У Полтаві незабаром зникне найстаріший дерев`яний будинок

ПОЛТАВА
09.07.2014, 07:19
У Полтаві незабаром зникне найстаріший дерев`яний будинок

Якщо для північних і західних районів України дерев’яні будинки явище звичне, то для нашого міста це надзвичайна рідкість. На сьогодні в Полтаві залишилося всього лише два справжніх дерев’яних будинки – по вул. Монастирській 28 і по вулиці Ляхова 6.

Дерев’яний будинок по вулиці Ляхова в самому центрі міста доживає останні дні. Майже всіх жителів з двоповерхівки вже виселили. Цей будинок зведено в 1900 році. Він вистояв під час громадянської і Вітчизняної війни.

Дерев’яні конструкції не торкнувся ніякий шашіль, тому що дерево просочували спеціальним розчином, склад якого на сьогодні не відомий.

Поряд з будинком зруйновані стіни колишнього Кадетського корпусу. В історичному центрі Полтави збудовано десяток величезних багатоквартирних будинків, які вже зіпсували архітектуру Круглої площі. На це витрачають величезні гроші, ніхто з забудовників жодної копійки на врятування пам’ятника архітектури Кадетського корпусу не дав. Воно й зрозуміло – на перепродажі квартир зароблять великі бариші, а дати гроші на якусь консервацію Кадетського корпусу( не говориться про відновлення - хоча б консервацію!) це ж «пустити гроші на вітер».

Між іншим, ніхто не відміняв закон про заборону спотворювати історичну частину Полтави. А це робиться вже давно і без будь-яких перешкод. Може просто представники міської влади забувають що час змінився?

Ось різьблений дерев’яний ганок по вул.. Шевченка 18:

Ще зовсім недавно добре видно було рік побудови -1887.

Про це ніхто вже більше не дізнається. Та й самого ганку з чудовим різьбленням більше не буде. А які там різьблені двері!

Зрозуміло - будувати треба. Але ставитись до культурної спадщини минулого бережно. Можливо цей різьблений ганок забрати в запасники музею? А ще краще створити в Полтаві історичний музей, чи міський краєзнавчий музей. Обласний музей то обласний, але Полтава давно заслужила право мати власний, свій. До речі, і гарне місце для нього є – кінотеатр Котляревського. Можливо це б врятувало споруду від знищення і спотворення, яке зараз іде.

Іван Правдоруб

"Останній Бастіон"


Читайте також:
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
вчора, 14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
вчора, 06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
27 березня, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
27 березня, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23
Полтава
Нерестова заборона в області діятиме до кінця весни. Це дозволяє природоохоронцям кількісно відновлювати наявність прісних біоресурсів.
26 березня, 14:45