Українські революції є втраченими шансами, – Доній

УКРАЇНА
24.11.2017, 10:58
Українські революції є втраченими шансами, – Доній

Протягом усієї незалежності України суспільству вистачало сил на одноразові героїчні вибухи, так звані, революції. Але, наразі, ми так і не змогли створити системні структури, які б не лише скидали попередню владу, а й контролювали наступні і прищеплювали їм інші цінності.

Про це говорив громадський діяч Олександр Доній.

Революція у політиці, як правило, означає зміну влади. Але, на жаль, не завжди самої системи. Тому ту саму акцію можуть згодом називати як заколотом, так і переворотом.

«В Україні існує три терміни революцій: Студентська революція на граніті, Помаранчева революція та Євромайдан, який багато хто називає Революцією Гідності. Їх об’єднує масовість виступів, як правило, на центральній площі у Києві на Майдані, які закінчувалися або частковою, або тотальною зміною існуючої влади», – розповів Доній.

Він вважає, що ті революції, які відбулися в країні за часів незалежності, є втраченими шансами для України. Адже не змінювалася шкала моральних авторитетів у владі.

«Суспільству вистачало сил на одноразові героїчні вибухи і в цьому сила української нації. В той же час виявилося, що у людей недостатньо сил, щоб створити системні структури, які б не лише скидали попередню владу, а й контролювали наступні і прищеплювали їм інші цінності. Адже після Студентської революції на граніті і проголошення Незалежності України, комуністи просто змінили червоні прапорці на синьо-жовті і залишилися з тим же менталітетом», – прокоментував він.

Також він сказав про те, що після Помаранчевої революції і Євромайдану приходили до влади особи з інших відгалужень олігархічної системи.

«Приходили ті люди, які хотіли сісти у владні кабінети для того, щоб робити бізнес і використовувати свої посади з метою матеріального збагачення. В українського суспільства не вистачило сил для того, щоб привести кардинально інших людей з іншим менталітетом. Хоча з кожною революцією в Україні все ж відбувався повільний стрибок у становленні певних українських культурних цінностей», – вважає Доній.