ВВП Росії зрівнявся з ВВП Нью-Йорка

СВІТ
18.08.2016, 12:45
ВВП Росії зрівнявся з ВВП Нью-Йорка

Газпром подешевшав в 7 разів у порівнянні з 2008 роком. Далі читайте, чому. 

Газпром ненадовго став третьою компанією світу в травні 2008 року. Тоді його вартість перевищила 365 мільярдів доларів. Олексій Міллер заявив, що в 2015-2016 році капіталізація повинна вирости до одного трильйона. Росія входила в G8, економіка росла, резерви наближалися до трильйона і прогнози Міллера виглядали цілком здійснимими, пише український експерт Юрій Хрістензен.

1 січня 2009 року, в 20-ти градусний мороз, Газпром припинив поставки газу в Україну, а 7 січня Росія повністю припинила поставки газу в Європу. В результаті постраждали багато країн, перш за все в Східній Європі. Без газу залишилися Болгарія, Туреччина, Греція та Македонія.

Була проведена потужна пропагандистська кампанія з метою звинуватити вусьому Україну. Проте для західних інвесторів репутація Газпрому як надійного постачальника була підірвана. Факт того, що замість розгляду в суді в Кремлі використовували відкритий шантаж, при якому було заподіяно шкоду третім країнам, негативно позначився на іміджі Росії.

У 2010-2013 роках Газпром бувпосередині другого десятка найбільших світових компаній за капіталізацією і одночасно на перших місцях за обсягом прибутку. Його активи поступово падали, незважаючи на зростання ціни на газ і рекордну прибутковість. Добили компанію газові скандали і зовнішні авантюри Кремля навесні 2014 року.

Зараз капіталізація Газпрому становить $ 57 млрд. І бовтається в середині другої сотні світового рейтингу. Замість того щоб (за обіцянками Міллера) стати втричі дорожче, Газпром подешевшав в 7 разів у порівнянні з максимумом 2008 року.

Зокрема через це, в 2015 році ВВП РФ опустився нижче рівня 2007 року і надалі продовжує падати. Номінальний ВВП Росії сьогодні менший від ВВП Нью Йорка.

Капіталізація всіх російських публічних компаній разом узятих менша від капіталізації Google. Це щоб було зрозуміло, в якій ваговій категорії бачать Кремль в розвинених країнах.

Поки російська економіка плавно йде на дно, інші країни ростуть. У минулому році Росію обігнала Південна Корея, яку насилу можна знайти на карті. Зате вона всі ці роки ні з ким не воювала. Навіть зі своїм північним сусідом, з якого багато в чому бере приклад нинішнє російське керівництво.

Неефективність економічної політики Кремля добре помітна на контрасті з можливостями, які відкриває вільна ринкова економіка.

Москвич Сергій Брін, 1973 року народження, до 2004 року зумів створити компанію з капіталізацією $ 23 млрд, що було на той момент втричі менше від Газпрому.

До 2008 року розрив скоротився до двох разів. Сьогодні компанія Google коштує більше, ніж всі компанії, що зуміли створити «будівники комунізму» і «вставателі з колін» разом узяті з 1917 року. Хоча, вставателі нічого толком не створювали, а тільки знімали ренту зі створеного до них.

Відділ моніторингу

Останній Бастіон

Читайте також:
Світ
Нащадки поневоленого московитами у XIX столітті кавказького народу мають нагоду повстати проти окупантів. Чи скористаються вони шансом?
17 квітня, 14:45
Світ
У 16 квітня Парламентська асамблея Ради Європи розгляне питання про прийняття Косово до складу організації.
16 квітня, 11:43
Світ
Ганну Ґутьєррес визнали винною в ненавмисному вбивстві українки Галини Гатчинс у жовтні 2021 року.
16 квітня, 11:28
Світ
Поки адепт культурмарксизму з Арґентини на посаді Папи Римського закликає українців здійняти білий прапор, його підлеглі почали каятися.
14 квітня, 17:21
Світ
Сіоністське лобі на берегах Потомаку знову активізувалося. Військово-релігійний режим аятол напередодні вночі завдав потужного удару.
14 квітня, 15:03
Світ
На вулицях Будапешта знову з'явилися патрулі комуністичних поліцаїв. Їх цілеспрямовано завезли із КНР для нагляду за китайцями.
14 квітня, 12:45