Наближення дорожніх робіт до Полтавського району активізувало розкрадання надр і утиски легальних видобувальників

ПОЛТАВА
20.09.2017, 11:48

Поки легальні видобувні підприємства змушені проходити тривалі процедури з отримання спецдозволів, гірничого відводу, сплачувати мільйонні суми за ліцензії, незаконні фірми стрімко нарощують об’єми несанкціонованого видобутку копалин і захоплюють ринок збуту.

Активізація несанкціонованого видобутку та реалізації копалин пов’язана з наближенням компанії «Onur» до виконання автодорожніх робіт у Полтавському районі. За попередньою інформацією, на відсипку дорожнього полотна потрібно 1,5 млн куб. м. піску.

Окрім незаконних крадіжок піску на території Чалівського лісництва між с. Копили і Марківка, у Полтавському районі з’явилася нова точка з розкрадання піску. Вона розташована на території колишнього санаторію і дитячого табору «Лісні поляни». За радянського часу там намили острів на річці для відпочинку й оздоровлення дітей. Зараз звідти незаконно вивозять пісок. Його використовують, зокрема, для відсипання майданчиків для свердловин «Укргазвидобування». Крадіжки піску з «Лісних полян» пов’язують з особами, що раніше за легалізацію своєї діяльності давали хабаря нардепу Ігорю Мосійчуку. Також у цей бізнес ввійшли СБУ разом із Управлінням захисту економіки.

Другу точку несанкціонованого намиву піску організували на вотчині голови Полтавської облради, у Решетилівці. Пісок намивають із річки. Його поставляють як на будівництво автодороги, так і для продажу по районах і в Полтаві. Як і в ситуації з видобутком кварцового піску в Полтавському районі, крадіжки копалин у Решетилівці належать до сфери інтересів і бізнесу Валерія Головка, голови Полтавської облдржадміністрації.

«ОБ» писав, що Головко збирає чорну касу з регіону для «Антинародного Фронту» під майбутні президентсько-парламентські вибори. Приміром, в одному тільки Хорольському районі функціонує понад 10 нелегальних глиняних кар’єрів.

Незаконний видобуток глини здійснює турецька компанія «Onur» під приводом забору ґрунту під реконструкцію дороги «Київ – Харків – Довжанський». Пісок незаконно вивозиться під тим самим приводом.«Onur» заключає контракти з фірмами-прокладками. Ті крадуть копалини і продають їх туркам на потреби будівництва.

Наближення дорожніх робіт до Полтавського району активізувало розкрадання надр і утиски легальних видобувальників_1

Наближення дорожніх робіт до Полтавського району активізувало розкрадання надр і утиски легальних видобувальників_3

22 травня 2017 року «Onur» уклав договір на постачання ґрунту із ТОВ «Захід-Інвест Груп». 22 липня Штомпелівський сільський голова з депутатами заблокували машини «Захід-Інвест Груп» в кар’єрі у селі Коломійцеве Озеро Хорольського району. Ті без погодження вивозили ґрунт і глину.

ГУ Держгеокадастру в Полтавській області також зазначав, що не надавав дозвільних документів на видобуток глини на кар’єрах у Хорольському районі.

«На території Покровського-Багачанської сільради Хорольського району проводяться роботи з видобування глини. Будь-яких рішень, наказів (розпоряджень) про передачу в користування або в оренду зазначеної ділянки не приймалося, договори оренди землі не укладалися.

Звернень щодо видачі спеціального дозволу на зняття та перенесення ґрунтовного покриву (родючого шару ґрунту) вказаної земельної ділянки до Головного управління не надходило» – йдеться у листі Держгеокадастру.

Наближення дорожніх робіт до Полтавського району активізувало розкрадання надр і утиски легальних видобувальників_5

Наближення дорожніх робіт до Полтавського району активізувало розкрадання надр і утиски легальних видобувальників_7

«ОБ» оприлюднював відео масштабів розкрадання надр у Полтавській області. На ньому зафіксовано десятки автівок, що вивозять глину.

Раніше видання писало, що офіційні підприємства з видобутку корисних копалин у Полтавському районі почали зазнавати утисків, щойно кампанія з ремонту автодороги почала наближатися до обласного центру. 

Читайте також:
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
вчора, 14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
вчора, 06:10
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
23 квітня, 19:04
Полтава
Полтавські «зелені ямщики» присмокталися до бюджету міста, ігноруючи війну. Добре, що є громади в області, які вкладаються в оборону.
23 квітня, 08:18
Полтава
«Зелені ямщики» готуються зустрічати з квітами московитів. Натомість селяни в області вкладаються у нашу спільну перемогу над ворогом.
22 квітня, 19:27
Полтава
На сьомий день пошуків правоохоронці повідомили про знайдення дитини без ознак життя. Тіло перебувало у водоймі аж на Київщині.
22 квітня, 06:01