Із циклу «Хто кого годує?»: Полтавщина дає до держбюджету вчетверо більше, ніж отримує

ПОЛТАВА
10.04.2014, 05:12
Із циклу «Хто кого годує?»: Полтавщина дає до держбюджету вчетверо більше,  ніж отримує

Потужний економічний потенціал регіону дозволяє перераховувати до Державного бюджету коштів в декілька разів більше, ніж отримувати. Про це говорили учора на засіданні колегії Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації.  

 

 -Торік Полтавщина отримала у вигляді субвенцій та дотацій – 4 млрд. грн., а перерахувала до держбюджету понад 16 млрд. грн.,  тобто в 4 рази більше. В розрахунку на одну особу регіон перерахував близько 8 тис. грн., а отримав – 2,2 тис. грн. І в той же час Полтавщина, як регіон, який наповнює державну скарбницю, не має можливості забезпечити гідну оплату праці жителям області,   – повідомила начальник управління планування та прогнозування соціально-економічного розвиту  Департаменту економічного розвиту ОДА Олена Шишкова.  

Так, за її словами, торік середньомісячна заробітна плата на Полтавщині  зросла на 5% (до 2988 грн.), тоді як по Україні цей показник склав  7,9%. Парадокс, але в багатьох навіть дотаційних регіонах зарплати нині вищі, ніж у полтавців!

Тож і на Полтавщині, підтримуючи децентралізацію, сподіваються, що в умовах більшої економічної самостійності, зможуть забезпечити й гідний рівень життя  людей.

А на цій карті добре видно, які регіони «годують», а які є дотаційними. Як бачимо, цілком самодостатніми у нас є лише три області – Харківська, Дніпропетровська і Полтавська.

 

Годувальники

За вирахуванням імпорту України по суті « годують» три області: Харківська , що видобуває нафту і газ , Дніпропетровська , де видобувається залізна руда , і особливо Полтавська , в якій розвинена видобуток і того , і іншого, і третього . Вони забезпечують бюджет значними сумами рентних платежів та плати за користування надрами. Полтавська область до того ж є лідером з генерування доданої вартості . Розташовані на її території підприємства нафтопереробки , автомобілебудування та інші були побудовані відносно недавно - практично всі вони зберегли працездатне виробництво з радянських часів.

Крім цих трьох областей , « в плюс » працювали лише Сумська , Черкаська таЛьвівська , а у Рівненській доходи і витрати практично рівні. Але тут, як видно з розрахунків , хороші результати пояснюються не стільки високим рівнем генеруються доходів держбюджету , скільки порівняно низьким об'ємом допомоги з центру в розрахунку на душу населення.

Збиткові

На відміну від нафти , газу або руди , видобуток вугілля в Донбасі прибутку бюджету не приносить - рентні платежі не стягуються зважаючи збитковості галузі . Навпаки , держава щорічно витрачає по 12-14 млрд. грн. на підтримку вугільників , переважно компенсуючи різницю між ціною реалізації вугілля та його собівартістю . Цікаво , що така ж сума вийде , якщо скласти негативне сальдо розрахунків з держбюджетом дев'яти західних і північних областей.

Вугільні дотації становлять приблизно 30 % всіх надходжень з держбюджету в Донецьку і Луганську області . Але навіть якщо їх не враховувати , ці регіони залишаються глибоко дотаційними . 

По-перше, останнім часом сюди прямували величезні інвестиції по різних « проектам державного значення » на кшталт будівництва доріг. По-друге , податкові відомства особливо прихильними були до Донбасу . За досліджуване півріччя 2013-го до держбюджету з Донецької області надійшло 6,7 млрд. грн. податку на додану вартість , а відшкодовано було 8,7 млрд. грн. Це абсолютний рекорд для всіх регіонів.

Читайте також:
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
вчора, 14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
вчора, 06:10
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
23 квітня, 19:04
Полтава
Полтавські «зелені ямщики» присмокталися до бюджету міста, ігноруючи війну. Добре, що є громади в області, які вкладаються в оборону.
23 квітня, 08:18
Полтава
«Зелені ямщики» готуються зустрічати з квітами московитів. Натомість селяни в області вкладаються у нашу спільну перемогу над ворогом.
22 квітня, 19:27
Полтава
На сьомий день пошуків правоохоронці повідомили про знайдення дитини без ознак життя. Тіло перебувало у водоймі аж на Київщині.
22 квітня, 06:01