ТОВ «Гадячсир» із дочірніми підприємствами заборгували селянам мільйони гривень

УКРАЇНА
11.10.2016, 12:54

Автор Любов Гончарук

У смт Білогір’я Хмельницької області під стінами підприємства ТОВ «Білогір’я молокопродукт» (материнською компанією є ТОВ «Гадячсир», що на Полтавщині) відбулася мирна акція. Протестувальники вимагають сплатити борги за молоко, яке постачалося на підприємство. Загальна сума заборгованості становить десятки млн гривень, оскільки молокозавод винний сільським жителям, фермерам, сільськогосподарським підприємствам та аграрному кооперативу.

ТОВ «Гадячсир» із дочірніми підприємствами заборгували селянам мільйони гривень_1


Безстрокову акцію протесту селяни оголосили ще 9 вересня. Повідомляється, що вона триває досі.
Люди палять шини, б’ють у металеві бочки, вигукують різні гасла.
У Білогір’я приїхали й постраждалі зі сусідніх районів: Шепетівського, Ізяславського, Красилівського та Полонського. Загалом, щодень стоїть близько 200 осіб.
Люди розповідають, що спочатку завод вчасно виплачував кошти. Проте, з квітня ніяких розрахунків не проводили. Селяни хвилюються, що гроші їм не віддадуть. Адже, як стало відомо, молокозавод заборгував і своїм працівникам.
— Нашим людям вже набридло терпіти обман, несправедливість, —пояснив Станіслав Манькевич, житель Полонського району. — Вісімдесят відсотків живуть за рахунок молока. У нас є люди, яким винні по 8-10 тисяч, зокрема, й багатодітним матерям. Дуже важко зібрати навіть дітей до школи, бо є такі, в кого по троє-п’ятеро дітей. Тому вони прийшли сюди захистити свої інтереси.


— У мене четверо дітей: один — студент, якого я не маю за що «випровадити» та мала дитинка — розповіла Наталія Ємець, мешканка Шепетівського району. — Я не маю їх за що прогодувати!..
Не менше обурення висловлює Галина Омельчук з Красилівського району.
— Я встаю о п’ятій годині ранку, дою корови... а на нього маю робити (говорить про власника — авт.). Та якби він тут був, то я б з нього «шкуру здерла»!.. Його діти масло їдять, а мій в АТО, я не маю що йому відправити.
Про ситуацію, що склалася розповів і голова виробничого кооперативу Юрій Потапчук.
— Спочатку виплачувалося все вчасно, — говорить він. — Проте, з квітня місяця почалися проблеми: затримки з виплатами, а з липня взагалі перестали платити, через що ми були змушені призупинити з ними співпрацю.
За весь період акції до мітингувальників ніхто з керівництва не вийшов, хоча люди гуртом намагалися викликати управлінців молокозаводу на переговори. Нагадаємо, що власник молокозаводу — колишній «регіонал» Руслан Бадаєв. Люди схиляються до думки, що власник продовжує справу колишнього Президента... Адже влада й керівники нові, а методи — старі.
Під час мітингу, коли люди вперше почали палити шини, вогонь з’явився і на території молокозаводу. Як потім стало відомо, працівники підприємства знищували бухгалтерські документи. Електронні сервера теж заблокували.
Крім того, під час акції протесту місцеві жителі, які проживають поблизу виробничих потужностей ТОВ «Білогір’я молокопродукт», скаржились на недотримання керівництвом заводу природоохоронного законодавства: викиди в повітря та у грунт (чимало людей під стінами заводу мають городи). Хвилюють людей і розбиті дороги, якими щодень рухаються молоковози. Селяни розуміють, що її ніхто не ремонтуватиме, бо ж юридична адреса підприємства у м. Гадяч Полтавської області. Відповідно, туди ж йдуть всі податки.Місцеві повідомили, що перші сутички сталися вночі 12 вересня. Невідомі агресивно налаштовані
До мітингуючих неодноразово приїздив і прокурор, який намагався всіляко залякати людей. Говорив, що краще б їм розійтися по домівках, в протилежному ж випадку він усіх їх притягне до кримінальної відповідальності. Проте, люди на таку провокацію не повелися, адже знають, що Конституція України гарантує їм право на мирні мітинги та зібрання.

За офіційними даними, материнська компанія ТОВ «Гадячсир» заборгувала 4,2 млн грн ТОВ «Україна-2001»; 4,2 млн грн ТОВ «Подільський господар»; 4,8 млн грн — кооперативу, в який об’єдналися звичайні селяни; 1 млн 208 тис. — ТОВ «Розтоцьке», що на Тернопільщині; СГ «Зоря» Житомирської області - 753 881 грн; СТОВ «Прогрес Плюс» Львівської області — 1 млн 553 тис грн та ін. Загалом, заборгованість складає 74 млн гривень. Проти них подано близько 50 позовів. Проте, це не остаточна цифра, оскільки є підприємства, фермери та кооперативи, яким ТОВ «Білогір’я молокопродукт» не підписував акти звірок. Тому їм важко звернутися до суду.
Отож, поки ситуація не вирішиться та люди не отримають своїх зароблених коштів, які для багатьох родин є чи не єдиним засобом існування, відступати не збираються.

Звертаємо увагу правоохоронних органів на викладені факти.