Українські сайгаки з заповідників таки підуть китайцям під ніж – уряд дав згоду

УКРАЇНА
27.10.2019, 10:10
Українські сайгаки з заповідників таки підуть китайцям під ніж – уряд дав згоду

Днями на сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів з’явилося повідомлення про те, що українська влада надала дозвіл на експорт сайгаків до Китайської народної республіки.

Раніше «Останній Бастіон» повідомляв, що на Херсонщині, біля села Камиш, китайська фірма «Шічжень Тан Фармасьютікал» взяла в оренду на 7 років 97 гектарів землі для розведення сайгаків. Поголів'я було придбано у заповіднику «Асканія Нова».

Представники китайської компанії заявляли, що основна їхня мета – відновити поголів’я сайгаків й уберегти їх від вимирання. Проте такі заяви не викликали довіри. У китайській медицині надзвичайно цінними вважаються роги сайгаків. Тому той факт, що за розведення сайгаків узялася фармацевтична компанія, штовхав до досить очевидних припущень.

25 жовтня на сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів з’явилася повідомлення, де, зокрема, зазначалося: «Компетентні органи України та Китайської Народної Республіки погодили міжнародний ветеринарний сертифікат для експорту антилоп (SAIGA TATARICA) з України до Китайської Народної Республіки».

Українські сайгаки з заповідників таки підуть китайцям під ніж – уряд дав згоду_1

Вказаний вид Saiga tatarica – це якраз і є сайгаки, яких розводять у «Асканії».

У 2002 році Міжнародним союзом охорони природи сайгака було віднесено до видів, що перебувають на межі зникнення. Тим не менше, українська влада погодилася на експорт цієї тварини до Китаю задля потреб тамтешньої медицини.