"Укрнафта" наполягає на законності виводу 3 млрд гривень на "приватівську прокладку"

ПОЛТАВА
19.04.2018, 07:42
"Укрнафта" наполягає на законності виводу 3 млрд гривень на "приватівську прокладку"

Публічне акціонерне товариство (ПАТ) "Укрнафта" оскаржило рішення суду, який скасував за позовом Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) 60 договорів купівлі нафтопродуктів у Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "Котлас", за якими з компанії в 2015 році було виведено 2, 94 млрд гривень.

Про це повідомляє інтернет-видання Enkorr, посилаючись на ухвалу Верховного суду України від 16 квітня, який прийняв скаргу "Укрнафти" до розгляду, передають Українські Новини.

Рішення про скасування цих договорів стало чинним 6 березня і на його підставі НАБУ може ініціювати процес примусового повернення напівдержавній "Укрнафті" неправомірно сплачених 2,94 млрд гривень. Для порівняння, ця сума дорівнює близько 20% податкового долу видобувної компанії та перевищує сумарний обсяг інвестицій за 2015-2017 роки.

При цьому "Укрнафта" не згодна з цим рішенням суду і вимагає його скасування.

Нагадаємо, з період з 1 по 15 липня 2015 роки колишні виконуючий обов'язки голови правління "Укрнафти" Олексій Кущ та директор департаменту реалізації Анатолій Таранець підписали 71 договір купівлі "Укрнафтою" нафтопродуктів у ТОВ "Котлас" на суму 3,49 млрд гривень.

"Укрнафта" здійснила передоплату за цими договорами в липні 2015 року, але термін поставки нафтопродуктів за більшістю з них визначено до 31 грудня 2018 року. Відстрочення поставки товару було надане додатковими угодами, які були підписані у листопаді 2015 року, тобто після обрання нового глави правління Марка Роллінса.

6 березня суд задовольнив позов НАБУ та визнав незаконними 60 з 71 договору (на суму 2,94 з 3,49 млрд гривень) і підтвердив, що підписуючи їх, менеджери "Укрнафти" перевищили свої повноваження, порушивши статутні документи компанії.

Інтереси "Укрнафти" в цьому судовому процесі з НАБУ представляє адвокат В'ячеслав Бунечко. Ця людина, згідно з визначенням Солом'янського районного суду Києва, на підставі якого НАБУ 27 липня 2017 року проводило обшуки в "Укрнафті", фігурує разом зі своїм безпосереднім начальником В'ячеславом Карташовим як особи, що здійснюють юридичний супровід правових відносин "Укрнафти" з компаніями-дебіторами, на які протягом 2015 року була виведено близько 14 млрд гривень.

Раніше засоби масової інформації повідомляли, що "Укрнафта" продовжувала здійснювати передоплати за нафтопродукти великим дебіторам з орбіти групи "Приват" і після вступу Марка Роллінса на посаду голови правління компанії. Ключові посади в компанії займають менеджери, призначення яких не було погоджено з державним акціонером НАК "Нафтогаз України": за продажі нафти, нафтопродуктів та скрапленого газу - ключові статті доходів компанії - відповідає Фелікс Луньов, а юридичні питання курирує В'ячеслав Карташов, який є колишнім адвокатом бізнесмена Ігоря Коломойського.

Довідка

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти". Компанії, що входять до сфери впливу групи "Приват" Коломойського, володіють приблизно 42% (13,6% компаніям Littop Enterprises Limited і Bridgemont Ventures Limited, 12,9% - Bordo Management Limited, 9,9% - іншим акціонерам). З 2003 року операційне управління "Укрнафтою" здійснює група "Приват". Станом на 1 січня "Укрнафта" залишається найбільшим боржником щодо сплати податків перед держбюджетом. На неї припадає 20% всієї заборгованості у країні.

Читайте також:
Полтава
Московитським загарбникам ніколи не були раді на українській землі. Ворог цього відверто не розуміє, а тому платить велику криваву ціну.
вчора, 19:15
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
вчора, 14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
вчора, 08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
18 квітня, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
18 квітня, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
18 квітня, 12:27