США проігнорували загрозу Москви і продовжать патрулювати Чорне море

СВІТ
18.06.2016, 09:04
США проігнорували загрозу Москви і продовжать патрулювати Чорне море

Присутність США в Чорному морі продовжиться, незважаючи на негативну реакцію Москви, заявив Рей Мабус, міністр американських військово-морських сил. За його словами, стримування потенційної агресії в регіоні продовжиться.

США збереже військову присутність в Чорному морі, попри застереження Росії, заявив Reuters міністр військово-морських сил США Рей Мабус. «Ми маємо намір продовжувати присутність там. Ми збираємося стримувати агресію. Це головна причина, чому ми там», - підкреслив він.

За словами Мабус, дії США відповідають Конвенції Монтре, яка наказує, що нечорноморські держави мають право перебувати в Чорному морі тільки 21 добу. З-поміж членів НАТО, зазначив міністр, є Туреччина, Румунія і Болгарія, а всі вони - чорноморські країни.

На початку червня стало відомо, що американський ракетний есмінець USS Портер увійшов у Чорне море. У США пояснювали, що мета цього - «рутинний патруль разом з союзниками і партнерами для поліпшення безпеки та стабільності в Чорноморському регіоні».

Москва пригрозила США «патрулюванням у відповідь». Тим часом Румунія і Туреччина виступили з ініціативою створення флотилії НАТО в Чорному морі. Питання про створення чорноморського флоту, ймовірно, як повідомлялося раніше, буде обговорюватися на саміті НАТО в липні. Румунські ЗМІ, зокрема, писали, що Бухарест запропонує створити в Чорному морі регулярний флот з кораблів Німеччини, Італії, Туреччини і США. Ініціативу підтримав президент України Петро Порошенко. Болгарія поки не підтримує цю ідею.

15 червня у МЗС Росії пригрозили, що постійна присутність НАТО в Чорному морі «носитиме дестабілізаційний характер і завдасть шкоди безпеці регіону».

«Якщо питання щодо створення постійного з'єднання буде вирішене, то, звичайно, це матиме дестабілізаційний характер, це аж ніяк не морський простір НАТО, ніякого стосунку до альянсу воно не має, в Чорному морі є повна свобода мореплавання», - заявив Андрій Клеін, один із членів МЗС РФ, відзначивши, що це не поліпшить стосунки Росії з альянсом.

Відділ моніторингу

Читайте також:
Світ
Пхеньян допомагає Москві коїти геноцид українців, надаючи різне озброєння. Своєю чергою, Сеул готовий надавати все необхідне Києву.
вчора, 19:45
Світ
Там чудово розуміють загрози, які несуть дрони для класичної армії вчорашнього дня.
вчора, 17:56
Світ
Юдеї та мусульмани мають у своїх релігіях дивну звичку вбивати червоне теля. Все для того, щоби умилостивити Господа, але не тільки...
26 березня, 12:27
Світ
Третю добу поспіль тривають запеклі бої за медичний комплекс Аш-Шифа. Командування ЦАХАЛ вперто вірить, що знищує терористів ХАМАС.
25 березня, 19:13
Світ
«ЗА» проголосувало 14 членів Ради безпеки із 15, США – утрималися.
25 березня, 18:07
Світ
ШІ-ведучі на телебаченні обходяться дешевше, ніж справжні.
25 березня, 17:35