Збирач коштів на пам’ятник Мазепі не на того повісив зниклі гроші

ПОЛТАВА
05.05.2016, 14:57

7 травня в Полтаві урочисто відкриють пам’ятник українському гетьманові Івану Мазепі. Гроші на нього почали збирати ще в 2006 році. Микола Кульчинський, голова Полтавського обласного об'єднання «Просвіта», ініціатор встановлення пам’ятника, відзвітувався за зібрані/витрачені кошти на прес-конференції напередодні відкриття пам’ятника.

На заході виникло непорозуміння з підрахунком грошей від жертводавців. Голову «Просвіти» попросили відзвітуватися, куди пішли окремі суми коштів.

Так «втрату» 250 тис. грн. Кульчинський списав на Валерія Асадчева, народного депутата України 3 і 4 скликань, колишнього голову Полтавської обласної держадміністрації. Мовляв, той віддав цю суму на ремонт підлоги Свято-Успенського собору і не повернув.

- Я підозрюю, що 250 тис. грн. (із зібраної суми) ми відправили на ремонт підлоги церкви. Валерій Асадчев попросив, щоб ми заплатили за ремонт, а він потім нам додасть на пам’ятник. На жаль, так вийшло, що він не зміг другий раз знайти, Кульчинський.

ЧИТАЙТЕ:  ЗБИРАЧ КОШТІВ НА ПАМ’ЯТНИК МАЗЕПІ «ПРОСВІТИВ», ДЕ ЗАГУБИЛИСЯ СОТНІ ТИСЯЧ

В інтерв’ю Валерій Асадчев спростував таку інформацію. Він зазначив, що кошти на ремонт підлоги Свято-Успенського собору виділив Володимир Приходько, директор Крюківського вагонобудівельного заводу від підприємства.


- Підлога церкви (Свято-Успенського собору – ред.) була зроблена за сприяння директора Крюківського вагонобудівельного заводу Володирира Івановича Приходька. Я особисто до нього приїхав і попросив (кошти на підлогу – ред.). Встановлення пам’ятника почалося з відновлення Свято-Успенського собору. Коли я прийшов на посаду (голови Полтавської ОДА – ред.), собор був закритий. Його відновлення почав ще Кукоба (Анатолій Кукоба, міський голова Полтави – ред.), та не відтворив пам’ятку відповідно до первинного вигляду, – Асадчев.

За словами екс-нардепа, під час відновлення собору Кукобою, було порушено архітектурне планування. Собор був здвинутий на 8 метрів убік. Це стало причиною судового процесу. У той же час стояло питання про знесення собору.

- Я став на позицію за збереження святині. Хай служить, бо це храм Божий. На підлогу, зокрема, і на деякі інші деталі я попросив гроші у Володимира Приходька. Це ніяк не було пов’язане з пам’ятником Мазепі. На підлогу для церкви Володимир Іванович пожертвував гроші підприємства, – Асадчев.

Збирач коштів на пам’ятник Мазепі не на того повісив зниклі гроші_1

Фото: Володимир Приходько, директор Крюківського вагонобудівельного заводу

Також політик уточнив слова Кульчинського щодо причетності до збирання коштів. Останній на прес-конференції заявив, що Асадчев опікувався збиранням коштів на постамент, який на 2008 рік вартував 620 тис. грн. (за тодішнім курсом валют, сума = 120 тис. дол. – ред.). Валерій Асадчев зазначив, що збирав кошти як на пам’ятник, так і на постамент.

- Це не так. Я збирав і на постамент, і на пам’ятник, – Асадчев.

Нагадаємо, «Просвіта» на своєму сайті опублікувала список благодійників із сумами пожертв на пам’ятник. Оголошено й загальну вартість проекту – 1 млн. 784 тис. 369 грн.

БІЛЬШЕ:  «ПРОСВІТА» ВКРАЛА В ПОЛТАВЦІВ ЩЕ ДВА ПАМ’ЯТНИКА МАЗЕПІ

Читайте також:
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
вчора, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
вчора, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
вчора, 12:27
Полтава
46-річний військовослужбовець поліг у бою проти московитів за село Урожайне на Донеччині цього тижня. Він не дозволив ворогу просунутися.
вчора, 06:00
Полтава
Незламний воїн поліг смертю хоробрих торік 20 липня, виконуючи бойове завдання на Бахмутському напрямку. Тепер його Чин увічнено у граніті.
17 квітня, 19:06
Полтава
Чиновники та депутати вирішили не чекати на завершення війни проти РФ, а роздерибанити надра тут і зараз. Громаду ж ніхто, звісно, не питав.
17 квітня, 12:23