У «Панамських документах» знайшли імена близьких поплічників Путіна

СВІТ
11.05.2016, 09:26
У «Панамських документах» знайшли імена близьких поплічників Путіна

У базі даних «Панамських документів», оприлюдненої напередодні Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ), міститься інформація про офшори, що належать людям з близького кола Путіна. Всього в базу потрапили відомості про 6285 російських злодіїв і бандитських угруповань, що мають відношення до 11 516 офшорних компаній.

Зокрема, в архіві є відомості про кілька компаній, зареєстрованих віолончеліста Сергія Ролдугіна, поплічника Путіна. Це ім'я згадано тричі в зв'язку з його участю в офшорних компаніях International Media Overseas S.A., Sonnette Overseas Inc. і Raytar Limited.

Раніше в дослідженні ICIJ, заснованому на витоку документів з архіву компанії Mossack Fonseca з даними про офшорні рахунки політиків й інших відомих людей, йшлося про те, що на рахунки цих фірм були переведені не менше 2 млрд доларів.

Повідомлялося, що офшорні компанії, прямо або побічно належать Ролдугіну, отримували сотні мільйонів від RCB Bank (кіпрська «дочка» ВТБ), які розподілялися по інших компаніях.

За даними розслідування, управлінням активами займалися керівники банку «Росія». Також компанії отримували гроші від угод з акціями «Роснафти» та «Газпрому». Більш того, співробітники Центру з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) виявили в «Панамських документах» зв'язок між Ролдугіним і діяльністю Сергія Магнітського, юриста Hermitage Capital, убитого чекістами у в'язниці в Москві в 2009 році.

Крім того, в оприлюдненій базі документів виявилися дані про зареєстровані на Британських Віргінських островах фірми, що належать довіреним путінським злодіям Борису, Аркадію і Ігорю Ротенбергам.

Згідно з викладеними даними, на Бориса Ротенберга зареєстровані фірми Kenrick Overseas Ltd., Culloden Properties Limited і Highland Ventures Group Limited.

Ім'я Аркадія Ротенберга згадано в зв'язку з компаніями Breckenridge Global Management Limited, Beechwood Associates Inc. і Causeway Consulting Limited. Синові Аркадія Ротенберга Ігорю, за даними з архіву, належить фірма Stormont Systems Limited.

Офшори, згідно з оприлюдненим архівом, знайшлися і в інших членів путінської банди. Так, на ім'я Максима Ліксутова, голови департаменту транспорту Москви, зареєстрована фірма Sermolent Equities Inc. Раніше в очолюваному Ліксутовим департаменті спростовували його причетність до офшорного скандалу.

Нагадаємо, на початку квітня ICIJ оприлюднив документи з архіву компанії Mossack Fonseca з даними про офшорні рахунки політиків і інших відомих людей, за допомогою яких вони відмивали гроші й ухилялися від податків.

Людина, яка організувала витік «Панамських документів» про офшори, особисто пояснила свої мотиви минулого тижня через німецьку газету Sueddeutsche Zeitung, сховавшись під псевдонімом Джон Доу.

Він заявив, що не співпрацює зі світовими розвідками і ніколи не працював на спецслужби.

Метою скандалу, за його словами, було показати, що через офшори часто скоюються злочини. Цей інститут в цілому використовується великими злодіями для ще більшого збагачення.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко не передав свої активи у траст та почав реструктуризацію активів "Roshen", створивши для цього три офшорні компанії.

У «Панамських документах» знайшли імена близьких поплічників Путіна _1

21 серпня 2014 року в реєстрах БВІ з’явилася нова фірма з українським корінням. Її назвали Prime Asset Partners Limited.

Про це стало відомо після публікації документів компанії Mossack Fonseca (Панама, БВО), які отримало Süddeutsche Zeitung та поділилося з колегами з International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) та OCCRP.

Єдиним власником офшорної компанії PrimeAssetPartnersLimitedвказаний громадянин України Петро Порошенко з адресою реєстрації: Київ, вул. Грушевського, 9, квартира 37.

У «Панамських документах» знайшли імена близьких поплічників Путіна _3

Президент створив компанію в офшорній зоні на Британських Віргінських островах для виводу активів «Рошену», щоб не сплачувати в Україні податків.

Читайте також:
Світ
Поліція з кийками розганяє акцію в Техаському університеті в Остіні.
10:32
Світ
Між США та Ізраїлем загострюється політична криза. Представники Демократичної партії (партії влади) тиснуть на режим у Тель-Авіві.
08:21
Світ
Довгий час фінляндці вірили, що зможуть утихомирити свого східного сусіда. Тепер Москва — знову ворог №1, як було раніше в історії...
06:01
Світ
Мусульманська громада традиційно вважається доволі закритим середовищем. Однак у закладах освіти Німеччини стан справ зовсім інший.
вчора, 12:37
Світ
Йдеться не лише про Польщу, а й про інші країни Заходу.
вчора, 09:40
Світ
Америка та Європа не просто можуть, але мають підготуватися до того, що буде відбуватися далі у війні. Україна не повинна бути самотньою.
23 квітня, 06:00