Верховна Рада планує запровадити програму захисту бджільництва в Україні

УКРАЇНА
17.09.2019, 07:40
Верховна Рада планує запровадити програму захисту бджільництва в Україні

Народні обранці зареєстрували законопроєкт «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вжиття заходів щодо захисту бджільництва» (№2140).

Відповідний документ оприлюднено на сайті відомства. Як зазначають ініціатори, законопроєкт має на меті забезпечити права та інтереси пасічників.

Пропонується посилити кримінальну відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва особами, які застосовують хімічні добрива для обробки медоносних рослин. Законотворці передбачають доповнити відповідними статтями чинний Кримінальний Кодекс України з метою посилення відповідальності громадян.

Так, при застосуванні засобів захисту рослин в період медозбору без попередження фізичних або юридичних осіб, які займаються бджільництвом і органів місцевого самоврядування, пропонується встановити санкцію у вигляді штрафу від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 120 до 200 годин. Крім того, за дії, які створили небезпеку потрави (загибелі) бджолиних сімей, пропонується встановити штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів, або обмеження волі на строк до 5 років.