У Полтавському обласному архіві презентували документальну виставку «Голодомор 1932-1933 років на Полтавщині»

ПОЛТАВА
21.11.2014, 12:24
У Полтавському обласному архіві презентували документальну виставку «Голодомор 1932-1933 років на Полтавщині»

Сьогодні, 21 листопада, у Державному архіві Полтавської області відкрили документальну виставку «Голодомор 1932-1933 років на Полтавщині».

Повідомили «Новини Полтавщини».

За словами директора державного архіву Полтавської області Валентини Гудим, мета заходу – ознайомлення громадськості з архівними документами, що свідчать про причини, хід та наслідки Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, пошанування пам’яті невинно убієнних жертв Голодоморів в Україні.

«Виставка складається із трьох головних розділів. У першому розповідається про основні причини, що призвели до Голодомору в Україні у 1932-1933 роках. Тут , зокрема, представлені постанови вищих органів влади, місцевих партійних та радянських органів, силових структур, плакати 1930-х років, що розповідають про розгортання мережі ТОРГСИНів у Полтаві, та плакатів, що розповідають про стратегічні напрямки розвитку політичного та економічного життя країни», – розповіла Гудим.

За словами заступника директора Держархіву у Полтавській області Тараса Пустовіта, документи свідчать про перебіг та наслідки трагічних подій 1932-1933 рр.

«Тут представлені документи, які викликають зацікавленість, зокрема: звернення голів районів про продовольчі труднощі у селах, розпорядження про вжиття заходів у зв’язку із голодом у районах області, вироки судів за різні правопорушення громадян, у тому числі за крадіжки продуктів харчування, витинки із газет, що свідчать про хід виконання планових показників під час проведення хлібозаготівель у районах Полтавщини. Також на стендах представлена карта України, на якій визначені області найбільших демографічних втрат, світлини жертв Голодомору», – зазначив Пустовіт.

У третьому ж розділі представлені документи, що свідчать про увічнення пам’яті жертв Голодомору 1932-1933, 1946-1947 рр. Виставку підготували на основі документів Центрального державного архіву вищих органів влади та Державного архіву Полтавської області.


Читайте також:
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
06:10
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
вчора, 19:04
Полтава
Полтавські «зелені ямщики» присмокталися до бюджету міста, ігноруючи війну. Добре, що є громади в області, які вкладаються в оборону.
вчора, 08:18
Полтава
«Зелені ямщики» готуються зустрічати з квітами московитів. Натомість селяни в області вкладаються у нашу спільну перемогу над ворогом.
22 квітня, 19:27
Полтава
На сьомий день пошуків правоохоронці повідомили про знайдення дитини без ознак життя. Тіло перебувало у водоймі аж на Київщині.
22 квітня, 06:01