​Завершилася археолого-керамологічна академія в Опішному

ПОЛТАВА
11.07.2017, 10:11
​Завершилася археолого-керамологічна академія в Опішному

10 липня 2017 року на території Глинського археологічного комплексу відбулося закриття Першого міжнародного літнього практикуму з археологічної керамології, що проходив в рамках Археолого-керамологічної літньої академії. Загальна кількість учасників цьогорічних заходів перевищила п’ятдесят чоловік. Вони взяли дієву участь у польових, експериментальних та лабораторних дослідженнях, що відбувалися на унікальних середньовічних пам’ятках – Опішненському городищі та Глинському археологічному комплексі.

​Завершилася археолого-керамологічна академія в Опішному_1

Особливістю цьогорічного Практикуму стало залучення великої кількості фахівців із провідних наукових, музейних та навчальних установ України. Зокрема, вони прочитали більше 20 лекцій з археології, керамології, палеоґрунтознавства, музеєзнавства, реставрації та консервації кераміки. Своєрідної родзинкою Практикуму стало живе спілкування студентів-археологів із практикуючими гончарями та участь у зйомках навчального відеофільму про археологічну кераміку.

​Завершилася археолого-керамологічна академія в Опішному_3

Важливою подією цього Практикуму стало видання методичних рекомендацій для роботи з керамікою, що відкриває цілу серію наукових праць, в яких будуть підійматися теоретичні і практичні питання вивчення давньої кераміки та гончарства. Це перший в Україні видавничий проект, що здійснений безпосередньо в рамках роботи літньої польової школи.

З наукової точки зору, роботу археологічної експедиції теж можна вважати вдалою. Як зазначає керівник розкопок, кандидат історичних наук Юрій Пуголовок, сенсаційних знахідок у перший рік роботи на цих «нових» для групи пам’ятках вони віднайти не сподівалися.

«Результати наших робіт зводяться не лише до виявлення якихось надзвичайних речей, у більшості своїй робота археолога це важка і часом рутинна праця. Втім нам є чим похвалитися, зокрема на Опішнянському городищі віднайдено досить репрезентативну добірку виробів із заліза та кістки, а також частину огорожі давньої садиби, на Великому Глинському городищі виявлено житло роменської культури, що датується серединою – другою половиною ІХ століття із надзвичайною кількістю битого посуду. Але про ці та інші знахідки ми розкажемо вам згодом. Зараз можна казати, що більшість із них заслуговує на експонування, що сподіваюсь і відбудеться найближчим часом», – Пуголовок.

Як зазначають організатори заходу, найбільшим успіхом стало залучення студентів та молодих науковців до українського наукового проекту та набуття ними практичних та теоретичних навичок з археології та гончарства.

Літня академія відбувалася за підтримки ГС «Останній Бастіон».

Наступний Практикум запланований на літо 2018 року.

Анна Черниш 

Читайте також:
Полтава
Чиновники вирішили перейти на новий рівень самопіару, згадавши про природу. Скільки на це витрачено коштів платників податків — невідомо.
12:30
Полтава
Стихійні звалища обабіч траси Решетилівка-Дніпро плюндрують неповторність нашого рідного краю. Громадяни засмічують, влада просто констатує.
06:03
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
вчора, 14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
вчора, 06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
27 березня, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
27 березня, 07:00