За що живуть народні обранці, або Як на державну зарплату купуються автівки вартістю в сотні тисяч гривень

ПОЛТАВА
01.09.2014, 15:03
За що живуть народні обранці, або Як на державну зарплату купуються автівки вартістю в сотні тисяч гривень

Декларації посадовців різного рівня – то документи, які мають інформувати про достатки народних обранців, урядовців тощо. Однак після їх вивчення – все більше запитань, ніж відповідей.

За законом, усі державні службовці України зобов’язані до 1 квітня кожного року оприлюднювати свої декларації з переліком прибутків, майна та одноразових витрат, які перевищують 80 тис. грн. Як правило, за декларацією, чиновник зовсім не багата людина. А щоб не виникало додаткових питань, навіть опубліковані майнові декларації службовців недоступні для широкого загалу. Справжні ж статки залишаються таємницею за сімома замками. Однак більшості задекларована бідність не заважає розкішно жити.

Незважаючи на Закон України «Про запобігання і протидію корупції», який діє з 2011 року, чиновники безперешкодно вказують у своїх деклараціях неповні або неправдиві дані. Найчастіше у цих документах вони взагалі не згадують про членів своїх сімей і їхні заробітки, приховують власну нерухомість і автівки.

Для прикладу проаналізуємо декларації чинного Полтавського мера Олександра Мамая та народного депутата України Юрія Бублика, обраного по виборчому округу № 145 (Київський район м. Полтави, Полтавський та Котелевський райони).

Мамай значно «збіднів» за минулий рік і «розійшовся» з дружиною

Згідно з декларацією за 2012 рік, сім’я Мамая має 5 мільйонів гривень. Однак, за декларацією за минулий рік, Олександр Мамай дуже збіднів і розійшовся з дружиною. Не має житла, не розпоряджається мільйонами і їздить на старенькій вантажівці ГАЗ 3302 з легковим причепом КрАЗ 8138. За 2013 рік він отримав 151, 4 тис. грн зарплатні, в тому числі, у графі «Дарунки, призи, виграші» згадав про …24 грн. (може виграв в лотерею?). На рахунку в «Приватбанку» міський голова має 4,3 тис. грн, а цінні папери на 22 тис. грн він тримає на Кіпрі.

Дружина міського голови – Людмила Мамай, раптово зникла з декларації мера разом із майном, задекларованим раніше: дві земельні ділянки (3841 і 1000 кв.м.), житловий будинок (420,7 кв.м.), квартира ( 44,2 кв.м.) та інше нерухоме майно (60,7 кв.м.), автомобілі BMW Х5 (2007 р.в.), BMW Х5 (2011 р.в.), Лексус LX 570 (2011 р.в.) та Volvo 850 (1995 р.в.) тощо. При зарплатні 10 000 гривень на рік «перша леді» Полтави мала на банківських рахунках більше 64-х мільйонів гривень і отримувала з них прибуток у вигляді відсотків – 5 мільйонів гривень.

У цьогорічній декларації Олександр Федорович не згадував про дружину. Хоча, якби чиновник розлучився, то мав би про це повідомити на офіційному сайті міської ради. За його власними даними, оприлюденими в минулому році, він Із дружиною і сином-школярем Сергієм мешкав у двоповерховому будинку на вул. Світличній у мікрорайоні Половки. В їхньому помешканні на другому поверсі є дві спальні, на першому — велика кухня-студія. У дворі — басейн і сауна.

Крім того, Олександр Мамай регулярно надає благодійну допомогу школам, дитячим садочкам, спонсорує поїздки дітей до інших міст, дарує путівки в дитячі табори. Причому він акцентує, що робить це від себе особисто або від фонду «Наш дім Полтава», але ж де його внески в цей фонд? Де його витрати на ці дарунки? Це в його декларації не зазначається. Якщо мер витрачає кошти на благодійність із власної кишені, це має відображатися в декларації. В іншому випадку – Мамай займається завчасним підкупом виборців, аби якнайдовше затриматися у своєму кріслі.

Нардеп Бублик немає ні власного житла, ні авто…

Не менш цікава для аналізу декларація нардепа Юрія Бублика. Щоправда, членів сім’ї цей представник народу в парламенті не приховує. Однак у його звіті про статки – більше прочерків, ніж заповнених граф.

Так, загальна сума сукупного доходу Юрія Бублика у 2012 році склала 39 922 грн, членів сім’ї — 10 324 грн. Він має в селі Залізничному Полтавського району земельну ділянку площею 520 кв.м., а його родина там же має земельну ділянку площею 150 кв.м.

Цікаво, що ані він, ані члени його родини не мають квартир, житлових будинків, а також автомобілів.

За минулий рік, з набуттям статусу депутата, Бублик став значно заможнішим. Загалом заробив 235 тис. 792 гривні, а члени його сім’ї — 18 тис 808 (із них допомога по безробіттю — 12 тис 641). При цьому Юрій Бублик не отримував ніяких доходів, окрім заробітної плати…

Нардеп та члени його родини досі не розжились ані власним житлом, ані власними транспортними засобами, а володіють лише земельними ділянками площею: 520 кв.м та 150 кв.м.

Немає нардеп і рахунків у банках та цінних паперів. Натомість члени його родини мають цінні папери на суму 62 тис 491 грн.

Одразу виникає безліч питань: де ж мешкає бідолаха, невже йому з сім’єю доводиться поневірятися по чужих квартирах чи, може, він орендує будинок в селі Ковалівка, де уже досить давно мешкає зі своєю сім’єю? А на чому ж пересувається народний обранець, чим із гуманітарною допомогою дістається до зони АТО (справа дуже благородна, якщо не вдалий передвиборчий піар і модна тенденція цього часу), на чому об’їжджає свій округ для зустрічей з виборцями? Невже громадським транспортом чи службовим? Та якщо останнім, то звідки в об’єднання «Свобода» кошти на мерседес і на джип (ними найчастіше пересувався народний обранець останнім часом, доки з джипом не сталася халепа і не надала цьому рухомому майну депутата небажаної публічності), якщо в інтернеті поширили інформацію про те, що, навпаки, Бублику з особистих коштів доводиться фінансувати обласну організацію «Свободи», і де інформація про це в його декларації? Зокрема, як повідомляє Infostok. Org., «за сприяння Бублика Ю.В. ПОО ВО «Свобода» змінив офісне приміщення (офіс винаймається з листопада 2012 року. Вважається, що приміщення придбане Ю.Бубликом за власні та кошти з каси взаємодопомоги)». А про рухоме майно депутата не було офіційних відомостей аж до 18 вересня минулого року, доки з його Nissan X-Trail у Києві не викрали портфель з документами та грошима.Вартість найдешевшої комплектації джипа Nissan X - Trail - 242 030 гривень. Найдорожча комплектація - 340 900 гривень, повідомляє офіційний сайт Nissan в Україні. Водночас, за декларацією 2012 року, дохід Бублика за рік становив близько 40 тис. грн. То звідки, менш, ніж за рік у Бублика з'явилися чверть мільйона гривень на таке авто?

Крім того, парламентар не користується авто і на правах оренди, адже в декларації Бублик не вказав, які витрати несе за користування автомобілем (бензин, техогляд, миття і так далі). А ось це вже пахне корупцією, якщо керуватися нормами закону "Про запобігання і протидію корупції". Адже якщо народний депутат Бублик не купував і не несе витрати за користування автомобілем, логічно припустити, що чималі витрати оплачує хтось інший. А оскільки, згідно із законодавством України, народний депутат Юрій Бублик є особою, уповноваженою на виконання функцій держави, за що одержує з українського бюджету немалу зарплату, отримувати гроші або інші послуги від приватних осіб і компаній йому категорично заборонено. В усьому світі така поведінка Кримінальним Кодексом розцінюється як (хабарництво» і «перевищення службових повноважень» і відповідно карається.

Судячи з декларації, Юрій Бублик живе на одну депутатську зарплату. То на які кошти він обслуговує приймальні, роздає подарунки різноманітним закладам, об’їжджає з візитами практично усю область (іноді значно обділяючи увагою свій округ), проводить свята у тій же Ковалівці та носить недешевий одяг? Чи, може, нардепа утримує сім’я, що складається з дружини (яка офіційно не працює) і трьох неповнолітніх доньок?Можливо, уже за рік у Верховній Раді на депутата і його сім'ю звалився несподіваний спадок? Можливо, парламентар виграв у лотерею або отримав від держави матеріальну допомогу на бідність? Однак ні. За декларацією, не отримував ніяких допомог, не перепало спадку ні від багатих, ні від бідних родичів, не продавав акції…

За інформацією Infostok. org,близькою особою, яка приймала участь у фінансувані виборчої компанії Ю.Бублика і була його помічником як народного депутата України, «є Федоренко Юрій Володимирович, 03.09.1979 р.н., уродженець м.Полтава. На даний час проживає в м.Києві. У жовтні 2002 року, ховаючись від нечистих оборудок з грошима та фактів шахрайства, він змінив прізвище Манько на прізвище Федоренко.

Крім того, Ю.Бублику підконтрольні ряд комерційних структур:

- фірма «ЧЕРВОНА КАЛИНА - АВТО». Вид діяльності: торгівля самопальним паливом та надання послуг перевезенні людей та товарів;

- фірма «ЧЕРВОНА КАЛИНА - АГРО». Види діяльності пов’язані з торгівлею хімічними продуктами та наданням послуг з перевезення вантажів;

- ВАТ «ПОЛТАВСЬКИЙ «РАЙАГРОХІМ». Види діяльності пов’язані з торгівлею хімічними продуктами та наданням послуг перевезення вантажів.

Також Бублик Ю.В. до 15.12.2011 був зареєстрований як фізична особа-підприємець та мав право займатися юридичною діяльністю.

Також Родина Бубликів має бізнес, який пов’язаний з торгівлею будівельними матеріалами.

Матеріально Ю.Бублик забезпечений на високому рівні й особливо це відчувається після його обрання до Парламенту».

Новий закон повинен змусити посадовців говорити правду

Хто з чиновників пройшов тест на прозорість та що ховається за цифрами і прочерками в їхніх деклараціях, розповіли 27 травні цього року в Полтаві обговорювали громадські контролери від найавторитетнішої у світі антикорупційної організації – Transparency International. А полтавські активісти уже зверталися до міської прокуратури із заявою про неповні дані у деклараціях чиновників, однак там порушень не виявили. Адже прокуратура стежить лише за тим, щоб чиновники свої декларації оприлюднювали, а за тим, що там написано, вони не слідкують. Виходить, що там можна написати будь-що, головне – подати декларацію, ніхто не перевіряє її зміст та відповідність його реаліям.

Лишається надія лише на новий законопроект (№ 4555), який Верховна Рада прийняла у травні цього року і який значно посилює відповідальність за корупцію. В ньому, зокрема, є вимога зовнішнього контролю декларацій чиновників, а за недостовірну інформацію в них відтепер каратимуть адміністративними та дисциплінарним стягненнями. Тож сподіваємось, що декларації посадовців за цей рік будуть значно повнішими та достовірнішими.

Адже ми, прості виборці, просимо не так багато: та володійте ви, панове, заради Бога, чим завгодно (якщо це не шкодить нікому, а іноді й навпаки) просто не брешіть, ми вже так втомилися від відвертої фальші, лицемірства й брехні влади на різних рівнях. А втративши довіру в людей, уже дуже важко буде її повернути.

Олексій Рубан


Читайте також:
Полтава
Московитським загарбникам ніколи не були раді на українській землі. Ворог цього відверто не розуміє, а тому платить велику криваву ціну.
вчора, 19:15
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
вчора, 14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
вчора, 08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
18 квітня, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
18 квітня, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
18 квітня, 12:27