Євросоюз приховував зловживання путінського «Газпрому», – The Telegraph

ПОЛТАВА
18.04.2018, 07:45
Євросоюз приховував зловживання путінського «Газпрому», – The Telegraph

Російський монополіст тиснув на вразливі держави Східної Європи і дробив об’єднаний ринок енергоносіїв ЄС з допомогою політики примусового ціноутворення, а Брюссель потурав цим зловживанням.

Про це пише журналіст Емброз Еванс-Прічард у статті «Витік документів ЄС демонструє змову і приховування Брюсселем зловживань путінського «Газпрому», опублікованій на сайті газети The Telegraph.

«Сенсаційні документи ЄС, що відкривають громадськості навмисні порушення законів ЄС і систематичне політичне залякування протягом майже 10 років, оголюють жорстокий задушливий контроль Володимира Путіна над поставками газу до Європи», – пише The Telegraph.

«В результаті найтривалішого в історії ЄС розслідування був зроблений висновок, що енергетичний гігант «Газпром», контрольний пакет якого належить Кремлю, користувався своєю колосальною могутністю, щоб тиснути на вразливі держави Східної Європи і дробити об’єднаний ринок енергоносіїв ЄС з допомогою політики примусового ціноутворення», – стверджує Еванс-Прічард.

«Доповідь наводить на думку, що Німеччина насолоджується угодою на пільгових умовах з «Газпромом», отримуючи конкурентні переваги в галузі витрат на газ на шкоду економікам інших країн ЄС і залишаючи прифронтові держави на милість московської тактики викручування рук», – пише автор.

«Сотні сторінок, що просочилися з Єврокомісії, малюють екстраординарну картину хижацької поведінки, причому «Газпром» діяв як «поліцейська служба» російської зовнішньої політики. Із Болгарією обходилися мало не як з колонією, а Польщу примушували оплачувати за непомірними цінами імпортний газ, який надходив газопроводами з Сибіру», – йдеться в статті.

«Це зведення документів, таємно передане депутатам Європарламенту (при рідкісному порушенні правил секретності), рівносильне «вибуху політичної бомби». Він ставить хвалений директорат ЄС у справах конкуренції у вкрай незручне становище.

Папери натякають на те, що Брюссель дізнався всю правду, але все одно закриває на неї очі, готуючись досягти закулісної домовленості з Москвою і не рахуючись з фундаментальними принципами законодавства ЄС», – стверджує Еванс-Прічард.

«Ключова доповідь (вона називається «Виклад цілей») – це конфіденційний обвинувальний висновок чи обвинувальний акт директорату у справах конкуренції. Він був складений у 2015 році після розслідування, яке тривало чотири роки; це було за найбільш вражаючими «рейдами на світанку», які будь-коли здійснювалися елітною «групою спецназу» Комісії», – йдеться в статті.

«У ньому сказано, що «Газпром» порушив безліч законів ЄС і практикував «насильницьку поведінку», встановлюючи «несправедливі ціни» і отримуючи вигоду зі свого панівного становища». Комісія закликала накласти штрафи в розмірі 30% продажів або до 10% обігу в цілому», – передає журналіст.

«Комісія вважає, що порушення було скоєно навмисно. «Газпром» повністю усвідомлює незаконний характер як мінімум деяких із різних контрактних та неконтрактних заходів», – сказано в документі.

«Відтоді «Газпром» частково змінив політику, але багато чого залишається незмінним», – пише Еванс-Прічард.

Вищезгадана доповідь Єврокомісії наводить на думку, що проект газопроводу Північний потік-2 «навряд чи відповідає інтересам всіх членів ЄС і цілям ЄС в енергетиці», підсумовує автор статті.

Читайте також:
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
вчора, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
вчора, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
вчора, 12:27
Полтава
46-річний військовослужбовець поліг у бою проти московитів за село Урожайне на Донеччині цього тижня. Він не дозволив ворогу просунутися.
вчора, 06:00
Полтава
Незламний воїн поліг смертю хоробрих торік 20 липня, виконуючи бойове завдання на Бахмутському напрямку. Тепер його Чин увічнено у граніті.
17 квітня, 19:06
Полтава
Чиновники та депутати вирішили не чекати на завершення війни проти РФ, а роздерибанити надра тут і зараз. Громаду ж ніхто, звісно, не питав.
17 квітня, 12:23