У москалів гепнулася ще одна ракета

УКРАЇНА
16.05.2014, 06:36
У москалів гепнулася ще одна ракета

Ракета-носій «Протон-М», яка стартувала в ніч на п'ятницю з космодрому Байконур, згоріла до бісової мами «в щільних шарах атмосфери». У той же час путінський Роскосмос передбачає, що частина уламків могла долетіти до Землі. Іншими словами, посипатися на голови нещасних казахів, що живуть довкола Байконуру. Але найбільше експерти побоюються, що на «закуску» їм дістануться  й залишки високотоксичного ракетного палива – гексилу.  

 

Представник Роскосмосу додав , що район падіння уточнюється. Відмова двигуна третього ступеня ракети-носія сталася на висоті 161 км через відхилення «Протона -М» від траєкторії польоту. Разом з ракетою навернувся й телекомунікаційний космічний апарат «Експрес-АМ4Р », який є найпотужнішим і високотехнологічним на сьогоднішній день російським супутником зв'язку вартістю більше одного мільярда рублів.

З «Протонами-М» трапляються регулярні НП. Так, попередня аварія з «Протоном» сталася 2 липня 2013 р., коли через хвилину після старту ракета шандарахнулася прямо на території космодрому Байконур. Тоді було знищено три навігаційних супутника «Глонасс -М».

 

«Протон» ( УР- 500 , « Протон -К» , « Протон- М» ) - ракета -носій (РН) важкого класу, призначена для виведення автоматичних космічних апаратів на орбіту Землі і далі в космічний простір. Розроблено в 1961-1967 роках в підрозділі ОКБ- 23 (нині ГКНПЦ ім. М. В. Хрунічева ), є частиною ОКБ- 52 В. Н. Челомея . Вихідний двоступінчастий варіант носія « Протон » ( УР- 500 ) став одним з перших носіїв середньо- важкого класу , а триступеневий « Протон -К» - важкого , поряд з американською РН «Сатурн -1Б ».