець заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства пан Чепурко, одному Мойсеєві і відомо. Але чиновному пальчикові стало зимно ще 24 жовтня і його власник схарапудив виконком міської ради на одноголосне рішення розпочати опалювальний сезон! Вже тиждень, як батареї на Кобищанах щедро доточують і свої гігакалорії до планетарного потепління. До слова, щороку українці втрачають близько 75 млрд. грн. на обігріві навколишнього середовища.

Заступник мера Олексій Чепурко пояснив необхідність авральних заходів «значним зниженням температури з 24 жовтня та численними скаргами полтавців на холод у квартирах». Окстись, пане начальнику, але вже в принципі не здатна зігрітись бабця-пенсіонерка – дай, боже, їй здоров'я пережити міськраду у теплі і родинному затишку – не може бути еталонним термометром! Якого ханатка ваше теплоенерго хоч би сьогодні, 29 жовтня, не припинить подачу непотрібного людям тепла?! Складається враження, що Полтавський міськвиконком не відає про існування сайту https://www.gismeteo.ua/weather-poltava-4957/3-5-days/ і все ще виставленим за вікно обслиненим пальцем міряє температуру.

Очевидною є глибша причина теплових маніпуляцій: братві з теплоенерго забракло грошенят після літа у простої, треба надолужувати згаяне. Вони й надолужують, заохочені відвертим популізмом Шамоти енд Ко.

На обговорення усього комплексу невирішених проблем з виробництвом, подачею, використанням і оплатою тепла в Полтаві ми не заміряємося – не подужаємо! – висловимо критичне «фе» щодо однієї: чому встановлення будинкового теплового лічильника призвело нашу сім’ю до збільшення витрат у порівнянні з «долічильниковою ерою»?

Навіть наш дядько «не в темі» усвідомлює – за своєю природою монополісти, постачальники тепла не зацікавлені у повному і об'єктивному обліку власної послуги задля її здешевлення. Адже на «неекономних» споживачів можна перекладати втрати тепла у зношених тепломережах, зволікання з ремонтом і обслуговуванням. Аксіома: теплоенерго до ліхтаря температури наших організмів, їх гріє вал вироблених градусів. Тому власникам квартир переважної більшості старої забудови, де неможливе встановлення індивідуальних лічильників, доводиться регулювати температурний режим розчиненими навстіж кватирками, оплачуючи й потреби мерзлякуватих, але субсидійованих співмешканців будинку. Усі спроби домогтися від відповідального за спільний лічильник тепла прикрутити вентиль у відлигу наштовхуються на істеричний лемент сусідів з перших поверхів та кутових квартир.

Атож, на нас, шановні кобищанці, у зв'язку із підвищенням ціни на газ чекають ще ті дні і ночі. Наповнені не стільки теплом, як жахами від його вартості. І Мойсея не видно.  

Вадим Демиденко

Читайте також:
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
вчора, 14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
вчора, 06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
27 березня, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
27 березня, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23
Полтава
Нерестова заборона в області діятиме до кінця весни. Це дозволяє природоохоронцям кількісно відновлювати наявність прісних біоресурсів.
26 березня, 14:45