Литва радить Україні не продавати землю, бо 90% їхньої скупили іноземці, – Дмитро Добродомов

УКРАЇНА
22.09.2019, 05:34

Після того, як Литва відкрила ринок землі, 90% литовських земель скупили іноземці. Тому сьогодні тамтешні політики радять Україні зберегти мораторій на продаж землі.

Про це в ефірі ток-шоу «Говорить ВЕЛИКИЙ Львів» розповів політик і журналіст, народний депутат України 8 скликання Дмитро Добродомов, повідомляє «Вголос».

«Ми зустрічалися із литовськими депутатами. Вони зі свого досвіду казали нам у жодному разі не відкривати ринок землі. Бо коли Литва вступала до ЄС, там відкрили ринок землі. Сьогодні – 90% земель у Литві не належать литовцям. Тобто зараз литовці живуть в орендованій в іноземців країні», – повідомив екснардеп.

Добродомов наголосив, що він не проти продажу земля як такого, а проти того, аби земля за нинішніх умов потрапила до рук іноземних компаній.

«Законодавство щодо продажу землі можна впорядкувати, відкрити банк землі, про який уже згадували…Це не є проблемою, було б бажання. Проблема в іншому. Серед українських фермерів провели глобальне дослідження, яке засвідчило, що майже 90% з них не хочуть відкриття ринку землі, бо не мають можливості купити землю. Тому в мене питання: а хто тоді цю землю купить?» – зазначив політик.

Добродомов вважає, що одним із головних лобістів відкриття ринку землі є МВФ: «В останні роки не було жодних перемовин із МВФ (це така транснаціональна фінансова організація, яка абсолютно не є благодійною, як багато хто думає, дивлячись телевізор), де наріжним каменем не стояло би питання відкриття ринку землі. Як ви думаєте: для чого? Для чого МВФ відкривати ринок землі в Україні? Бо це хороший заробіток. Є питання, чи це буде продаватися винятково українським компаніям…Потім з’ясується, що кінцевий бенефіціар тої чи іншої “української” компанії – іноземець. Закон не заборонить потім цій компанії продати землю іноземній. Цих схем, повірте, мільйони».

Литва радить Україні не продавати землю, бо 90% їхньої скупили іноземці, – Дмитро Добродомов_1

Можливість скупівлі земель сільськогосподарського призначення іноземцями стала чималим викликом і для сусідньої Польщі. Польський журналіст і політолог Міхал Козак в інтерв’ю українському виданню 2017 року так змальовував небезпеку, яка чекала його країну: «Сюди заходить західноєвропейська компанія, у якої є можливість отримання доступного кредиту, і скуповує землю. Вона може нічого тут не вирощувати — тримати в бур'янах, їй усе одно це цікаво. А на польському ринку продаватиме те, що виростила у себе. Нам такий підхід відомий із досвіду з цукровими буряками. Чому б так само не зробити з польськими яблучними садами — просто вирізати їх і поставляти сюди яблука із західної Європи. А краще — відразу яблучний сік або джем. Уявіть собі можливості ціноутворення для такого монополіста, адже ціну можна було б призначати практично будь-яку».

Наразі у Польщі 92% власників землі — малі ферми. В країні існують обмеження на придбання земель іноземцями. Аби придбати польську землю, іноземці мають отримувати дозволи від міністра внутрішніх справ та міністра сільського господарства.