«В об’єднанні Бондарів і Нової Галещини йде сутичка бізнесу Жеваго з інтересами громади» – Холод

ПОЛТАВА
21.09.2016, 11:08

Заступник голови Полтавської обласної ради Євген Холод прокоментував питання про примусове об’єднання села Бондарі Кременчуцького району з смт. Нова Галещина Козельщинського району. За словами Холода, таке об’єднання вигідно тільки голові Бондарівської сільради, «пригодованим» депутатам сільради й олігарху Костянтинові Жеваго. Останній планує відкрити новий гірничо-збагачувальний комбінат (найбільший за розмірами в Східній Європі) на території Бондарів.

«В об’єднанні Бондарів і Нової Галещини йде сутичка бізнесу Жеваго з інтересами громади» – Холод_1

Заступник голови облради зазначив, що питання про об’єднану територіальну громаду с. Бондарі та смт Нова Галещина в останній момент внесли на сесію, що відбудеться 29 вересня.

– На цю сесію «впихнули», інакше сказати не можу, питання, про яке ми говорили і зняли його з порядку денного попередньої сесії. Якщо пам’ятаєте, ми затверджували перспективний план територіальних громад. З нього ми виключили об’єднану громаду Бондарів і Нової Галещини. Та в нас завжди все відбувається по накатаній – питання «впихують» в останній момент, воно (питання – ред.) не обговорюється, люди не знають, про що йде мова і потім голосують, – Холод.

Посадовець зазначив, що у випадку з обєднанням Бондарів наявний конфлікт бізнесу та місцевих мешканців. За словами Холода, подібна ситуація, вже мала місце в с. Єристівка. Воно розташоване поблизу Єристівського ГЗК, запущеного 2012 року.

– На мій погляд, ця вся територіальна реформа призвела до того, що починається шельмування. Бо еліта села у вигляді сільського голови та деяких прикормлених депутатів за рахунок чи то політичного хабара чи то зацікавленості в посадах або грошах, приймають рішення, яке кардинально протирічить намірам громад, – Холод.

Він заявив, що різкі зміни в позиції голови Бондарівської сільради В’ячеслава Бондаря та його небажання проводити громадське обговорення – пряме свідчення причетності голови до корупційної схеми.

«В об’єднанні Бондарів і Нової Галещини йде сутичка бізнесу Жеваго з інтересами громади» – Холод_3

На фото: перед селянами виступає голова Бондарівської сільради В'ячеслав Бондар

– Голова сільради сколотив собі більшість, тайком проводить позачергову сесію, приймає те рішення, яке відповідає формальним признакам і подає документи в облдержадміністрацію з рішенням сільради, депутатськими голосами і таке інше. Але є одне «но». Про що й кажуть люди (бондарівці – ред.). Чи були проведені громадські слухання? – Ні. Чи була думка громади врахована, якщо голова сільради перед цим каже, що 70% (мешканців с. Бондарі – ред.) проголосували проти об’єднання, а тепер все перевернулося. Це каже про одне – зацікавили голову сільради. Чи грошима, чи роботою, чи посадою. Зацікавили і депутатів сільради. А люди, які опиняться в ситуація, подібній до Єристівки, потім приходитимуть на екологічну комісію до нас.

Холод запевнив, що порушить це питання на сесії облради.

– Буду виступати на сесії і переконуватиму вас, колеги, що склалася ситуація, коли по документах усе нормально, але насправді ж – не так. Люди і районна рада б’ють на сполох. Іде сутичка приватного бізнесу Жеваго з інтересами територіальної громади. Тому, якщо створиться об’єднана громада Бондарів і Новою Галещини, вважайте все. Хто тим людям купить будинки, хто їх переселятиме, де вони доживатимуть старість? Та Бог його знає. Але то вже не буде проблемою. Сільський голова отримає собі долю, а ці люди прийдуть під нас (облраду – ред.). З прикладу Єристівки ми вже побачили, до чого це призводить. І це вже буде нашою проблемою, – він.

Насамкінець заступник голови облради порадив депутатам уважно вивчити це питання та дивитися на його підтекст. Також він звернув увагу на думку людей. Сільському голові Бондарів Холод порадив не ховатися по кабінетах, а провести нормальне обговорення з людьми в присутності ЗМІ.  

Свою думку щодо об’єднання з Новою Галещиною висловили й мешканці Бондарів. Вони – категорично проти. За їхніми словами, бюджет села дозволяє селу не приєднуватися до сусіднього смт. У разі ж об’єднання, місцеві бажають бачити спільну громаду з сусіднім селом Дмитрівкою. Також бондарівці не задоволені позицією голови сільради, який не враховує їхню думку, а потайки проштовхує позицію щодо об’єднання з Галещиною.

Селяни зазначили, що на місцевому обговоренні більшість мешканців с. Бондарів проголосували проти спільної з Новою Галещиною громади. Місцевий мешканець Євген Олешко розповів, що «за» приєднання до смт проголосували всього 13 чоловік ще 17 не визначилися. Решта – проти.

Усього за даними «Вікіпедії» в Бондарях проживає 403 людини.  


Читайте також:
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
вчора, 14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
вчора, 06:10
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
23 квітня, 19:04
Полтава
Полтавські «зелені ямщики» присмокталися до бюджету міста, ігноруючи війну. Добре, що є громади в області, які вкладаються в оборону.
23 квітня, 08:18
Полтава
«Зелені ямщики» готуються зустрічати з квітами московитів. Натомість селяни в області вкладаються у нашу спільну перемогу над ворогом.
22 квітня, 19:27
Полтава
На сьомий день пошуків правоохоронці повідомили про знайдення дитини без ознак життя. Тіло перебувало у водоймі аж на Київщині.
22 квітня, 06:01