Відсміялись «Іскандери»: Чому свіжі американські санкції – катастрофа для Росії

ПОЛТАВА
18.04.2018, 06:35
Відсміялись «Іскандери»: Чому свіжі американські санкції – катастрофа для Росії

Американська хватка на горлі Путіна: як США затягують петлю, хто найбільше постраждає та чому далі росіянам буде тільки гірше і гірше.

Нова хвиля санкцій США проти РФ виявилася значно болючішою, ніж символічний «список 1 березня». Головними мішенями виявилися «алюмінієві королі» (Дерипаска і Вексельберг) та неофіційний «король держпідрядів», особистий тренер Путіна, Ротенберг. Також під «роздачу» потрапили глава банку «ВТБ» Костін і шеф «Газпрому» Міллер. Це розпочало відкриту війну проти приватного російського бізнесу. Раніше Захід бив лише по держкорпораціях, тепер же завдає відчутних ударів по найбагатших приватних компаніях.

Розташування в нових санкційних списках роблять компанію чи особу абсолютною парією на глобальному ринку. Ти більше не можеш розраховуватися із контрагентами в доларах, усі твої операції і операції всіх, хто із тобою так чи інакше пов’язаний, посилено моніторитимуть по всьому світу і ледь-яка підозра – блокуватимуть рахунки. З тобою тепер стає просто небезпечно працювати. До «повного щастя», тобі заморожують усі активи, а також американським компаніям вводиться пряма заборона на будь-які угоди з твоїми бізнесами.

Але і це не все! Вимоги є обов’язковими не лише для американських компаній, а й для всіх, які підпадають під юрисдикцію США, – а для цього достатньо мати там активи або розмістити цінні папери на американських біржах. Іншими словами, дані санкційні вимоги обов’язкові для виконання будь-якій крупній компанії. Доки ви читаєте ці рядки, юристи найвпливовіших фірм США, Європи та Азії готують відповідні документи про розірвання відносин із підсанкційними організаціями з РФ. Мінфін США надав їм лише два місяці на вирішення усіх формальностей.

При цьому жодних дієвих інструментів правового захисту в даній ситуації у російських компаній просто немає. Подавати у суд – цілком безперспективне заняття.

А ось лише деякі наслідки списку 6 квітня:

- Акції «Русал», головної компанії алюмінієвого магната Дерипаски, впали вже більш, ніж на 45%;

- Найбагатші росіяни втратили в цілому близько 16 млрд доларів протягом лише першого дня санкцій;

- Члени ради директорів структур Олега Дерипаски звільняються через санкції США;

- Усі провідні автокомпанії світу бойкотують Московский автосалон. Мова іде, зокрема, про: Audi, BMW, Mini, Mazda, Volvo, Toyota, Lexus, Mercedes-Benz, Smart, Land Rover, Jaguar, Skoda, Nissan, Datsun, Infiniti, Cadillac, Chevrolet, Ravon, Subaru, Suzuki, Chery, Peugeot, Citroёn, Porsche, Honda, Geely, Changan, SsangYong, Hawtai, Haima.

Проте, це ще далеко не максимальний рівень санкцій. Вашингтон нарощує їх поступово, пробуючи намацати «больовий поріг» Кремля. Така тактика маленьких кроків абсолютно правильна, оскільки у Вашингтона на порядок більше можливостей зробити хід на цій шахівниці. А от чим може відповісти команда Путіна? Після кожних нових хвиль санкцій буде лякати світ ядерним попелом? Так вірити перестануть, якщо робити це надто часто. А, отже, – і боятися більше не будуть.

Найгірше для Кремля те, що цей процес деградації і задушування економіки РФ буде тільки наростати: Європа (головний покупець нафти і газу) має дуже амбітні плани щорічного скорочення споживання вуглеводнів; найбільша політична група Європарламенту – Європейська народна партія (ЄНП) буквально на днях наголосила на необхідності посилення санкцій проти Росії. Та і чим гіршими будуть справи Трампа всередині Сполучених Штатів, тим насправді вигідніше йому активно доводити, що він немає нічого спільного із Росією.

Фатальна помилка евесбешників, які зараз керують Росією, у тому, що вони переплутали байдужість Заходу до Росії та Східної Європи – із слабкістю. Путін наразі нагадує дурника, який заради форсу тикав палицею у барліг сплячого ведмедя. Тикав до пори до часу і тішився думкою, що ведмідь не вилазить, бо його, Путіна, злякався. А тепер за дурість та самовпевненість доведеться дуже боляче розплачуватись.

Юрій Яценко

екс-політв’язень Кремля, радник міністра закордонних справ

Читайте також:
Полтава
Неповнолітній житель Лубенського району зник безвісти ще 14 квітня. Парубок рибалив на березі річки Сула неподалік села Мусіївка.
21:49
Полтава
У березні 2023 року він оформив собі службове відрядження до Республіки Польща та під виглядом робочої поїздки виїхав за межі України.
15:45
Полтава
Фахівці обстежили ділянку проєктування поблизу бази відпочинку «Зóрі». Об'єкт розташований в Омельницькій громаді Кременчуцького району.
14:45
Полтава
Підрозділи фронтовиків щотижня отримують від тиловиків як слова вдячності, так і надійну підтримку. Разом — до спільної перемоги!
08:12
Полтава
Вшанування пам'яті захисників важливе для плекання патріотизму у прийдешніх поколінь. Люди мають знати імена тих, хто поліг за нашу свободу.
вчора, 19:17
Полтава
Наш земляк поліг смертю хоробрих під час виконання бойового завдання у селі Урожайне на Донеччині. Незламному героєві було 44 роки.
вчора, 14:56