Стали відомими нові деталі вбивства Бориса Нємцова

СВІТ
09.07.2019, 06:02
Стали відомими нові деталі вбивства Бориса Нємцова

Цими днями в Люксембурзі проходить сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ. В рамках сесії відбулося слухання стосовно підготовки спецдоповіді щодо вбивства одного з лідерів російської опозиції Бориса Нємцова (вбивство було скоєне 27 лютого 2015 року).

У зв’язку зі слуханням стали відомі нові подробиці стосовно підготовки вбивства.

Видання «New times» опублікувало матеріал адвоката сім’ї Нємцових Вадима Прохорова, який, зокрема, містить протокол розмови з колишнім віце-прем’єром Чечні Ахмедом Закаєвим (на нинішній момент, отримавши притулок, перебуває у Лондоні).

За словами Закаєва, він дізнався про плани замаху на Нємцова ще на початку лютого 2012 року. Джерелом інформації було оточення Рамзана Кадирова.

Колишній державний діяч впевнений у правдивості джерела: «Я поставився до цієї інформації дуже серйозно, оскільки джерело було достовірним і надійним, інформація, що походила від нього, неодноразово підтверджувалася».

Нємцовим справа не обмежувалася. Замахи та арешти готувалися і проти інших лідерів російської опозиції.

Інформацію про підготовку замахів Закаєв передав особисто Нємцову та Андрій Піонтковському під час зустрічі в Осло наприкінці лютого. «Під час бесіди ми обговорювали варіант, що Путін і Золотов (тогочасний начальник Служби безпеки Президента РФ. – ОБ) можуть задіяти для фізичної ліквідації Нємцова і Каспарова так званих кадирівців – людей із оточення Рамзана Кадирова. Як мені здалося, під кінець нашої розмови мої співбесідники не до кінця повірили у можливість такого розвитку подій. Але буквально наступного дня, 29 лютого 2012 року, мені зателефонував Піонтковський і повідомив, що Путін у публічному виступі по телебаченню заявив, що серед опозиції готується «сакральна жертва», тим самим фактично підтвердив інформацію, яку я отримав».

На думку Закаєва, план фізичної ліквідації лідерів російської опозиції не був реалізований 2012 року тому, що Путін на той час намагався покращити відносини з Заходом. 

Читайте також:
Світ
Поліція з кийками розганяє акцію в Техаському університеті в Остіні.
10:32
Світ
Між США та Ізраїлем загострюється політична криза. Представники Демократичної партії (партії влади) тиснуть на режим у Тель-Авіві.
08:21
Світ
Довгий час фінляндці вірили, що зможуть утихомирити свого східного сусіда. Тепер Москва — знову ворог №1, як було раніше в історії...
06:01
Світ
Мусульманська громада традиційно вважається доволі закритим середовищем. Однак у закладах освіти Німеччини стан справ зовсім інший.
вчора, 12:37
Світ
Йдеться не лише про Польщу, а й про інші країни Заходу.
вчора, 09:40
Світ
Америка та Європа не просто можуть, але мають підготуватися до того, що буде відбуватися далі у війні. Україна не повинна бути самотньою.
23 квітня, 06:00