В офшорах осіли 1,5-2 річних ВВП України – міжнародна оцінка

УКРАЇНА
15.05.2016, 07:19
В офшорах осіли 1,5-2 річних ВВП України – міжнародна оцінка

Усього в офшорах осіло від 117 млрд дол. до 167 млрд. українського походження. Оцінка щорічних офшорних втрат країни становить 11-12 млрд дол.

Дані про кошти українського походження, що осіли в офшорах, за приблизними міжнародними оцінками, коливаються від 117 млрд дол. (Global Integrity фінансової) до 167 млрд (Tax Justice Network). В еквіваленті це становить 1,5-2 річних ВВП України. Про це зазначив Сергій Кораблін, доктор економічних наук.

Оцінка щорічних офшорних втрат України досягає 11-12 млрд дол., що дорівнює обсягу кредитів, отриманих нею від МВФ в рамках двох останніх траншів (2014-2015 рр.), говорить науковець.

«Українська влада виводить в офшори більше, ніж позичає у МВФ», – Кораблін

За словами Корабілна, вказане відмивання супроводжується падінням накопичень в основний капітал. «На малюнку наведено їхні доларові еквіваленти в розрахунку на одного працівника в різних країнах. Період вибірки 2000-2014 рр. не враховує найбільш глибоку фазу вітчизняного спаду, що спостерігалася в 90-ті роки минулого століття», – наводить цифри автор.

В офшорах осіли 1,5-2 річних ВВП України – міжнародна оцінка_1

«Україна, як і Китай, належить до країн із середнім рівнем доходів. У 2000-2008 рр. її вкладення в основний капітал на одного працівника стійко зростали, та після цього періоду відновилося їхнє падіння: ... До 2014-го їхні річні обсяги скоротилися в 2,6 рази, тоді як в групі країн із середніми доходами збільшилися в 1,6 рази, а в Китаї – в 2,4 рази», - йдеться в статті.

Кораблін зазначає наявність факту стратегічного відставання. 

«Як результат, у 2014 р. наші інвестиції у власне майбутнє (800 $ на одного працівника) виявилися ближчими до рівня найбідніших країн світу (370 $), ніж до економік із середнім доходами (3000 $). Що ж стосується багатих країн і держав – членів ЄС, на кожного працівника вони вкладають в основний капітал ... у 18-20 разів більше нашого. Притому нескладно помітити, що цей розрив щорічно збільшується.», – йдеться в статті.

За даними економіста, програє Україна й у відносних розмірах своїх накопичень основного капіталу. Так, в докризовому 2013 р. їхнєвідношення до ВВП (17,5%) набагато відставало не тільки від середньосвітових значень (21,9%), але і від показників країн з високими доходами (20,2), низькими (24,4) і середніми (30,1 %).

У 2014 р. українські вкладення в основний капітал впали до 14% ВВП. 

«Називаючи речі своїми іменами, це - шлях в нікуди. З такою статистикою Україні час замислитися про входження в групу найбідніших країн світу, а не в багатий Євросоюз. Постає питання про відтік її мільярдів в офшори –... Чи не занадто дороге задоволення для настільки бідної країни, та ще з панєвропейськими амбіціями?», – мовитьсяу статті.

Нагадаємо, в понеділок, 9 травня, консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) відкрив доступ до бази даних, в якій міститься інформація про більш як 200 тисяч офшорних компаній. На офіційному сайті консорціуму оприлюднено інформацію про компанії, зареєстровані в Панамі, Самоа, а також на Багамських, Сейшельських і Британських Віргінських островах