Смерть скаліченого гея з Білорусі потрясла соцмережі

СВІТ
27.10.2015, 18:33
Смерть скаліченого гея з Білорусі потрясла соцмережі

У Мінську помер хлопець, жорстоко побитий після гей-вечірки більше року тому. Інтернет-спільнота вибухнула обуренням, дізнавшись, що покараний за бійку спортсмен уже покинув місця позбавлення волі за амністією.

Трагедію, згідно з повтореними в суді розповідями очевидців, спровокувала дівчина, яка на виході з нічного клубу поскаржилася групі спортивного вигляду хлопців, що на вечірці ніхто нею не зацікавився, бо в тому клубі зібралися самі геї.

"Правильні" хлопці дочекалися виходили з клубу відвідувачів і почали викрикувати образи.

"Хто тут п ... си?", - тільки й запитав у відповідь Михайло Піщевський, як на нього посипалися удари і він упав на асфальт. Очевидці бійки намагалися вгамувати нападника, викликали міліцію і "швидку" і самі затримали хулігана, котрий спостерігав із друзями за розвитком подій із сусіднього двору.

Понад рік страждань

Михайло місяць провів у комі, лікарі видалили хлопцеві близько 20% мозку через гематоми, що утворилися після ударів.

Більше року хлопець, коли врешті опритомнів, жив у стані, близькому до вегетативного.

Друзі Михайла організували збір коштів на його лікування та догляд за ним.

Гроші в призначених судом сумах потерпілому та його матері перерахував і нападник на Михайла Піщевського - колишній учитель фізкультури Дмитро Лукашевич.

Михайло Піщевський помер у ніч на 25 жовтня - у прикутого до ліжка молодого чоловіка в останні місяці розвинулася пневмонія і менінгіт.

Суд і кара

Смерть скаліченого гея з Білорусі потрясла соцмережі_1
Дмитра Лукашевича засудили до двох років і восьми місяців тюрми

Суд над Дмитром Лукашевичем, що відбувся в жовтні минулого року, білоруська недержавна преса називала першим в історії країни публічним розглядом на ґрунті неприязні до людей нетрадиційної сексуальної орієнтації.

У постанові суду, втім, слизька тема не згадується, хоча присутні в залі суду репортери зняли на камеру сварку підсудного з друзями Михайла Піщевського - з лайкою і погрозами з боку підсудного.

З обтяжливих обставин суд узяв до уваги лише алкогольне сп'яніння Лукашевича.

Суд визнав Лукашевича винним у злісному хуліганстві і завданні тяжких тілесних ушкоджень з необережності, покаравши спортсмена (займався важкою атлетикою, закінчив університет фізкультури) 2 роками і 8 місяцями позбавлення волі з відбуванням у виправній колонії.

Адвокат потерпілої сторони і держобвинувач вимагали на процесі іншої кваліфікації скоєного і покарання позбавленням волі до 7 років.

У серпні, два місяці тому, Дмитро Лукашевич вийшов на волю за амністією, відбувши з призначених судом 32 місяців в місцях позбавлення волі 11.

Реакція мереж

"Такі справи просто знищують віру в справедливість суду і довіру до правосуддя", - написала у Facebook правозахисниця Тетяна Ревяко, що підтримувала близьких Михайла Піщевського в судах.

Сергій Андросенко, якого називають лідером білоруського ЛГБТ-руху, розмістив у мережі Facebook прощальні слова подруги загиблого Світлани: "Хіба таке можливо? На жаль, так. Це є в нашому суспільстві часто-густо. Немає ніякої толерантності".

Друзі загиблого Михайла стверджують, що він не афішував свою орієнтацію. Проектував і будував котеджі, займався музикою.

Під повідомленнями про смерть Михайла Піщевська - сотні коментарів.

"Не обов'язково любити геїв, але чим міг перешкодити молодий хлопець, що прийшов на свою маленьку вечірку і нікому свої інтереси не пропагував і не нав'язував! А ще кажуть, що білоруси "мирний" і "толерантний" народ ... ", - пише хтось на ім'я Герман.

"Гомофобією страждають мачо з прихованим не реалізованим потягом до осіб своєї статі (це по Фрейду) - звідси агресія і бажання вчити, як треба жити. А так у нас усе суспільство хворе агресією через нереалізовані бажання. Гей, не гей - тільки привід", - пише Mich3211.

Примітно, втім, що користувачі інтернет-форумів, зазвичай уїдливі, а то й агресивні при обговоренні тем, пов'язаних із сексуальною орієнтацією, цього разу зосередилися на факті злочину і покарання.

"Не важливо гей чи ні, в чуже ліжко лізуть тільки ті, у кого в своєму проблеми. Справа про вбивство людини, причому це бидло за свій злочин отримало рік. Відсидів рік за вбивство людини!!!! Таких потрібно довічно садити вони небезпечні для суспільства. Вчора він побив до смерті людину через орієнтацію, завтра він може побити когось іншого через те що йому раптом ваша шапка не сподобається або колір куртки", - обурюється anton_anton_talks71.

"На його совісті смерть людини в муках. І муки рідних цієї людини. У держави дуже вибірковий підхід до злочинців. За "провалену модернізацію" можуть більше проблем доставити, ніж за вбивство", - додає ssaschа.

"Всі місцеві гомофоби повинні усвідомлювати, що вина за це вбивство лежить і на них. Ваша ненависть під'юджувала і направляла руку цього гопника. У вас цей убивця відчуває підтримку своєму злочину, в вас причина безкарності цього виродка", - пише Наті. (Стилістика і орфографія коментарів збережена. - Ред.)

Як пояснюють юристи-практики, покарання нападнику на Михайла Піщевського не може бути переглянуте. Суд дав кваліфікацію діям Дмитра Лукашевича, винесено вирок, і вирок уже виконаний.

Відділ моніторингу,

Останній Бастіон

Читайте також:
Світ
Мусульманська громада традиційно вважається доволі закритим середовищем. Однак у закладах освіти Німеччини стан справ зовсім інший.
вчора, 12:37
Світ
Йдеться не лише про Польщу, а й про інші країни Заходу.
вчора, 09:40
Світ
Америка та Європа не просто можуть, але мають підготуватися до того, що буде відбуватися далі у війні. Україна не повинна бути самотньою.
23 квітня, 06:00
Світ
Влада Польщі готова піти на розміщення на своїй території американської ядерної зброї.
22 квітня, 16:12
Світ
США можуть вперше запровадити санкції проти підрозділу ЦАХАЛу
22 квітня, 09:25
Світ
Країна-загарбник продовжує втрачати населення внаслідок природних втрат. І це відбувається без урахування втрат на полі бою в Україні.
22 квітня, 08:23