Суд розпочав розгляд справи про побиття журналіста Ярослава Журавля

ПОЛТАВА
13.09.2018, 17:45
Суд розпочав розгляд справи про побиття журналіста Ярослава Журавля

Київський райсуд Полтави розпочав розгляд справи про побиття журналіста в офісі «Соціалістичної партії України».

Ще до початку засідання між обвинуваченими та присутніми журналістами відбулася словесна перепалка. Так, обвинувачений Мустафа Алоєв різко виступив проти того, щоб знімали його та судове засідання взагалі. Журналісти ж, в свою чергу посилалися на Закон України «Про інформацію», який гарантує правомірність одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації громадянами України.

Неочікувано на засідання з’явився і «активіст» Олександр Масюк, який звинуватив журналістів в упередженості, та пообіцяв одному з медійників «зламати камеру, якщо журналіст продовжить зйомку».

Попри суперечку між присутніми, суд таки розпочав засідання. На запитання судді щодо відеозйомки, обвинувачені відповіли відмовою, аргументуючи рішення «не публічністю свого приватного життя». Потерпілий Ярослав Журавель проти зйомки не заперечував. Адвокат журналіста, Дмитро Буряк, на засідання не з’явився з поважної причини — був задіяний в іншій судовій справі.

Попри відсутність одного з адвокатів, суд прийняв рішення розпочати розгляд справи без нього, з чим погодились представники обох сторін.

Володимир Гура — адвокат обвинувачених – одразу ж заявив, що до справи необхідно залучити нових свідків. Слід зазначити, що під час проведення слідства цих свідків не було залучено. Проте головуючий суддя — Олександр Калько — повідомив, що для залучення додаткових свідків, адвокат повинен подати належне клопотання, яке розглянуть на наступному засіданні.

Враховуючи те, що перше засідання було підготовчим, суддя ухвалив рішення перенести розгляд справи на 21 вересня о 9:45 ранку.

«Сьогодні, власне, було перше засідання по моїй справі про побиття в офісі соцпартії. Звісно, це було перше рядове судове засідання, формально його перенесли на 21 вересня. Тоді до справи повинні долучити свідків. На жаль, сьогодні я залишився без адвоката, через форс-мажорні обставини. Але, сподіваюся, на наступному він буде», — прокоментував результати засідання Ярослав Журавель.

А от на запитання щодо стану здоров’я, журналіст був налаштований вже не так оптимістично.

«Фізіологічно, звісно, важко. Я ще не до кінця відновився. Частина нижньої щелепи все ще залишається паралізованою і не відомо, коли вона відновиться. Це індивідуально — можливо, через рік, може, півтора роки. Лікарі зазначають, що реабілітація є індивідуальною. Перш за все, я хочу покарання для винуватців. Це принципове питання, тому що серед білого дня в центрі міста, в партійному офісі при свідках ламати щелепу, а потім робити вигляд, що цього не було — я вважаю, що в нормальній правовій країні цього не повинно бути. Що вирішить суд — це вже його справа, але я доводитиму справу до кінця. Наразі обвинувачені ведуть себе доволі зухвало — посміхаються, виступають проти зйомки засідань, закидають журналістам упередженість суджень та інше», — зазначив він.

Натомість адвокат обвинувачених, Володимир Гура, всі звинувачення відкидає та заявляє, що у справі немає провини його підзахисних. Головним аргументом захисту є, нібито, встановлений факт, що Журавель — не є журналістом. Також адвокат зазначив, що за час його практики жодного обвинуваченого за ст. 122 не засудили до позбавлення волі, чого вимагає місцева прокуратура. Між іншим, адвокат обмовився, сказавши, що «хлопці могли б домовитись».

«Всі ж молоді хлопці — могли б «домовитись», всі ж живемо в одному місті. За моєї практики я не пригадую, аби за 122-ою засудили до позбавлення волі. Я вважаю, що справа ведеться аби дискредитувати соцпартію та зокрема Іллю Киву. Жаль, що сьогодні немає адвоката Буряка, зазвичай, такі справи вирішуються між адвокатами сторін», — прокоментував Володимир Гура.

Як просуватиметься справа, дізнаємось на наступному засіданні, яке відбудеться 21 вересня.

Читайте також:
Полтава
Стихійні звалища обабіч траси Решетилівка-Дніпро плюндрують неповторність нашого рідного краю. Громадяни засмічують, влада просто констатує.
06:03
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
вчора, 14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
вчора, 06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
27 березня, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
27 березня, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23