Безідейність, рекет, дивні сексуальні схильності: чим Ілля Кива запам’ятався у рядах «Правого сектора»

УКРАЇНА
06.10.2019, 11:26
Безідейність, рекет, дивні сексуальні схильності: чим Ілля Кива запам’ятався у рядах «Правого сектора»

Нинішній депутат від проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» Ілля Кива відзначається не лише дивакуватою поведінкою, яка стала предметом численних насмішок, але й здатністю швидко «мігрувати» від однієї структури до іншої.

За останні п’ять років він устиг побувати на різних посадах у структурі МВС (включно з посадою радника міністра внутрішніх справ), відзначитися співпрацею відомим провокатором Дмитром Корчинським, очолити Соціалістичну партію і стати однопартійцем кума Путіна.

Але своє «політичне сходження» Кива розпочав не з проросійських організацій і не зі структур Арсена Авакова, а з «Правого сектора». Ця обставина політичної біографії Киви не є таємницею. Та все ж про неї часто забувають. А дарма. Як мінімум, шлях від ПС до ОПЗЖ свідчить про політичну всеїдність нинішнього депутата.

Перш за все декілька слів про те, як Ілля Кива узагалі міг опинитися у рядах «Правого сектора». Назагал у ПС ніколи не приховували, що у 2014 році мали величезні кадрові проблеми. Сила, що здобула популярність під час Майдану, притягувала до себе осіб найрізноманітнішого формату: від жертовних патріотів-пасіонаріїв до різного роду аферистів та звичайного кримінального елементу.

Значну частину «небажаного» елементу швидко вираховували і виключали з лав. Але деяким представникам цього елементу вдавалося втертися в довіру до тодішнього лідера ПС Дмитра Яроша. До таких належав і Ілля Кива.

  Безідейність, рекет, дивні сексуальні схильності: чим Ілля Кива запам’ятався у рядах «Правого сектора»_1

Чому Ярош виступав покровителем для надзвичайно далеких від націоналізму осіб, лишається для членів ПС загадкою і по нинішній день. Кадрове питання було однією з головних причин «повстання» у рядах «Правого сектора» восени 2015 року, внаслідок якого Ярош був змушений покинути цей рух і заснувати власну організацію. Остаточну «зачистку» лав ПС від «безідейних» осіб провели саме після відходу Яроша. З Кивою, щоправда, вдалося попрощатися раніше.

Чим Кива запам’ятався членам «Правого сектора»? Нам вдалося поспілкуватися з кількома членами ПС та бійцями Добровольчого українського корпусу, яким доводилося «перетинатися» з Кивою навесні та влітку 2014 року. Звісно, така вибірка не є достатньо репрезентативною, та все ж дозволяє скласти враження про те, чим займався Кива і як його сприймали націоналісти. Оскільки наші респонденти були причетними до тих чи інших напрямків силової діяльності ПС, ми подаємо їхні імена без прізвищ.

Уродженець Полтавської області Іван С. говорить, що вперше побачив Киву лише в Дніпрі у готелі «Європейський», один із поверхів якого тоді був у розпорядженні «Правого сектора». «Перша думка, яка виникла, коли побачив Киву: хто чи що це таке? Сам його зовнішній вигляд породжував нерозуміння, що ця людина робить у ПС», – сказав Іван. Респондент також повідомив, що отримував інформацію про те, що Кива у березні 2014 року здійснював вимагання коштів із бізнесменів, зокрема фермерів, на території Полтавської, Харківської та Луганської областей. В тому числі шляхом класичного «вивезення в ліс». Але детальніше цю інформацію наш співрозмовник не перевіряв, оскільки займався іншим сектором роботи.

Безідейність, рекет, дивні сексуальні схильності: чим Ілля Кива запам’ятався у рядах «Правого сектора»_3

Розвідник ДУК Богдан В. перебував у зоні проведення бойових дій із липня 2014 року. Але говорить, що не бачив Киву на фронті жодного разу. Вперше він побачив майбутнього однопартійця Медведчука навесні 2014 року у Києві на зборах міської організації ПС. Киву привели на збори і представили… як нового керівника осередку. Сумнівна поведінка Киви відразу викликала недовіру. Один із членів піднявся і попросив Киву процитувати Декалог («Десять заповідей українського націоналіста»), що, звичайно, Кива не зумів зробити. Словом, за «свого» ідейні члени ПС Киву не сприйняли.

Наприкінці квітня чи на початку травня 2014 року Кива спробував силою захопити штаб ПС, який знаходився у Києві на Московському проспекті (нині проспект Степана Бандера), і завести туди «своїх» людей. Йому це не вдалося. Проте з лав ПС його не виключили.

Попри безідейність і дуже специфічні інтелектуальні здібності, Кива все ж намагався підлаштуватися під «корпоративну політику». Так, зокрема, Кива був серед спікерів «Правого сектора», які виступали на багатотисячному мітингу на Майдані Незалежності, що стихійно зібрався після того, як співробітники МВС убили Олександра Музичка (Сашка Білого). Виступаючи зі сцени, Кива сміливо говорив про те, що Арсен Аваков за короткий проміжок часу перетворив МВС на структуру для власного збагачення, зокрема шляхом продажу високих посад. Невдовзі Кива сам увіллється в цю корумповану структуру і отримає імідж «шістки» Авакова.

Безідейність, рекет, дивні сексуальні схильності: чим Ілля Кива запам’ятався у рядах «Правого сектора»_5

Віктор Б. упродовж тривалого часу відповідав за питання внутрішньої безпеки «Правого сектора» на території Дніпропетровської області. Як і в решти ідейних членів ПС, Кива, м’яко кажучи, довіри у нього не викликав. За словами Віктора, однією з перших справ, якими на території області почав займатися Кива, це «кришування» ігрових автоматів.

Із цікавинок Віктор пригадав негласний обшук, проведений у номері Киви у згаданому готелі «Європейський». Наркотиків, які пояснювали б екстравагантну поведінку Киви, виявити не вдалося. Зате в номері знайшли… дуже вартісний абонемент на заняття з латиноамериканських танців у елітній київській студії, а також анальний лубрикант. Із ким саме використовував цей предмет Ілля – невідомо. За словами Віктора, до Киви справді приходили в номер незнайомі чоловіки, але робити на основі цього однозначні висновки не можна.

Безідейність, рекет, дивні сексуальні схильності: чим Ілля Кива запам’ятався у рядах «Правого сектора»_7

Також Віктор Б. повідомив, що Кива робив спроби «віджати» батальйон ДУК на етапі його формування, аби використовувати його у власних кримінальних цілях. Діяв через бійця з позивним «Севастополь». Завданням останнього був моральний розклад усередині підрозділу і підрив авторитету командирів. «Севастополя» з часом викрили і покарали.

За словами Віктора, попри нетривалий час перебування Киви у рядах ПС, той зумів розжитися на чималі фінансові ресурси і, звісно, неабияк зашкодити іміджу націоналістичної структури.

Утім, зважаючи на дивну кадрову неперебірливість Дмитра Яроша, не виключено, що рівень нахабства Киви у рядах ПС пішов цій структурі на користь. Адже в інакшому випадку перебування Киви у ПС було б більш тривалим. Натомість Кива вже восени 2014 знайшов своїх «братів по духу» і почав робити стрімку кар’єру під крилом Арсена Авакова.

Андрій Солодовник