«Укргазвидобування» дало 19 млн грн хабара керівництву Полтавської ОДА

ПОЛТАВА
13.06.2016, 07:27

Публічне акціонерне товариство «Укргазвидобування» дало хабар керівництву Полтавської ОДА в розмірі 19 млн гривень з метою загасити народне невдоволення навколо скандального тендеру на проведення 100 гідророзривів пласта.

Про це повідомили полтавські екологи та активісти.

«Укргазвидобування» дало 19 млн грн хабара керівництву Полтавської ОДА_1

– Не можна проводити закритий тендер майже на мільярд, в результаті якого може статися екологічна катастрофа, і затикати всім незадоволеним роти хабарами. Гроші, які Головко повинен взяти в «Укргазвидобування» в нинішніх умовах, – це хабар, щоб закрити роти. Депутати голосують проти тендера , а чиновники на камеру розповідають, що «Укргазвидобування» меценат і підтримує область. Проблеми з водою в Сенчі нічому не навчили. Тільки екологічна експертиза по одній свердловині повинна коштувати більше, ніж вони дають зараз на рішення проблем в Сенчі, а вони хочуть за один тендер визначити долю 100 свердловин, – заявив Геннадій Сікалов, фахівець із енергетики, директор «Полтаванафтогазгеології».

Як пишуть ЗМІ, голова Полтавської обласної держадміністрації Валерій Головко 10 червня після зустрічі з представниками Укргазвидобування повідомив на своїй сторінці у Facebook:

«Укргазвидобування» дало 19 млн грн хабара керівництву Полтавської ОДА_3

– У рамках угоди громада Сенчі в цьому році отримає 3 мільйони гривень, які місцеві жителі вирішили витратити на вирішення наболілої проблеми - будівництво водопроводу .

У свою чергу, за словами журналістів, координатор ПЕК і житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко заявила, що «Укргазвидобування», використовуючи недосконалість законодавства України, вважає мільярди, що числяться на її рахунках, не державними, і виходячи з цього компанія сама визначає правила тендерних операцій.

«Укргазвидобування» дало 19 млн грн хабара керівництву Полтавської ОДА_5

– Більшість дрібних тендерів «Укргазвидобування» проводить через ProZorro, а всі більш-менш істотні – закрито. Це дочірня компанія НАК «Нафтогаз України» з малою часткою приватного капіталу. Ми повинні реформувати законодавство і зобов'язати «Укргазвидобування» проводити всі свої тендери відкрито! Керівництво УГД могло б продемонструвати відкритість, європейський підхід, за своєю ініціативою скасувати закритий тендер на 100 гідророзривів і провести їх знову, але публічно. Публічність обов'язкова в такій важливій справі, тим більше що мова йде про екологічну безпеку місцевих громад, яким потрібні гарантії, що ГРП здійснюється з дотриманням технології, і що забезпечено переробку небезпечних відходів, – прокоментувала виданню Тетяна Бойко.

Нагадаємо, в травні цього року державна компанія ПАТ «Укргазвидобування» оголосило про тендер на закупівлю послуг з проведення протягом року 100 операцій гідророзриву пластав Харківській і Полтавській областях, минаючи Систему публічних електронних закупівель ProZorro.

Про це в ефірі телеканалу «NewsOne» заявив Геннадій Сікалов, полтавський фахівець із питань паливно-енергетичного комплексу. Він зазначив, що вартість таких операцій в річному плані складає 540 000 000 грн.

Сікалов повідомив, що тендер був оголошений без дотримання вимог законодавства України про публічні і державні закупівлі, він є протиправним з точки зору природоохоронного законодавства і має ознаки корупційної складової. Він розповів, що вже наступного дня після оголошення тендеру голова правління ВАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко повідомив про те, що «11 світових і українських компаній вже проявили зацікавленість у стадії консультацій і розробки технічного завдання». І це незважаючи на те, що не була повністю опублікована тендерна документація, а також абсолютно не відображені мінімальні екологічні ризики для жителів Харківської та Полтавської областей.

БІЛЬШЕ: «Укргазвидобування» – корупційна енергетика на межі «сюру»

Читайте також:
Полтава
Стихійні звалища обабіч траси Решетилівка-Дніпро плюндрують неповторність нашого рідного краю. Громадяни засмічують, влада просто констатує.
06:03
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
вчора, 14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
вчора, 06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
27 березня, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
27 березня, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23