Що буде з Російською православною церквою в Україні?

ПОЛТАВА
26.03.2014, 19:15

Російський удар по Криму відбився рикошетом по позиціях церкви з найбільшою кількістю парафій в Україні – Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). У дні, коли для багатьох українців Росія з близької в усіх відношеннях країни перетворилася на агресора, проросійська лінія в УПЦ МП, яка й раніше здавала позиції, остаточно перейшла в оборону, кажуть експерти.

Тимчасовий очільник церкви митрополит Онуфрій заявив, що Росія має зробити все, щоб зберегти територіальну цілісність України. "В іншому разі на тілі нашої єдності виникне кровотечна рана, вилікувати яку буде дуже непросто і яка болюче відіб’ється на нашому спілкуванні і наших відносинах", - сказав він в нещодавньому інтерв’ю.

Підлеглі йому ієрархи пішли у своїх висловлюваннях ще далі. Митрополит Черкаський і Канівський Софроній назвав Володимира Путіна "бандитом". А головний капелан, митрополит Августин, благословив українських військових на захист Батьківщини: "Ми ж не пішли в Ростов-на-Дону чи Смоленськ".

Відтак, лише троє з дев'яти членів Синоду УПЦ МП займають відверто проросійську позицію: намісник Києво-Печерської лаври Павло, очільник Одеської та Ізмаїльської єпархії Агафангел та митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон.

Приблизно така сама ситуація – 30% прихильників проросійської позиції – зберігається серед усього духовенства УПЦ МП, каже релігієзнавець Людмила Филипович з Інституту філософії НАНУ. Схожа ситуація і серед прихожан цієї церкви, припускає вона.

Тож що чекає на Православну церкву Московського патріархату в найближчому майбутньому?

 У песимістичному сценарії, прогнозують фахівці, розкол в УПЦ МП наростатиме, додаючи нових латок до строкатого українського православ'я. Оптимістичний розвиток подій передбачає те, про що православні віряни з надією говорять роками і що за своїми масштабами може вийти за тісні межі конфесій: створення в Україні Єдиної помісної православної церкви. Тим паче, що за створення такої церкви формально виступають усі три основні православні конфесії: УПЦ МП, УПЦ Київського патріархату (УПЦ КП) та Українська автокефальна церква (УАПЦ). А перші дві навіть створили комісії для переговорів про об'єднання, які, щоправда, ще не почали працювати.

Читайте також:
Полтава
Московитським загарбникам ніколи не були раді на українській землі. Ворог цього відверто не розуміє, а тому платить велику криваву ціну.
вчора, 19:15
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
вчора, 14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
вчора, 08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
18 квітня, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
18 квітня, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
18 квітня, 12:27