Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар

ПОЛТАВА
05.10.2017, 08:20

Якщо репутацію і імідж не вдається досягти діяльністю, їх можна намалювати. Накрутити кілька тисяч підписників на сторінку у Facebook, запустити флешмоб із котом, записати відео в ресторані з відрами, розіграти квитки на футбольний матч. Вдаваний успіх – теж успіх, а безглуздий піар, як не як, піар. 

Про це має бути добре відомо керівництву Полтавської облдержадміністрації й облради. Саме на піар останніх Департамент інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Полтавської облдержадміністрації виділив із бюджету 1 190 000 грн. Кошти освоїли наближені між собою особи і ФОПи, зареєстровані впритул під тендери.

У квітні цього року Департамент інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю оголосив такі закупівлі:

Послуги з організації та підтримки зв'язків із громадськістю засобами Інтернет-комунікацій на суму 147 550 грн;

Послуги з обробки даних (30 послуг) за 199 950 грн;

Створення текстових інформаційних матеріалів (1052 шт.) – 199 940 грн;

Послуги фотографа (440 фотографій) – 198 000 грн;

Розміщення статей у мережі Інтернет – 199 500 грн;

Створення графічних матеріалів (660 шт) на суму 165 100 грн;

Створення передач і відеороликів за 79 960 грн.

Загалом: 1 190 000 грн

Слід зауважити, що всі закупівлі були проведені через систему публічних електронних закупівель «Prozorro» на допороговому рівні – до 200 000 тис. грн (для товарів, послуг). «Допорогові закупівлі» дозволяють проводити торги і заключати договори з єдиним учасником торгів. У випадку з переліченими тендерами Департаменту інфодіяльності так і відбувалось.

20 квітня 2017 року пройшло засідання тендерного комітету Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Полтавської облдержадміністрації. На ньому тендерний комітет одноголосно обрав переможців на надання 7 послуг. Договори з ними були укладені через «Prozorro» впродовж 25-27 квітня. Строк надання послуг в усіх випадках триває по 31 грудня 2017 року.

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_1

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_3

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_5

Переможцями виявилися:

ФОП Старостін. Його тендерна комісія обрала підтримувати зв'язки з громадськістю засобами Інтернет-комунікацій і оброблювати дані. Загальна сума договору 347 500 грн.

Два тендери відійшло ФОП Крумін. За написання 1052 текстів йому заплатили 199 940 грн. Ще 79 960 грн з бюджету потягнуло створення передач і відеороликів. Загалом 279 900 грн.

Із ФОП Мороховець заключили договір на фотопослуги. За 450 фотографій Департамент не пошкодував віддати 198 000 грн. У перерахунку, 1 фото з обробкою обійшлося в 440 грн.

ФОП Чугуєвець обрали розміщувати тексти в Інтернеті. Договір заключений на суму 199 500 грн.

Із ФОП Єрьомін заключили договір на створення графічних матеріалів за 165 100 грн. За документом, вартість 1 інфографіки – 500 грн, банеру – 238 грн.

Ми уважно розглянули ФОПи-переможці і проаналізували вартість їхньої роботи.

За основу брали ціни на схожі послуги з відкритих джерел, консультувалися з експертами в галузі. Зрозуміло, що вартість кожної послуги, як і умови договорів, суто індивідуальні і різняться в залежності від замовника. У разі неможливості точного або приблизного порівняння, залишали вартість послуги без коментаря.

Старостін Денис Михайлович зареєстрував ФОП Старостін 15 березня 2017 року. А вже за півтора місяці Департамент інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю заключив із ФОП Старостін 2 договори на загальну суму 347 500 грн. Високий рівень довіри, чи не так?

За першим договором ФОП Старостін має 1844 людино-години здійснювати організацію та підтримку зв'язків із громадськістю засобами Інтернет-комунікацій шляхом постійного адміністрування сторінок у соцмережах. Це передбачає розміщення мінімум 4 повідомлень про діяльність Полтавської облдержадміністрації, облради, їх структурних департаментів, посадових осіб і депутатського корпусу. Також має вести переписку з користувачами соцмереж, реагувати на інформаційні запити.

Другий договір із ФОП Старостін заключений на 30 послуг із обробки даних. У них входить моніторинг загальнодержавних і регіональних ЗМІ з підготовкою звіту. Сума договору 199 950 грн. Вартість одної послуги становить 6 665 грн.

Два тендери відійшли і ФОП Крумін. Як і Старостін, він зареєстрував свій ФОП у березні, 22 числа, – трохи більше ніж за місяць до проведення тендерів Департаментом інфодіяльності.

Виходить дивний збіг обставин. Замовник віддав 4 тендери на загальну суму 627 400 грн ФОПам із місячною історією. Це може свідчити, що дані фізичні особи підприємці створювалися спеціально під тендери Департаменту інфодіяльності Полтавської ОДА. Припущення підтверджує і той факт, що ні до проведення тендерів Департаменту, ні після ці ФОП не брали участі в жодних інших торгах. Це ми встановили з порталу з моніторингу публічних закупівель clarity-project.info.

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_7

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_9

ФОП Крумін за одним договором має відзняти та виготовити 1 годину відеоролику за 79 960 грн. Зауважимо, що виконавець понад вдвічі понизив ціну на послугу від виставленої Департаментом. Останній був готовий заплатити за годину відео аж 199 960 грн.

Другий договір заключений на написання 1052 текстів. Вартість послуги – 199 940 грн. Відповідно, текст із 1000 знаків із пробілами коштує 190 грн, середній обсяг має бути в районі 3 000 символів. Тексти повинні підвищувати інформованість населення щодо діяльності Полтавської облдержадміністрації, облради, їх структурних підрозділів, підпорядкованих підприємств тощо.

У середньому журналіст за написання тексту з 1000 символів на всеукраїнський сайт отримує від 70 до 100 грн. Стільки ж символів для всеукраїнської газети – від 120 грн. На регіональних сайтах вартість зазвичай нижча і подекуди стартує від 20 грн. В інтернеті роботодавці пропонують написати унікальний текст об’ємом 1000 символів українською і російською мовами за 50 грн.

Щоб мати приблизне уявлення, скільки це 1000 символів із пробілами, виділять курсором мишки три попередні абзаци.

ФОП Мороховець тендерна комісія обрала переможцем на надання послуги фотографів. За умовами договору, Департамент замовив 450 «якісних, професійних фотографічних матеріалів» за 198 000 грн. Світлини мають ілюструвати інформаційні матеріали все тієї ж облдержадміністрації і облради, їх структурних підрозділів, підпорядкованих підприємств, посадовців і заходів за їх участі. У вартість послуги входить власне фотографування – 340 грн за знімок і обробка світлин по 100 грн за одиницю.

Під час аналізу ціни ми встановили можливе завищення вартості роботи. На сайтах послуг знаходимо оголошення фотографів, що можуть відзняти весілля за 2 500-5 500 грн. Є окремі пропозиції на цю послугу за 6 000-7 000 грн. Зазвичай із весільної зйомки фотограф віддає понад 200 світлин. Таким чином вартість одної фотографії стартує з 12,50 грн і не перевищує 50 грн.

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_11

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_13

Швидкі фотосети можна замовити від 249 грн. Від 3 000 грн можна попросити фотографа з Києва відзняти подію, наприклад, у Львові чи Одесі. Обробку (ретушування) одного знімка пропонують від 20 грн.

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_15

За 7 000 грн можна замовити пакет «Преміум» від професійного портретного фотографа. У послугу входить: 2-годинна фотосесія, візаж і зачіска, зміна образу за зйомку, супровід візажиста впродовж всієї зйомки, оренда вибраної фотостудії, 100 – 200 шт. фотографій за зйомку, 10 із них – з авторським обробленням (відретушовані). На всі фото розповсюджується авторська корекція кольору, ч/б дублі. Фотограф віддає також зменшені за розміром фото для публікації в Інтернеті, записує все на flash-носій. Строк підготування результатів фотосесії – 4-6 тижнів.

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_17

Таким чином цінова пропозиція Департаменту у розмірі 198 000 грн за 450 відретушованих фотографій видається завищеною проти наявних цін на ринку фотопослуг.

Цікавим для аналізу виявилася послуга «Розміщення статей у мережі Інтернет». Її Департамент замовив у ТОВ «Інформаційне агентство Новий день» за 199 500 грн. Договір на розміщення 266 текстів на інтернет-сайтах був заключений із директором агентства Юлією Чугуєвець.

У 4-му пункті Договору виконавець бере зобов’язання «систематичного технічного редагування, обробки, приведення у відповідність до вимог веб-сайтів та поширення наданих Замовником (Департаментом – ред.) інформаційних матеріалів». Матеріали мають популяризувати та поширювати у полтавських ЗМІ інформацію про діяльність Полтавської облдержадміністрації, облради, їх структурних департаментів, посадових осіб та ін. У Договорі також прописано, що ці тексти сукупно має переглянути не менше 12 000 осіб на добу.

Також у документі вказано, що вартість розміщення 1 інформаційного матеріалу складає 750 грн.

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_19

Фото: Валерій Головко запустив флеш-моб із котом 

«ОБ» не висуває претензій з приводу вартості розміщення інфоматеріалів. Окремі полтавські сайти розміщують рекламні матеріали за суму такого цінового діапазону. Однак видання має сумніви щодо реальної спроможності охопити 12 000 осіб на добу новиною про діяльність Полтавської ОДА/облради, їх структурних підрозділів тощо.

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_21

Відеопривітання голови Полтавської облдержадміністрації Валерія Головка з Днем Незалежності на сторінці прес-служби ОДА в Youtube має аж 14 переглядів за півтора місяці. 

До прикладу, перероблена під реп версія іншого привітання Валерія Головка, опублікована коритсувачем Сергій Моторний, набрала понад 1 тис. переглядів за той самий час. 

Останнім детально розглянемо контракт, заключений Департаментом із ФОП Єрьомін на створення 660 графічних матеріалів. Вартість послуги – 165 100 грн. У тексті Договру прописано, що вартість 1 інфографіки коштує 500 грн, банера, обкладинки, логотипу – 238 грн.

Вартість таких послуг важко порівняти без значної похибки, тому видання не надає коментаря. Опитані дизайнери вказали, що вартість кожної роботи визначається окремо і залежить від складності поставленого завдання, згаяного часу, наявності/відсутності вихідних матеріалів (частин зображення), кількості коригування, залучення однієї/кількох графічних програм.

Зазначимо тільки, що ми знайшли замовлення послуги на виготовлення інфографіки на сервісі замовлення послуг «Кабанчик». За 1 інфографіку, що складається з 5 розділів по 4-6 чисел, замовник пропонував 300 грн. У коментарях виконавець відписав, що готовий взятися за роботу за 200 грн.

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_23

Під час розгляду і аналізу всіх учасників закупівель Депртаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю ми виявили наближеність переможців.

Так, 3 із 5 тендерів виграли особи, пов’язані з ТОВ «Інформаційне агентство «Новий день». Мова йде Наталію Мороховець, Григорія Єрьоміна і Юлію Чугуєвець.

Мороховець є власником істотної участі і вигодоодержувачем ТОВ «ІА «Новий день», Єрьомін – кінцевим бенефіціаром, а Чугуєвець керівником і підписантом цього ТОВ. Крім того, Чугуєвець є керівником і підписантом у ТОВ «Рекламно-інформаційне агентство «Імпульс», де засновниками є Мороховець і Єрьомін. А ТОВ «РІА «Імпульс», у свою чергу, є одним із засновників ТОВ «ІА «Новий день». Обидва ТОВ прописані за тією самою адресою. Про це ми дізналися з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Мін’юсту й аналітичної системи для ділової розвідки та перевірки контрагентів України «You Control».

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_25

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_27

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_29

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_31

Щодо ФОП Старостін, то його тендерна комісія обрала просувати соцмережі і підтримувати зв’язки з громадськістю з-поміж 2 інших цінових пропозицій. Їх подавали ФОП Смірнов і ФОП Повзик. Останній також подавав пропозиції на створення інформаційних текстових матеріалів (переможець ФОП Крумін). Про це записано в Протоколі засідання тендерного комітету Департаменту інформаційної діяльності від 20 квітня.

Цікаво, що Старостін і Повзик позиціонують себе як медіаконсультанти. У місці роботи вказують PR-компанію «Yoda Consult», яку пов’язують із Діонісієм Капліним.

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_33

З відкритих джерел відомо, що керівником піар-агенства «Yoda Consult» є Діонісій Каплін. 

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_35

Фото: Діонісій Каплін

Окремі джерела вказують, що Каплін був політтехнологом Андрія Матковського на виборах міського голови Полтави в 2015 році. Повзик нібито допомагав Капліну піарити кандидата в очільники Полтави. 

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_37

Фото з соцмереж

Тоді ж Повзик балотувався у депутати міськради від «БПП» Солідарність». Цю фракцію в Полтавській міській раді очолює саме Андрій Матковський.

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_39

Варто зауважити, що Каплін є засновником, керівником і підписантом ГО «Аналітичний центр розвитку громадянського суспільства». До складу організації окрім нього входить Григорій Єрьомін. Той самий, що виграв тендер на створення графічних матеріалів, є одним із засновників ТОВ «ІА «Новий день» і ТОВ «РІА «Імпульс». Єрьоміна також пов’язують із передвиборчою командою Матковського. У ЗМІ Єрьомін підписаний як арт-директор «Yoda Consult».

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_41

На сторінці «Yoda Consult» і представників агентства у соцмережах знаходимо низку постів про ефективну роботу з просування Полтавської ОДА/облради в інтернет-просторі. 

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_43

Щоправда, користувачі не завжди поділяють думку піарників щодо досягнень і результатів роботи. Люди наголошують, що ролики в соцмережах поставлені на проплачену рекламу. Відзначають, що піарити таку владу – «це неморально». Звертають увагу на покращенні матеріального становища так званих грантоїдів.

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_45

Зйомка привітання Валерія Головка до Дня Незалежності. У синій футболці позаду чоловіка у навушниках стоїть Діонісій Каплін.

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_47

Коментарі до блогу Діонісія Капліна, в якому він розповідає про відеопривітання на прикладі роликів із головою Полтавської ОДА Валерієм Головком і його першим замом Андрієм Пісоцьким.

Фото з котами і оди в соцмережах: Полтавська ОДА викинула з бюджету понад 1,1 млн на свій піар_49

Коментарі на офіційній сторінці Валерія Головка у Facebook.

«Навіть Удовіченко був відкритішим за Головка, коли-не-коли прес-конференції проводив. А у Головка два роки – сама пропаганда, лише односторонній зв*язок. І два охоронці біля кабінету», – коментує допис користувач Станіслав Цись.

Та найголовніше в цій тендерній історії, що Департамент інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Полтавської ОДА провів закупівлю за бюджетний кошт послуг, виконання яких є прямими обов’язками самого Департаменту.

У Положенні про Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації зазначено, що Департамент:

7) проводить аналіз та узагальнює інформацію про ситуацію в інформаційному просторі області шляхом моніторингу інтернет-ресурсів, вітчизняних та іноземних засобів масової інформації;

12) сприяє висвітленню засобами масової інформації діяльності Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади;

13) забезпечує інформаційне наповнення офіційних сторінок Інтернет облдержадміністрації та оприлюднення в Інтернет інформації про суспільно-політичний, соціально-економічний, культурний, науково-технічний розвиток Полтавської області та держави в цілому;

21) організовує розроблення, виготовлення та розповсюдження інформаційно-презентаційної продукції;

29) узагальнює висновки, пропозиції та зауваження, що надійшли під час проведення консультацій з громадськістю, сприяє врахуванню громадської думки під час прийняття рішень місцевими органами виконавчої влади;

31) бере участь у підготовці матеріалів для засобів масової інформації з питань, що належать до його компетенції, а також сприяє їх поширенню;

35) аналізує оприлюднені в засобах масової інформації матеріали з питань, що належать до його компетенції, готує у разі необхідності відповідні роз’яснення або спростування;

41) здійснює підготовку і оперативне розповсюдження офіційної інформації про діяльність облдержадміністрації, її структурних підрозділів та посадових осіб, хід реалізації в області загальнодержавних та місцевих соціально-економічних, культурних та інших програм, а також розповсюдження заяв і повідомлень від імені облдержадміністрації;

42) проводить підготовку і розповсюдження прес-релізів з актуальних соціальних та економічних проблем розвитку регіону;

43) забезпечує інформаційний супровід засідань, нарад та інших заходів;

44) забезпечує виготовлення необхідної фото - та відеопродукції;

45) здійснює організацію та підготовку інтерв’ю, коментарів керівництва облдержадміністрації;

46) проводить прес-конференції та брифінги, зустрічі керівництва облдержадміністрації з представниками засобів масової інформації;

47) взаємодіє із засобами масової інформації з метою всебічного і об’єктивного висвітлення перебігу соціально-економічних реформ, реалізації програм соціального і економічного розвитку області;

50) здійснює аналіз висвітлення засобами масової інформації діяльності облдержадміністрації, підготовку експрес-аналізу (дайджестів);

51) забезпечує створення інформаційного банку даних, що відображає діяльність облдержадміністрації;

Штат Департаменту23 працівники, за даними офіційний сайт Полтавської ОДА. Там же вказано, що «Департамент утримується за рахунок коштів державного бюджету. Граничну чисельність, фонд оплати праці працівників та видатки на утримання Департаменту в межах виділених асигнувань визначає голова облдержадміністрації у межах бюджетних призначень».

Як бачимо, Департамент замовив на майже 1,2 млн грн послуг, які входять у сферу його компетенції, а їх виконання є прямим завданням самого Департаменту.

«ОБ» має низку питань до правоохоронних органах, на основі яких готує запити до НАБУ, Держаудитслужби і Управління захисту економіки в Полтавській області:

Перевірити, чи була аргументована причина витрачати 1 190 000 грн із бюджету на послуги, основна функція яких – піар посадових осіб Полтавської ОДА, облради і їх структурних підрозділів;

Перевірити доцільність проведення Департаментом інформаційної діяльності саме допорогових тендерів на замовлення послуг, які надали виграли наближені між собою особи, фізичні особи підприємці; На думку видання, якщо б у відкритих торгах через «Prozorro» брали участь кілька незалежних один від одного учасників, вартість окремих послуг в кінцевому результаті була б нижчою.

Перевірити імовірне надання переваги ФОП Старостін і ФОП Крумін, які виграли по 2 тендери на загальну суму 627 400 грн, заснувавши ФОП за півтора місяці до проведення публічних закупівель;

Перевірити можливе завищення Департаментом або виконавцями вартості окремих видів робіт і послуг;

У разі встановлення порушення законодавства притягнути винних до відповідальності;

Повідомити видання про вжиті заходи у встановлений Законом термін.

І частина журналістського розслідування.

«Останній Бастіон» 

Читайте також:
Полтава
Безпілотні літальні пристрої із додатковим обладнанням поїхали на передову. Завдяки їм фронтовики ефективніше знищують ворога.
вчора, 14:53
Полтава
Нашим землякам Іллеві Василищенку, Олегу Пруцкову, Ігорю Пугачу, Антонові Левчуку та Олександру Лабунському встановлять пам'ятні дошки.
вчора, 06:08
Полтава
Чиновники з депутатами навіть на тлі війни проти московії не бажають прощатися з окупаційним минулим. Їм до душі ностальгія за втраченим.
25 квітня, 19:25
Полтава
Переправу через ставок у селі Зубівка нарешті привели до задовільного стану. Дарма, що полотно з ямами поруч лишилося незмінним.
25 квітня, 12:32
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
25 квітня, 09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
24 квітня, 14:45