Вибух газопроводу на Полтавщині: причини й наслідки

ПОЛТАВА
18.06.2014, 07:11
Вибух газопроводу на Полтавщині: причини й наслідки

Вчорашній несподіваний вибух газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород» в районі Лохвиці викликав хвилю обговорень і поспішних заяв.

Гіпотези стосовно прориву транзитної мережі с подальшим займанням висували й у міністерстві МВС, та МНС, також висловив свою думку і губернатор Полтавщини.

Першими свою заяву стосовно вибуху висунули у міністерстві надзвичайних ситуації, чиї загони для ліквідації аварії прибули на місце займання вже через кілька хвилин:

- Ми не знаємо, що саме стало причиною цього. Те, що говорять, що це був теракт, такого немає, - повідомили у МНС.. За їх попередньою версією, аварія це наслідок розгерметизації аварійної ділянки.

Кілька годин згодом, свою версію подій оголосив Арсеній Аваков, в.о. міністра МВС. Ключова теорія у міністерстві така, що вибух все ж таки був нічим іншим, як терористичним актом, підставами для цього слугують попередні невдалі спроби підірвати газопровід на Івано-франківщині:

- Розглядається декілька версій події, в тому числі, ключова версія - терористичний акт. За словами місцевих жителів, безпосередньо перед загорянням, вони чули два сильних бавовни, що може свідчити про умисні вибухах, - зазначив Арсеній Борисович.

Не оминув цього випадку і Губернатор Полтавської області Віктор Бугайчук. За його думкою, проблема все ж таки не в терактах, а в аварійному стані газопроводу і в недостатньому фінансуванні з боку «Нафтогазу» чи в просіданні ґрунтів під магістраллю:

- Два роки тому інженери лінійного управління магістральних газопроводів зверталися в «Нафтогаз» і повідомляли про аварійний стан труби. На ділянці - 11 латок.

Терористичний акт, аварійний стан газопроводу, просідання ґрунтів – на цей час це основні робочі версії. Що ж насправді стало причиною аварії – покаже слідство, яке ще вчора розпочало МВС.

Наслідки

Не дивлячись на полум’я, що здійнялось на місці аварії на чверть кілометра у небо, жертв чи постраждалих немає. І це головне.

Транзит газу до Словаччини не знизив своїх обсягів, адже курсування газу було перерозподілене по суміжній гілці. Як зазначають у прес-службі Словацького оператор ГТС, зниження тиску чи обсягів газу на компресорних станціях поблизу кордонів з Україною не виявлено.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості натомість повідомило, що сумарна втрата газу, через вибух і пожежу, склала 10 млн кубометрів. Хто буде відшкодовувати втрати поки що невідомо.

Окрім цього, пожежа газопроводу викликала займання й полів поблизу. Площа вигорівшого пшеничного поля становить близько 35 гектарів та могло би бути ще гірше, але своєчасні дії МНС змогли локалізувати пожежу, чим було врятовані інші житниці (400 гектарів), таку інформацію надають у ДСНС.

Що ж, вигоріли поля, мільйони втраченого блакитного палив і понівечений газопровід – поки що це всі незручності, що викликав вибух, ще раз підкреслимо, що на щастя, цього разу обійшлось без людських втрат.


Олександр Сергеев

"Останній Бастіон"


Читайте також:
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
вчора, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
вчора, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
вчора, 12:27
Полтава
46-річний військовослужбовець поліг у бою проти московитів за село Урожайне на Донеччині цього тижня. Він не дозволив ворогу просунутися.
вчора, 06:00