Україна готується до військового нападу Росії?

УКРАЇНА
15.08.2016, 08:19
Україна готується до військового нападу Росії?

Президент України Петро Порошенко доручив привести в підвищену бойову готовність всі підрозділи армії на кордоні з Кримом і на Донбасі.

– Доручив привести в посилену бойову готовність всі підрозділи в районах кордону з Кримом і на лінії зіткнення в Донбасі – написав на сторінці Twitter Порошенко.

У Facebook Порошенко повідомив, що доручив посилити охорону стратегічних об'єктів для запобігання терактів.

– Наказав привести в посилену бойову готовність підрозділи Збройних сил України, Нацгвардії, СБУ. Особливі вимоги – до прикордонників в районах адміністративного кордону з Кримом і на лінії зіткнення в Донбасі. Прикордонники посилять пропускний режим в пунктах пропуску, Нацгвардія і Національна поліція – посилюють охорону стратегічних об'єктів і об'єктів інфраструктури, щоб запобігти можливим терористичним атакам, організованих проти України, – йдеться в публікації.

Президент України доручив МЗС організувати телефонні бесіди з керівництвом Німеччини та Франції в тристоронньому форматі, запросити для розмови віце-президента США, президента Європейської ради Дональда Туска і ініціювати розмову з Путіним, – сказано на сайті Порошенко.

Главі МЗС України Павлу Климкіну наказано доручити керівнику місії України при ООН провести консультації в Раді Безпеки ООН і детально проінформувати про розвиток подій.

Керівник Генштабу України Віктор Муженко пізніше заявив про виконання доручення президента України щодо приведення у підвищену боєготовність військових підрозділів на кордоні з Кримом. Уже проведено нарощування угруповання військ.

Представник Генштабу України Владислав Селезньов зазначив, що на півдні країни в середу, 10 серпня, почалися заплановані військові навчання морської піхоти і ракетних військ.

У свою чергу, помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян розповів про появу десантно-штурмових підрозділів Росії біля кордонів з Україною в Криму, повідомляє «112 Україна». Точної їх кількості офіцер не назвав.

За словами Слободяна, для виконання указу Порошенко будуть залучені резерви, прикордонники перевірять взаємодію з ВСУ та іншими правоохоронними структурами. Представник прикордонної служби України також рекомендував українцям утриматися від поїздок в Крим.

Тим часом Путін відкрито погрожує Україні військовим вторгненням. Коментуючи інформацію ФСБ про «запобігання терактів в Криму» нібито організованих українськими військовими, він звинуватив Київ «в переході до терору». При цьому Путін нахабно заявив, що за допомогою диверсії в Криму українська влада намагається відволікти увагу «від обкрадання власного народу».

Луб'янка стверджує, що в ніч на 7 серпня в районі міста Армянська була виявлена група диверсантів. При затриманні в результаті перестрілки були вбиті члени банди ФСБ і МО.

За версією Москви, в ніч на 8 серпня 2016 року спецпідрозділами Міністерства оборони України були здійснені ще дві спроби прориву диверсійних груп, яким запобігли ФСБ «і інші силові відомства».

Тим часом Україна категорично відкидає всі заяви Росії на свою адресу. Президент Петро Порошенко назвав фантазіями затвердження ФСБ про підготовку українським Міноброни диверсії в Криму.

Він підкреслив, що Київ «відкидає практику використання будь-яких терористичних заходів для деокупації Криму».

На думку Порошенка, звіт ФСБ про припинення терактів на території півострова – це «лише привід для чергових військових погроз на адресу України». Він також заявив, що Росія сама фінансує і підтримує тероризм на території України.

Міноборони і СБУ України також спростували поширену ФСБ інформацію про запобігання теракту в Криму. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов назвав заяву російської спецслужби «провокаційним маренням».

В українському Міноборони заявили, що повідомленням про запобігання терактам в Криму Росія намагається відволікти увагу місцевого населення і світової спільноти від «злочинних дій із перетворення півострова в ізольовану військову базу».

Керівництво США також вважає брехнею заяву ФСБ.

– Уряд США не бачивжодних підтверджень російських звинуваченнь«у вторгненні до Криму», які Україна впевнено спростовує, – написав посол США на Україні Джеффрі Пайетт в Twitter.

Дипломат зазначив, що Росія навмисне звинувачує Україну, «щоб відвернути увагу від своїх власних протиправних дій».

Тим часом стало відомо, що насправді сталося в районі Армянська. З'ясувалося, що між собою перестрілялисяросійські ФСБ і МО. У результаті перестрілки з обох сторін є вбиті і поранені.

Також повідомляється, що в ніч з 7 на 8 серпня російські солдати напідпиткувідкрили стрілянину на КПП Армянськ в Криму. Цього разу вони стріляли по цивільному автомобілю, який прямував в Херсонську область.

Члени банди з 5 осіб зупинили автомобіль Шкода Фабіа, за кермом якого перебував 23-річний житель с. Суворове Хафіз Мухамаду і 20-річна дівчина. Вони прямували до родичів уХрестовку Чаплинського району (Херсонська область).

Перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, російські солдативимагали від молодих людей надати додаткові документи, крім паспорта. Водій попросив їх уточнити, хто вони такі і відмовився надавати документи.

Зав'язалася сварка, військові відкрили вогонь по автомобілю, а після спроби людей втекти – і по них. Дівчина отримала легке поранення, в хлопця потрапило 6 куль.

Потерпілий Хафіз Мухамаду живий – вчора він вийшов з коми. В даний момент він лежить в Красному в лікарні під охороною. Після кількох незрозумілих пояснень того, що сталося, російські окупанти оголосили, що молодих людей підозрюють у перевезенні вибухівки.

Однак Луб'янка вдалася до відомої російської кмітливості і показала по ТБ викраденого чекістами громадянина України Євгена Панова, який «визнав себе диверсантом армії України» з перерахуванням купи імен та позивних за списком ФСБ.

Він також «щиросердно і добровільно» виклав версію Луб'янки про можливі теракти з усіма подробицями і деталями, як це і прийнято у ФСБ.

Тим часом поліція України порушила справу за фактом викрадення Панова.

Колега і однополчанин викраденого каже, що разом з ним зникли щонайменше двоє його однополчан, з якими він в 2014 році брав участь в бойових діях на Донбасі

Тимчасово в.о. голови Національної поліції України Вадим Троян заявив, що слідчі відкрили кримінальне провадження за фактом викрадення голови Самооборони міста Енергодар Запорізької області Євгена Панова. Справу порушено за статтею 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України.

Відділ моніторингу

«Останній Бастіон»