ЗБЕРЕЖИ СВОЮ ФОРТЕЦЮ - ВІДНОВЛЕННЯ КАДЕТСЬКОГО КОРПУСУ

ПОЛТАВА
16.07.2015, 07:03
ЗБЕРЕЖИ СВОЮ ФОРТЕЦЮ - ВІДНОВЛЕННЯ КАДЕТСЬКОГО КОРПУСУ

ГО "Останній Бастіон» започаткував проект «Збережи свою фортецю», до якого вже долучилися інші міста України: Харків, Чернігів, Львів, Київ, Вінниця тощо. Перша частина цього проекту – прибирання історичних пам’яток, привертання уваги людей до історичної спадщини, зокрема так було з прибиранням схилів Іванової гори – історичного центру міста. Під час прибирання, учасники проекту отримали історичний екскурс від кандидата історичних наук Юрія Пуголовка, який розповів про старовинну фортецю, що розташовувалася саме на Івановій горі, а її схили – це не що інше, як захисні укріплення.

Проект «Збережи свою фортецю» розширюється і виходить за рамки «Останнього Бастіону». Ініціатива відродження Кадетського корпусу належить "Громадській раді Полтавщини", до якої ввійшли люди, яким небайдужа доля міста та які готові працювати на наше спільне благо. На установчих зборах було визначено склад "Громадської ради Полтавщини": Геннадій Сікалов, головний редактор та лідер ГО «Останній Бастіон», автор проекту «Збережи свою фортецю», Олександр Лейкін, програміст, розробник «Віртуальної школи» для дітей українською, Дмитро Макуха, активіст, один із ініціаторів відновлення Кадетського корпусу, Сергій Нагорний, журналіст, есеїст, блогер, Юрій Пуголовок, археолог, кандидат історичних наук та інші. Цими людьми "Громадська рада Полтавщини" не обмежується. Незабаром її склад поповниться кваліфікованими архітекторами, викладачами, активістами тощо. 


ЗБЕРЕЖИ СВОЮ ФОРТЕЦЮ - ВІДНОВЛЕННЯ КАДЕТСЬКОГО КОРПУСУ_1

"Громадська рада Полтавщини" бере на себе відповідальність ВІДНОВИТИ КАДЕТСЬКИЙ КОРПУС - пам’ятку архітектури національного значення. Для цього ми разом із експертами в галузі архітектури, будівельниками, юристами погодили програму дій та перших кроків, які слід зробити, щоби не дати міській владі повністю знищити унікальну пам’ятку, невід’ємну будівлю архітектурного ансамблю «Кругла площа». У минулому Кадетський корпус готував елітних військових, політичних і державних діячів. Відновлена пам'ятка буде слугувати за своїм прямим призначенням - це буде Вищий навчальний заклад нового типу з європейськими стандартами освіти. 

Звертаємося до всіх полтавців, яким небайдуже, в якому місті вони житимуть. У СУБОТУ, 25 ЛИПНЯ, НА 10 ГОДИНУ, ПРИЙДИ ТА РАЗОМ ІЗ НАМИ ПРИБЕРИ ТЕРИТОРІЮ КАДЕТСЬКОГО КОРПУСУ. НЕ БУДЬ БАЙДУЖИМ, ТВОЄ МІСТО – ЦЕ МІСТО ТВОЇХ ДІТЕЙ. РАЗОМ ЗРОБИМО ПОЛТАВУ МІСТОМ, У ЯКОМУ ХОЧЕТЬСЯ ЖИТИ. Але прибирання – це лише І етап відновлення, ми не зупиняємося на цьому. Далі ми переходимо до консервації будівлі та підготуванні її до ремонтних робіт.

«Якщо б не це рішення, пам’ятка може не пережити ще одну зиму», - говорять будівельники. За правління Матковського, в Кадетського корпусу двічі палав дах, Мамай почав руйнувати паркан та дозволив займати територію навколо корпусу нелегальним забудовникам. Будівля в аварійному стані, але діти сміливо заходять на територію та граються на руїнах – згадаймо, скільки нещасних випадків уже сколихнуло Полтаву. Проте, Мамаю це не заважає ховати плакати «Совісті» в коридорах корпусу. Ми вважаємо, що майже знищена пам’ятка архітектури національного значення, це не «Совість», це ГАНЬБА.

ЗБЕРЕЖИ СВОЮ ФОРТЕЦЮ - ВІДНОВЛЕННЯ КАДЕТСЬКОГО КОРПУСУ_3

Тому ми вирішили не слухати чиновників та спостерігати за їхньою бездіяльністю, дивлячись, як щороку стан пам’ятки стає все гіршим. Ми починаємо діяти самотужки, згуртовано, разом. 

Закликаємо всіх прийти та підтримати нас на І етапі відновленні Кадетського корпусу - прибиранні:

25.07.2015, субота

10 година

Кадетський корпус (збираємося біля входу)

Із собою: робочий одяг, який захищає руки та ноги, за можливістю, окуляри, робочий інвентар.

Збережемо свою фортецю! Разом створимо місто, в якому хочеться жити.


Читайте також:
Полтава
Чиновники вирішили перейти на новий рівень самопіару, згадавши про природу. Скільки на це витрачено коштів платників податків — невідомо.
12:30
Полтава
Стихійні звалища обабіч траси Решетилівка-Дніпро плюндрують неповторність нашого рідного краю. Громадяни засмічують, влада просто констатує.
06:03
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
вчора, 14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
вчора, 06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
27 березня, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
27 березня, 07:00