Захмарні премії від "Нафтогазу" призначені тим, хто не має стосунку до перемоги в суді над "Газпромом", - аналітик

ПОЛТАВА
15.06.2018, 10:57

Рішення про виплату премії ухвалила Наглядова рада компанії. Її отримає загалом 41 працівник. Як пояснюється, сума премій — це 1% суми виграшу у Стокгольмському арбітражі, яка дорівнює 4,6 мільярда доларів. З цієї суми буде сплачено податок на доходи фізичних осіб та інші збори у розмірі, еквівалентному понад 9 мільйонам доларів. Тобто на руки премійованим перепаде орієнтовно 37 мільйонів доларів. 

Захмарні премії від

Грошову винагороду розділять між працівниками, котрі, як зазначається, безпосередньо або побічно доклалися до перемоги в судовій суперечці з російським монополістом. "Перелік не обмежується топ-менеджментом компанії, а сума премії залежить від особистого внеску кожного працівника", — зауважили у "Нафтогазі".

20,7 мільйона доларів працівникам виплатили вже в травні, попри те, що цих коштів ще не стягнуто з "Газпрому". Решту обіцяють додати, коли таки вдасться отримати борг.

Ситуацію проаналізували директор спеціальних проектів Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев та директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

— На мій погляд — таку винагороду працівникам «Нафтогазу» виплачувати не виправдано, - говорить Г.Рябцев. - По-перше, не бачу жодних підстав для того, щоб виплачувати премії тепер, — на рахунки “Нафтогазу” від “Газпрому” справді ще не надійшло жодної копійки. По-друге, переконаний, що працівники, яким передбачена винагорода, жодного стосунку до виграшу в суді не мають. Справою опікувалася норвезька юридична компанія, і за послуги їй “Нафтогаз” переказав 25 мільйонів євро! Ще близько мільйона євро отримали юристи, які здійснювали супровід справи з українського боку. Тобто людям, які забезпечили виграш у суді, компанія вже заплатила. Судячи з усього, керівники НАК, скориставшись нагодою, вирішили нарахувати собі астрономічні премії, а щоб підлеглі не обурювалися, погодилися вділити трохи і їм. Упевнений, що кожен з понад 40 осіб, для яких передбачено винагороду, не отримає по мільйону доларів. Топ-менеджери матимуть по декілька мільйонів доларів, решта — по декілька тисяч гривень.

Д.Марунич додає: - Розрахунок суми премії більш ніж дивує. Так, Стокгольмський арбітраж зобов'язав “Газпром” заплатити “Нафтогазу” 4,63 мільярда доларів за недопостачання узгоджених обсягів газу для транзиту. Однак, за попереднім рішенням цього ж суду, “Нафтогаз” мав сплатити “Газпрому” понад 2 мільярди доларів за контрактом на постачання палива. За результатами двох арбітражних суперечок між компаніями, "Газпром" має виплатити Україні різницю — 2,56 мільярда доларів. 1% цієї суми — 25,6 мільйона доларів. Чому “Нафтогаз” нараховує премію зі суми 4,63 мільярда, важко збагнути. Таких грошей нам ніхто не виплачуватиме.

— 1,2 мільярда гривень — захмарна сума!- також погоджується Рябцев. - Працівники “Нафтогазу” й без того мають височезні зарплати. Наприклад, голова правління Андрій Коболєв щомісяця отримує понад 2 мільйони гривень — більш як мільйон становить його посадовий оклад і приблизно ж стільки йому нараховують премії. Як на мене, в умовах, коли країна перебуває у складному соціально-економічному становищі, виплата таких премій видається цинічною.

Та й немає стовідсоткової гарантії, що російська компанія виплатить компенсацію. Як відомо, нині вона оскаржує рішення Стокгольмського арбітражу в одному з апеляційних судів Швеції. Нагадаю, що акціонери ЮКОСу, які виграли справу проти Росії у Гаазькому арбітражі (суд зобов'язав Москву виплатити їм 50 мільярдів доларів компенсації за експропріацію компанії) не отримали жодного цента. Бо Росія оскаржила це рішення.

Читайте також:
Полтава
Стихійні звалища обабіч траси Решетилівка-Дніпро плюндрують неповторність нашого рідного краю. Громадяни засмічують, влада просто констатує.
06:03
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
вчора, 14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
вчора, 06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
27 березня, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
27 березня, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23