Грабіжники зруйнували чи не найбільш багате поховання сарматського часу на Полтавщині

ПОЛТАВА
02.06.2017, 10:21
Грабіжники зруйнували чи не найбільш багате поховання сарматського часу на Полтавщині

Редакції «Останнього Бастіону» стало відомо про зухвале пограбування сарматського поховання в Лубенському районі на Полтавщині. Зі слів грабіжників на одному із форумів, відомо, що знайдені речі були «на краю поля, за декілька метрів від лісу». Звісно, це повідомлення важко перевірити, але саме виявлення речей в результаті грабіжницьких дій є фактом. Головною здобиччю чорних копачів став бронзовий казан та глек, що датуються першими століттями нашої ери. Речі унікальні та виняткові і, стали б окрасою будь-якого українського музею, а так їх доля, як і багатьох подібних знахідок, залишиться невідомою, а важлива наукова інформація втраченою назавжди.

Всі знахідки виставлені на продаж. Вартість казана, на думку грабіжників, становить 100 002 грн, а глека – 10 002 грн. (вже проданий за 13 520 грн) 

Грабіжники зруйнували чи не найбільш багате поховання сарматського часу на Полтавщині_1

Фото казана

Грабіжники зруйнували чи не найбільш багате поховання сарматського часу на Полтавщині_3

Глек

Варто наголосити на бездіяльності в цьому напрямку органів охорони культурної спадщини Полтавської області. До речі, їх фінансування було збільшено за останній рік у кілька разів.

Так, заступник голови Полтавської облради Анатолій Ханко у серпні 2016 року зазначав, «уже виділили близько 500 тисяч гривень. Сподіваюсь, наступного року сума зросте до 800 тисяч гривень». За словами директора Полтавського краєзнавчого музею Олександра Супруненка, «на кошти, які виділила облрада, археологи планують закупити інструмент, зокрема лопатки («одна коштує близько тисячі гривень»), а також – палатки, пристрої GPS та фотоапарати».

Крадіжки уможливлює умисно створене недосконале законодавство з питань захисту історичної спадщини. Керівництво органів охорони культурної спадщини, здається, працює в напрямку вивезення артефактів культури, на базі якої сформувалася українська автентичність. Сума збитків від роботи чорних археологів вимірюється не в грошових одиницях, а в спроможності/неспроможності нації ідентифікувати себе.

Геннадій Сікалов 


Читайте також:
Полтава
Московитським загарбникам ніколи не були раді на українській землі. Ворог цього відверто не розуміє, а тому платить велику криваву ціну.
вчора, 19:15
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
вчора, 14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
вчора, 08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
18 квітня, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
18 квітня, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
18 квітня, 12:27