У Дніпрі поліцейські вимагають від чоловіка 3 тис доларів за закриття фіктивної кримінальної справи, – ЗМІ

УКРАЇНА
05.11.2019, 08:50
У Дніпрі поліцейські вимагають від чоловіка 3 тис доларів за закриття фіктивної кримінальної справи, – ЗМІ

У місті Дніпро розгорається скандал, пов'язаний з неправомірними діями групи поліцейських, які поставили на потік шантаж підслідних та вимагання з них великих грошових сум.

Про це йдеться у публікації «Антикору».

Видання пише про злочинну групу, до якої входять начальник райвідділу поліції Шевченківського району міста Дніпро Н. Ткаченко, його перший заступник О. Волинець та слідчий В. Якубенко.

«Мабуть, фальсифікація матеріалів слідства і крадіжка речових доказів є для цього угруповання системним «бізнесом». Технологія його проста: береться будь-якої побутової інцидент, який в ході слідства перекваліфікується в «тяжкий злочин». І там, де за законом громадянин повинен був відбутися незначним штрафом, йому за гроші пропонують закрити очі на злочин, якого він не скоював», – йдеться у матеріалі.

Автор публікації Григорій Павленко розповідає історію: перебуваючи у власній квартирі, громадянин П. чистив мисливський карабін. Зброя абсолютно легальна, на неї П. має всі необхідні дозвільні документи. Під час проведення чистки стався випадковий постріл в підлогу. Оскільки будівля досить стара, куля пробила перекриття і застрягла в підлозі приміщення, яке знаходиться поверхом нижче. В результаті інциденту ніхто не постраждав, жодного істотного матеріального збитку цей випадковий постріл приміщенню внизу не завдав.

Коли власники приміщення на першому поверсі виявили отвір у стелі, вони зателефонували в поліцію. На місце події виїхали представники райвідділу, включаючи Н. Ткаченка та О. Волинця. Громадянин П. добровільно впустив їх в свою квартиру, пред'явив карабін і документи про його реєстрацію. Поліцейські переконалися, що це був випадковий постріл в підлогу, без реальної загрози життю і здоров'ю оточуючих. Власникам нижнього приміщення були принесені вибачення і запевнення в тому, збитки будуть компенсовані, що згодом і було зроблено. Поліцейські опитали очевидців та свідків і склали протокол. Згідно із законом громадянину П. належало виплатити адміністративний штраф в розмірі 850 грн, і інцидент, здавалося б, був вичерпаний. Одначе вийшло зовсім по-іншому.

Наступного дня представники поліції заявили П., що ця справа дріб'язкова і закрити її буде не складно за ... 3 000 доларів США. Розмір суми, судячи з усього, був обумовлений числом «зацікавлених осіб»: начальником відділу, заступником і слідчим, пише автор публікації.

У Дніпрі поліцейські вимагають від чоловіка 3 тис доларів за закриття фіктивної кримінальної справи, – ЗМІ_1

Оскільки різниця між штрафом в 850 гривень і хабарем в 3 000 доларів суттєва, громадянин П. відмовився від цієї пропозиції. Тим більше, що було абсолютно незрозуміло за що платити: жодного складу злочину в ненавмисному пострілі не було, як не було і ніякої шкоди, крім отвору у стелі і підлозі. Не було навіть претензій з боку власників приміщення знизу. Тим не менше, поліцейські продовжували тиснути на П. і навіть залучилися підтримкою прокуратури.

Наразі, як ідеться у публікації, справа почала набирати публічності.

«Ткаченко і його підопічні повинні понести справедливе покарання. Адже весь жах того, що відбувається, полягає в тому, що далеко не всі громадяни здатні дати відсіч бандитам в погонах. Сотні людей, які піддалися на погрози або не в змозі дозволити собі адвоката, могли стати жертвою цього дніпровського ОЗУ», – підсумовує автор.