Свинокомплекс у Біликах закриють у свинячий голос?

ПОЛТАВА
26.10.2016, 05:38
Свинокомплекс у Біликах закриють у свинячий голос?

Людмила Стельмах (Кучеренко),

президент Полтавського обласного медіа-клубу.

Спеціально для «Останнього Бастіону»

Якщо вірити російським власникам свинокомплексу в Біликах на Полтавщині, то вони й справді збираються його закривати, не чекаючи рішення Полтавського окружного адміністративного суду, що розглядає справу за позовом Держекоінспекції у Полтавській області про призупинення діяльності підприємства, в якому третьою особою виступає Мінекології.

У народі в таких випадках кажуть: у свинячий голос. Бо в цивілізованих країнах шкідливе підприємство без очисних споруд не працювало б жодного дня. А в Україні воно безбідно проіснувало 5 років, доки проблема завдяки протестним акціям місцевих мешканців не вийшла на всеукраїнський рівень.

Недарма Верховна Рада України нещодавно ухвалила закон «Про оцінку впливу на довкілля», де свинокомплекси на 500 і більше свиноматок (у Біликах - 2500 продуктивних свиноматок) за шкідливістю прирівнюються до теплових електростанцій та нафтогазовидобувних підприємств.

Полтавська ОДА отримала копію узгодженого з головою ради директорів ТОВ «Бєлгранкорм-холдинг» Олександром Орловим плану заходів з призупинення виробничо-господарської діяльності підприємств ТОВ «Сільські традиції» та ТОВ «Ясні зорі-Полтавщина» (м’ясокомбінат) від 15 жовтня ц.р. Й справді вже кілька днів як на свинокомплексі припинили штучно запліднювати свиноматок й попередили працівників лінії запліднення та м’ясопереробного цеху під Решетилівкою про звільнення.

Відповідний наказ «Про вимушене припинення виробничо-господарської діяльності» 18 жовтня видав і директор ТОВ «Сільські традиції» Юрій Грушевський. Він пише в наказі, що причиною припинення діяльності є активні дії групи жителів селища Білики, які заблокували під’їзні шляхи до підприємства, та бездіяльність з боку правоохоронних органів. Оскільки запаси комбікормів та зерна вичерпалися, масова загибель тварин може завдати непоправної шкоди навколишньому середовищу.

Цікаво, а коли свинокомплекс зливав лайно в барометричний канал, коли раз чи двічі на тиждень «накривав» Білики каналізаційним газом, коли у серпні ц.р. залив 2,5 га земель селищної ради свіжою гноївкою глибиною 3-4 метри, чи думав Грушевський про те, що не теоретично, а реально завдає непоправної шкоди всьому живому?

Наразі прокуратура Полтавської області повідомила Грушевського про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч.1 ст.239 та ч.2 ст.367 Кримінального кодексу України (забруднення земель відходами, шкідливими для життя, здоров`я людей і довкілля та службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки).За розрахунками Державної екологічної інспекції у Полтавській області, сума матеріальної шкоди, заподіяної державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства, зумовленої забрудненням земельних ресурсів, склала понад 2,3 млн. грн. Наразі Грушевський утік (можливо, в Росію, до своїх патронів) і знаходиться в розшуку.

Подвійні стандарти, шахрайство й нахабна брехня і російських власників, і різних керівників свинокомплексу і їхнє поводження з громадою протягом кількох років, яке можна порівняти зі ставленням окупантів, призвели до того, що біличани не дуже вірять у правдивість намірів російських інвесторів забратися геть.

Тож коли голова Полтавської ОДА Валерій Головко 24 жовтня на черговій нараді, присвяченій ситуації в Біликах, запитав білицького селищного голову Юрія Латиша, чи потрібне селищу це бюджетуворююче підприємство, певно, сподіваючись на ствердну відповідь, Юрій Петрович чітко сказав: «Ні!» І додав: «Якби ви жили в Біликах, а не в Полтаві, то ви дотримувалися б точно такої думки, як і я. Бо вам тут не смердить...»

Першим пунктом згаданого плану, погодженого О.Орловим, є звернення до Торгово-промислової палати в Полтавській області (ТПП) для отримання сертифіката про форс-мажорні обставини закриття свинокомплексу (дата виконання – 17 жовтня). Утім, і станом на 24 жовтня такого звернення ТОВ «Сільські традиції» до ТПП не було. А по-друге, активісти Білицької громадської організації «Своя земля» звернулися до ТПП з вимогою не видавати такого сертифіката, адже підприємство саме винне в тому, що в селищі стався соціальний вибух: воно 5 років з часу відкриття працює без очисних споруд. У Росії, стверджують радники пана Орлова, таке просто неможливе, бо там державний контроль надзвичано сильний. А хохлів, виходить, можна труїти, загиджуючи в Україні повітря, воду й землю.

В.о. директора свинокомплексу Роман Калатур зауважив, що прийшов на зустріч в ОДА задля пошуку компромісу і щоб обласна влада допомогла цивілізовано завершити виробничий цикл. Він попросив дозволу попрацювати 9 місяців – це строк, щоб остання запліднена свиноматка доносила плід, опоросилася і порося і доросло до товарноїваги. Іншими словами, ще 9 місяців свинокомплекс працюватиме без очисних споруд, отруюючи біличан і довкілля, адже Департамент архітектурно-будівельної інспекції в Полтавській області скасував декларацію ТОВ «Сільські традиції» про початок будівництва (реконструкції й збільшення потужності очисних споруд до 800 куб.м. на добу).

У листопаді ц.р. адмінсуд має завершити розгляд справи про тимчасове призупинення діяльності свинокомплексу. Але, як натякнув голова ОДА В.Головко, він упевнений, що суд ухвалить рішення про закриття, однак дасть підприємству термін для звершення виробничого циклу.

Щодо пошуку компромісу з боку свинарів, то перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький нагадав «цивілізованому» Р.Калатуру, що саме свинокомплекс за майже три місяці з часу початку безстрокової акції не виконав жодної (!) домовленості, які були досягнуті колосальними переговорними зусиллями, в т.ч. й з боку представників влади.

У свинарів досить своєрідне поняття про «компроміс», бо минулого тижня вони наймали бійців однієї столичної охоронної фірми (біличани кажуть – бандитів), які кілька разів глибокої ночі налітали, клали обличчям у багнюку, били й застосовували грубу силу до протестувальників, проштовхуючи кормовози на теориторію свинокомплексу.

Валерій Головко вчергове запропонував підписати меморандум між громадою і підприємством: пікетувальники дозволяють завозити корми, а свинокомплекс планово вивозить свиней на забій. Він готовий виступити гарантом у виконанні цього меморандуму. Утім, як резонно зауважив відомий правозахисник Василь Ковальчук, для цього потрібна ініціатива з боку свинарів, яким уже не вірить ні громада, ні влада. Та й за 9 місяців багато чого можна зробити, приміром, перепродати комплекс... 


Читайте також:
Полтава
Стихійні звалища обабіч траси Решетилівка-Дніпро плюндрують неповторність нашого рідного краю. Громадяни засмічують, влада просто констатує.
06:03
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
вчора, 14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
вчора, 06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
27 березня, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
27 березня, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23