Загострюється нафтова віна між Саудівською Аравією та Росією

СВІТ
07.07.2016, 10:50
Загострюється нафтова віна між Саудівською Аравією та Росією

Становище на нафтових ринках змінюється: сайт «Trade Arabia» повідомляє, що Росія стала головним експортером нафти в Китай, обігнавши Саудівську Аравію, пише видання «American Thinker».

«Як показала опублікована у вівторок митна інформація, обсяг поставок в Китай нафти з Росії перевищив обсяг поставок із Саудівської Аравії. Найбільший у світі виробник нафти випереджає найбільшого в світі експортера нафти на китайському ринку вже третій місяць поспіль».

І Росія, і Саудівська Аравія вважають азіатський нафтовий ринок пріоритетним напрямком, проте дрібні незалежні китайські нафтопереробні заводи (так звані «чайники») вважають за краще низькосірчисту нафту з Росії в зв'язку з меншими обсягами поставок і порівняльної близькістю родовищ до НПЗ.

Високосірчиста нафта з Саудівської Аравії та Іраку менше підходить для «чайників» як через великі обсяги поставок, так і через довгострокові контракти. Китай заохочує співпрацю «чайників» з Росією, видаючи в прискореному порядку незалежним нафтопереробним заводам ліцензії і квоти на імпорт сирої нафти.

Тим часом, нафтова компанія «Saudi Aramco» в четвер оголосила, що вона знизить офіційні ціни для всіх своїх американських і азіатських клієнтів.

Державна Saudi Arabian Oil Co. знизила офіційну продажну ціну на нафту марки Arab Light для Азії на 40 центів. Таким чином, премія скоротиться до 20 центів за барель понад регіонального рівня.

Рішення Саудівської Аравії зменшити офіційну продажну ціну посилить конкуренцію з такими суперниками, як Росія і Об'єднані Арабські Емірати. Ці країни, що експортують аналогічні марки нафти, також прагнуть збільшити свою частку ринку в Азії, головному нафтопереробному регіоні світу».

Чи зменшить доходи королівства падіння продажної ціни, зараз сказати важко, оскільки Саудівська Аравія всерйоз налаштована розширити свою присутність на азіатському ринку за допомогою прямої конкуренції з російськими компаніями.

«Королівство, між тим, почало у відповідь продавати більше нафти, збільшивши видобуток на одному зі своїх родовищ. На думку трейдерів, цей крок може чинити тиск на конкурентів - зокрема, на Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ) і на Росію - і збити ціни в Азії».

Іншими словами, Саудівська Аравія не має наміру без опору миритися з посиленням російських позицій в Азії. Йдеться про ринок, на якому королівство звикло переважати, і воно не залишить виклик без відповіді.

Нагадаємо, глава державної нафтовидобувної компанії «Saudi Arabian Oil Co». (Saudi Aramco) Амін Нассер офіційно оголосив у травні, що Саудівська Аравія планує істотно збільшити видобуток в 2016 році і посилити свою присутність на світовому ринку.

Відділ моніторингу

Читайте також:
Світ
Америка та Європа не просто можуть, але мають підготуватися до того, що буде відбуватися далі у війні. Україна не повинна бути самотньою.
06:00
Світ
Влада Польщі готова піти на розміщення на своїй території американської ядерної зброї.
вчора, 16:12
Світ
США можуть вперше запровадити санкції проти підрозділу ЦАХАЛу
вчора, 09:25
Світ
Країна-загарбник продовжує втрачати населення внаслідок природних втрат. І це відбувається без урахування втрат на полі бою в Україні.
вчора, 08:23
Світ
Сучасна ресурсна федерація з осердям у Кремлі віками уярмлює, асимілює та винищує окуповані етноси. Найбільше страждають нечисельні.
21 квітня, 16:12
Світ
Ракетний удар по місцевості, де перебував чеченський лідер, завдано тієї миті, коли він розмовляв супутниковим телефоном із Москвою...
21 квітня, 14:00