Українці стали брати більше кредитів, тенденція зберігатиметься – НБУ

УКРАЇНА
29.07.2017, 11:22
Українці стали брати більше кредитів, тенденція зберігатиметься – НБУ

За даними Нацбанку, українці стали брати більше кредитів, а банки стали частіше схвалювати кредитні заявки.

68% опитаних банків прогнозують, що протягом наступних 12 місяців портфель корпоративних кредитів зросте. Прискорення кредитування населення очікує 62% респондентів. Традиційно оптимістичними є очікування припливу депозитів.

У ІІ кварталі суттєво збільшився попит на споживчі та іпотечні кредити. На думку банків, основні чинники – зниження вартості кредитів, зростання споживацької впевненості та пожвавлення на ринку нерухомості.

Попит на корпоративні кредити продовжив збільшуватися. Про це заявили 45% опитаних банків. Він підвищився на всі види кредитів, окрім валютних. Його зумовлювали: потреба підприємств в оборотному капіталі та інвестиціях, зниження відсоткових ставок та необхідність реструктурувати борги.

Українці стали брати більше кредитів, тенденція зберігатиметься – НБУ_1

У ІІІ кварталі 2017 року банки очікують дальшого збільшення попиту на кредити, насамперед споживчі. Цьому насамперед сприяло зниження відсоткових ставок.

У ІІ кварталі банки схвалювали більше заявок на кредити, ніж у попередньому. Це стосується як корпоративних, так і споживчих кредитів.

Протягом двох останніх років банки заявляють про пом’якшення кредитних стандартів у сегменті споживчого кредитування. Кредитні стандарти іпотеки знижуються три квартали поспіль. Разом з тим, більшість опитаних (72%) повідомили, що стандарти корпоративного кредитування у ІI кварталі не змінилися.

Відділ моніторингу