Укус кліща – що робити і наскільки це небезпечно

ПОЛТАВА
09.07.2014, 08:56
Укус кліща – що робити і наскільки це небезпечно

З початку року на кліщовий бареліоз захворіли 11 полтавців. Всього за шість місяців цього року за медичною допомогою з проводу укусів кліщів звернулося 165 мешканців міста.

Про це повідомив начальник Полтавського міськрайонного управління Головного Управління Держсанепідслужби в Полтавській області Станіслав Руденко.

«Кліщовий бареліоз (хвороба Лайма) уражає шкіру, нервову систему, серце. Нерідко після лікування захворювання трапляються рецидиви. З моменту зараження до появи перших симптомів у середньому проходить 14 днів, але цей період може тривати й до 30 днів», - розповів Руденко.

За його словами, основною ознакою хвороби є почервоніння або поява папул (висипання, схожі на вузлик) на місці укусу кліща.

«Зараження відбувається при укусі кліща. Це також може статися у процесі видалення кліща, його розчавлені, або ж при розчухуванні місця укусу. Тому ми попереджаємо, що знімати кліща зі шкіри самостійно, у домашніх умовах, небезпечно. Для цього слід негайно звертатися до лікаря-інфекціоніста», – зазначив Руденко.

Він також пояснив, що видаленого кліща необхідно дослідити на наявність борелій – збудника інфекції. Таке дослідження проводиться у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України.

За словами Станіслава Руденка, убезпечитися від хвороби Лайма можна лише за допомогою індивідуального захисту від кліщів. На прогулянку до лісу чи парку потрібно одягати сорочку з довгими рукавами, довгі штани, які краще заправити у шкарпетки, капелюх. Взуття також має бути закритим. Вдома одяг та покривало, якщо брали його з собою, треба оглянути, випрати і випрасувати. Звичайне витрушування речей від кліщів не врятує.

Аліна Бондар

"Останній Бастіон"


Читайте також:
Полтава
Вшанування пам'яті захисників важливе для плекання патріотизму у прийдешніх поколінь. Люди мають знати імена тих, хто поліг за нашу свободу.
вчора, 19:17
Полтава
Наш земляк поліг смертю хоробрих під час виконання бойового завдання у селі Урожайне на Донеччині. Незламному героєві було 44 роки.
вчора, 14:56
Полтава
Жадібність і бажання легкої наживи до в'язниці можуть довести. Порушникам нерестової заборони це доводять до відома вже після затримання.
вчора, 08:23
Полтава
Цьогоріч у березні на соціальний захист воїнів і їхніх родин із бюджету виділено 198 тисяч гривень. Кошти спрямовані на різні види допомоги.
14 квітня, 16:12
Полтава
Нещодавні ракетно-дронові удари московитів по енергетичній системі Україні змусили чиновників звернути увагу на критичну інфраструктуру.
14 квітня, 08:09
Полтава
Досвідчені люди, які із року у рік добувають живильну рідину, знову заполонили ліси та лісосмуги. Важливо не нашкодити березам.
12 квітня, 14:52