Міф про прокурорський батальйон: законники будуть отримувати орден тієї війни, на якій їх навіть не було

УКРАЇНА
27.10.2014, 08:10
Міф про прокурорський батальйон: законники будуть отримувати орден тієї війни, на якій їх навіть не було

З двадцятитисячної армії працівників прокуратури добровольцями пішли на війну ... двоє (2 !!!) співробітників. Ще чотири десятки були мобілізовані в рамках кампанії по мобілізації і вирушили в зону АТО. Майже всі – «донецькі». Є підозра, що приблизно стільки ж, як і столиця Донбасу, «дала фронту» луганська прокуратура, але після захоплення її будівлі в Луганську звідти перестали відповідати на запити журналістів. Такі невтішні результати розслідування «Прокурорської правди» ...

Прізвища двох прокурорів-добровольців з Волині нам невідомі, але жодної заяви про їх рішення в ЗМІ не з'явилося. Зате сайти, газети і ТВ «в потрібний час і в потрібному місці» виявлялися буквально нашпиговані заявами генпрокурора Віталія Яреми про те, що в прокурорський батальйон, який ось-ось відправиться воювати «за Україну», записалося 600 чоловік. Але це в тій, паралельній реальності. А в нашому сьогоденні «прокурорська» участь в антитерористичні операції обмежилася максимум одним відділенням або малесенькою ротою. З двадцяти з гаком тисяч кадрового складу ...

Ти пам'ятаєш як все починалося?

Зараз вже мало хто згадує, як два місяці тому, Ярема заявив про шість сотень добровольців, які виявили бажання йти воювати. Досвідчений апаратник і старий інтриган розумів – «правильні» журналісти піднесуть його виступ як еталон «прокурорського патріотизму». Для особливо уважних і читаючих між рядків заздалегідь вже була заготовлена відмазка – мовляв, вивчивши юридичний аспект, в ГПУ дійшли висновку, що комплектацією батальйонів в добровільному порядку вони займатися не можуть, а самих співробітників можна лише закликати на військову службу в установленому законом порядку. Тобто, генпрокурор заздалегідь остерігався спроб журналістів розвідати, хто ж увійде до складу «прокурорських військ», але для більшого піару зволів-таки «накинути» інформацію, і маховик закрутився.

Як гриби після дощу з'являлися образливі епітети, злобні коментарі користувачів мережі: українці все-таки почали підозрювати, що їх відверто обманюють, а ніяких прокурорів з автоматами ні в донецькому аеропорту, ні під Пісками немає ... Віталій Ярема стояв же на своєму, і в жовтні розродився продовженням історії про долю прокурорського батальйону. Генпрокурор запевнив, що він вже сформований, його бійці-прокурори проходять навчання в Дніпропетровській області, після якого і вирушать в зону АТО. Ярема додав, що може бути, прокурорів пошлють в гарячі точки.

«Це не народ? Це гірше - це кращі люди міста!»

Таки послали. Причому чисельність «візитерів» приблизно відповідає тому числу прокурорів, які перебували в «зоні АТО». Тільки це зовсім інші люди! Чи отримають ті, хто був мобілізований на фронт відповідні «корочки» і пільги, невідомо (держава кидала і кидає справжніх патріотів). Зате «учасникам АТО» і тим, кому за заявами громадських працівників і журналістів генпрокурор вже обіцяв «амністію» і збереження своїх посад, незважаючи на люстраційний закон, стали часто-густо «перші особи»:

- З главку військової прокуратури: власне сам головний військовий прокурор Анатолій Матіос, його перший заступник Володимир Жербицький;

- Керівники структурних підрозділів ГПУ: головний бухгалтер (!) - Начальник управління ланово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку, звітності, внутрішнього контролю та аудиту Людмила Ерхова, заступник начальника управління із захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть роботу з організованою злочинністю і корупцією Володимир Орлов. Начальник відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримки держобвинувачення в кримінальних справах слідчого відділу Головної військової прокуратури Юрій Рудь, заступник начальника організаційно-методичного відділу Головної військової прокуратури Володимир Слонецький, 1-й заступник начальника управління планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку, звітності, внутрішнього контролю та аудиту Олександр Ткаченко, головний спеціаліст-психолог управління кадрового забезпечення Головного управління кадрів і забезпечення діяльності органів прокуратури ГПУ Ксенія Клименко;

- З військової прокуратури Центрального округу: керівник Юрій Війтєв, його заступник і за сумісництвом начальник слідчого управління Андрій Шошура, військовий прокурор Київського гарнізону В'ячеслав Вітко, військовий прокурор Житомирського гарнізону Валерій Кривонос, військовий прокурор Харківського гарнізону Андрій Глумаков, військовий прокурор Вінницького гарнізону Михайло Середенко, військовий прокурор Дарницького гарнізону Олег Сенюк, військовий прокурор Полтавського гарнізону Ігор Захаркевич, військовий прокурор Сумського гарнізону Роман Бакало, військовий прокурор Черкаського гарнізону Андрій Миколайчук, військовий прокурор Білоцерківського гарнізону Олександр Дегтяр;

- З військової прокуратури Південного округу: начальник Павло Богуцький, його заступник - начальник слідчого управління Костянтин Ігнатов, військовий прокурор Одеського гарнізону Андрій Война, військовий прокурор Дніпропетровського гарнізону Роман Резниченко, військовий прокурор Миколаївського гарнізону Володимир Волик, військовий прокурор Запорізького гарнізону Михайло Івлєв, військовий прокурор Білгород-Дністровського гарнізону Вадим Лапоха, військовий прокурор Донецького гарнізону Євген Ванжа, військовий прокурор Луганського гарнізону Олег Каменєв, військовий прокурор Кіровоградського гарнізону Андрій Веліксар, військовий прокурор Херсонського гарнізону Віталій Слободянюк, військові прокурори 30, 31, 32 і 33 військових прокуратур - Роман Грищенко, Віталій Вдовітченко, Олександр Курсів і Максим Борчаковский відповідно;

- З військової прокуратури Західного округу: керівник Микола Лисий, військовий прокурор Львівського гарнізону Олександр Кіт, військовий прокурор Рівненського гарнізону Ростислав Пошиванюк, військовий прокурор Хмельницького гарнізону Роман Нараган, військовий прокурор Ужгородського гарнізону Юрій Зимомря, військовий прокурор Тернопільського гарнізону Руслан Куляш, військовий прокурор Чернівецького гарнізону Олександр Солдатов.

- З прокуратур обласного рівня: прокурор Донецької області Микола Франтовський, прокурор Луганської області Сергій Стось, прокурор Київської області Віктор Безкоровайний, в.о. прокурора Донецька Володимир Лідяйкін, прокурор Дніпропетровська Роман Сосков, прокурор Запоріжжя Олександр Полежаєв, заступник прокурора Луганська Володимир Забайрачний, в.о. прокурора Одеси Сергій Нейков, заступник прокурора Києва Микола Попович, заступник прокурора Харкова Олександр Бударний і навіть один районний прокурор столиці - прокурор Святошинського району Сергій Мілевський.

Міф про прокурорський батальйон: законники будуть отримувати орден тієї війни, на якій їх навіть не було_1

Міф про прокурорський батальйон: законники будуть отримувати орден тієї війни, на якій їх навіть не було_3

Міф про прокурорський батальйон: законники будуть отримувати орден тієї війни, на якій їх навіть не було_5

Міф про прокурорський батальйон: законники будуть отримувати орден тієї війни, на якій їх навіть не було_7

Власне, ці 52 людини - без п'яти хвилин учасники АТО. Як показало розслідування журналіста Артема Фурманюка, 2-3 жовтня ця високоповажна публіка засідала в Краматорську, отримавши відповідний «плюс до карми» і витікаючі бонуси у вигляді потенційних пільг і преференцій. Щоб це зрозуміти, достатньо відкрити закон «Про очищення влади», де чорним по-білому записано: виключення і амністію при люстрації отримають ті чиновники, які визнані учасниками бойових дій під час проведення антитерористичної операції на сході України в установленому законодавством порядку.

Але це - лазівка для тих, хто сидить високо і виявив бажання присягнути на вірність генпрокурору. Для риби подрібніше «нагородні» документи знаходження та / або участі в зоні АТО можна придбати на ринку. Такса стартує від 5000 доларів в залежності від рівня одіозності здобувача індульгенції, і вуаля - ти «учасник», який був там у відрядженні.

Їх нарахували 49 ...

Власне, в цьому і криються істинні мотиви бравади Віталія Яреми «прокурорським» батальйоном. Коли пил уляжеться, то з'ясується, що більшість тих, по кому плаче не тільки люстрація, а й лава підсудних, були поранені на фронтах АТО. Щоб оцінити масштаб прийдешнього фарсу, Прокурорська правда запросила у всіх обласних прокуратур, а також главку, дані про кількість прокурорських співробітників, які станом на 20 жовтня 2014 направлялися або були мобілізовані в зону АТО.

У главку зволіли видати відписку, нібито ведення обліку співробітників, спрямованих в зону АТО, не ведеться ( а звідки тоді генпрокурор бере дані про 600 прокурорів? З голови, виходить?). А от у регіонах надали дані. Їжа для роздумів і парадокс - що пішли воювати прокурорів виявилося менше, ніж учасників «засідаловки» 2-3 жовтня в Краматорську.

49. Це все, а добровольців виявилося двоє - це прокурорські співробітники Волинської області. В інших областях превалює цифра 0 і відповідь «прокурорські співробітники не направлялися в зону АТО та їх відправлення не планується».

Так стверджують в обласних прокуратурах Полтави, Одеси, Кіровограда, Чернівців, Рівного, Ужгорода (в сенсі Закарпаття), Сум, Івано-Франківська, Хмельницького та Києва. Відвойовувати Донецьк у ДНРівців вирушило 43 співробітника прокуратури, 1 (один) працівник прокуратури Вінницької області та троє черкаських прокурорів (два з них вже демобілізовані). У Дніпропетровську, Львові, Харкові, Житомирі та Запоріжжі також нічого не змогли розповісти про прокурорів, які вирушили воювати. Всі відповіді є в редакції «Прокурорською правди», і ми готові їх опублікувати в підтвердження своїх слів.

На нашому боці - документи, на стороні Яреми - корупційна верхівка прокурорської вертикалі, що дісталася в спадок від Пшонки (і залишена без змін Махницьким). Мовчить у відповідь на наш запит Луганськ, хоча за неофіційними даними з чотири десяткам прокурорів звідти дійсно воюють в АТО. Але навіть разом з ними, це навіть близько не 600 прокурорів, нібито з серпня підготованих до участі в бойових діях і беруть активну участь в них.

Фарс і тотальний обман в історії з «батальйоном – привидом», якого немає за фактом, а на папері в його ряди увійдуть вищі чини відомства, бентежить. «Прокурорська правда» задається питаннями:

- Чи будуть представлені до державних нагород прокурори, які по-справжньому, а не «на нарадах» беруть участь в антитерористичній операції? Хоч хтось в генпрокуратурі зможе гарантувати їм забезпечення належних і добутих кров'ю пільг?

- Ким із радників Віталія Яреми була придумана і здійснена дезінформаційна спецоперація «прокурорський батальйон»?

- Чи зможе громадський вплив обмежити ймовірність того, що до моменту завершення АТО стараннями корупціонерів і хабарників у погонах міфічний «прокурорський батальйон» розростеться до полку або навіть дивізії?