"Stratfor" прогнозує світові велику війну

СВІТ
10.03.2016, 12:28
"Stratfor" прогнозує світові велику війну

Розвідувально-аналітичне агентство «Stratfor» і його засновник Джордж Фридман прогнозують велику світову війну. Фридман вважає, що світова війна повертається в міжнародну практику.

Керівник «Stratfor», який також є автором книги «Наступні 100 років» (The Next 100 Years) і засновником інституту геополітичного прогнозування, попередив, що руйнівні міждержавні війни стали повторюваною характеристикою світової політики.

За його словами, сучасна епоха відзначилася тим, що всі періоди світу стали лише періодами жорстокої розплати. «Ще не було століття, в якому не йшла системна війна. Системна війна - це період, коли вся система в конвульсіях », - продовжив Фридман, посилаючись на Семирічну війну, Наполеонівські, і світові війни.

Він зазначив, що будь-яка міжнародна система, будь то союз консервативних сил в Європі, які утримували світ після наполеонівських воєн або ж американо-центричний світовий порядок періоду після Холодної війни, мають за своєю природою фатальні недоліки. На його думку, нинішня міжнародна система ростить насіння, які згодом призведуть її до руйнування.

«Фактично, нинішній світовий порядок, як і раніше допускає наявність періодів кризи, які сама система не в змозі вирішити. В історичній ретроспективі, коли такі держави, як Німеччина, Китай або Росія переживали занепад і були заміщені іншими, починалися системні війни», - пояснює Фридман.

Аналітик уважає цілком вірогідною війну між Польщею і Росією, а також між Туреччиною і Росією. Крім того, він прогнозує військовий конфлікт Японії і США.

«Серед країн, що розвиваються, потенційно сильними є Японія, Туреччина і Польща. Я б не виключав війну в Східній Європі, на Близькому Сході і морську війну Японії з США заради їхнього самозадоволення.

Але кожен раз, коли нові сили з'являються, вони повинні знайти баланс в світовій системі. Нові держави з'являються, старі згасають. Небезпечний не сам процес, небезпечна фаза формування».

Тому вірогідні сценарії війни в Східній Європі і на Близькому Сході, а крім того в США і Японії, прогнозує «Stratfor».

Фридман робить висновок, що в кожному столітті відбувалася так звана «системна війна», в ході якої вся система «здригалася в конвульсіях». Згідно з аналізом «Stratfor», в будь-якій міжнародній системі є свої «фатальні недоліки», які можуть стати початком власного знищення.

«Кожен раз, коли з'являються нові держави, їм потрібно знайти свій баланс. Нові країни набирають силу, старі йдуть на спад. Небезпечний не сам цей процес, а позиція країни, яка переходить на новий рівень», - вважає засновник «Stratfor».

Відділ моніторингу

«Останній Бастіон»

Читайте також:
Світ
Під час приголомшливого експерименту науковці отримали золото завтовшки з атом. Вони використали старовинну ковальську методику.
06:01
Світ
Нащадки поневоленого московитами у XIX столітті кавказького народу мають нагоду повстати проти окупантів. Чи скористаються вони шансом?
17 квітня, 14:45
Світ
У 16 квітня Парламентська асамблея Ради Європи розгляне питання про прийняття Косово до складу організації.
16 квітня, 11:43
Світ
Ганну Ґутьєррес визнали винною в ненавмисному вбивстві українки Галини Гатчинс у жовтні 2021 року.
16 квітня, 11:28
Світ
Поки адепт культурмарксизму з Арґентини на посаді Папи Римського закликає українців здійняти білий прапор, його підлеглі почали каятися.
14 квітня, 17:21
Світ
Сіоністське лобі на берегах Потомаку знову активізувалося. Військово-релігійний режим аятол напередодні вночі завдав потужного удару.
14 квітня, 15:03