Оржицький мак: поліцейські вимагали від фермерів 200 тисяч доларів. Деталі резонансної справи (відео, фото)

ПОЛТАВА
10.08.2019, 10:30

Ситуація з учорашнім знищенням урожаю маку на землях Лазірківської сільської ради набрала всеукраїнського резонансу.

Про величезну перемогу у боротьбі з наркобізнесом прозвітував сам очільник Нацполіції Сергій Князєв. Більшість ЗМІ підійшли до ситуації односторонньо, висвітлюючи лише офіційну версію поліції. Оржицький район перетворився на «Українську Колумбію»: шпальти видань рясніли заголовками про «полтавських наркобаронів».

Але більш ретельний і неупереджений погляд на вчорашні події говорить, що знищення дозрілого урожаю начинки для булочок має сумнівний стосунок до боротьби з наркоторговцями, а поліцейські та прокурори далекі від образу героїв.

Як уже повідомляв «Останній Бастіон», 9 серпня поліція прибула до Оржицького району, аби знищити тамтешні макові поля.

Спершу ці спроби здійснювалися за допомогою мототехніки. Потім поліцейські вирішили здійснити підпал полів, але на заваді їм стали місцеві селяни.

Оржицький мак: поліцейські вимагали від фермерів 200 тисяч доларів. Деталі резонансної справи (відео, фото)_1

Конфлікт між керівництвом ТОВ «Мадег», яке займалося вирощуванням маку, та поліцією триває з весни цього року.

Спершу правоохоронці затягували отримання агрофірмою необхідних дозволів. Влітку протистояння переросло у судовий режим.

Ухвалою слідчого судді Октябрського суду Полтави від 19.07.2019 у справі № 554/5431/19 на рослини маку, що вирощувалися ТОВ «Мадег», було накладено арешт. Проте іншою ухвалою Октябрського суду, від 22.07.2019, цю ухвалу було скасовано. Причиною стало пропущення слідчим строків звернення до суду із клопотанням про накладення арешту на тимчасово вилучене майно.

Оржицький мак: поліцейські вимагали від фермерів 200 тисяч доларів. Деталі резонансної справи (відео, фото)_3

Ухвалою слідчого судді Октябрського суду від 26.07.2019 було знову накладено арешт на рослини снотворного маку у кількості 345 062 343 рослин та вирішено передати їх в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, з метою його збереження.

Ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду від 01.08.2019 було відмовлено у задоволенні клопотання слідчого про знищення речових доказів – рослин снотворного маку у кількості 345 062 343 рослин.

Оржицький мак: поліцейські вимагали від фермерів 200 тисяч доларів. Деталі резонансної справи (відео, фото)_5

Нарешті, ухвалою Полтавського апеляційного суду від 7 серпня було скасовано ухвалу від 01.08.2019 та прийнято рішення про задоволення клопотання слідчого про знищення вилучених рослин. При цьому суд надав лише резолютивну частину. Повний текст ухвали має бути оприлюдненим о 16 годині 12 серпня.

Поліцейські продемонстрували особливу нетерплячість і вже 9 серпня розпочали знищення макових полів.

Поліцейські були озброєні автоматами. Частина з них мала закриті обличчя. Із журналістами спілкувалися неохоче, а спершу, попри дозвіл аграріїв, намагалися взагалі не допустити їх на місце подій.

9 серпня представники ТОВ «Мадег» направили в Раду бізнес-омбудсмена скаргу, яка підтверджує здогади, що поліція впродовж усіх місяців конфлікту керувалася аж ніяк не благородними цілями.

Аграрії зізналися, що в поліції та прокуратурі на них чинили тиск із метою отримання хабаря.

«У неформальних розмовах службові особи ГУНП в Полтавській області та прокуратури Полтавської області неодноразово повідомляли представників ТОВ "Мадег" про можливість повернення їм виявленого урожаю снотворного маку та не перешкоджання подальшій діяльності компанії з його вирощування, за умови сплати грошової суми у розмірі 200 000 доларів США», – пояснили підприємці.

Ймовірно, правоохоронці до останнього сподівалися, що аграрії «прогнуться» і виплатять бажану суму.

Також автори скарги вказали на порушення установленого законом порядку знищення наркотичних речовин.

Аграрії наголосили, що в поліції та прокуратурі цілеспрямовано намагалися завдати збитків підприємству.

«Службовими особами ГУНП в Полтавській області та прокуратури Полтавської області умисно було прийнято рішення про обрання найбільш обтяжливого способу знищення рослин снотворного маку, вилученого у ТОВ "Мадег" - шляхом повного знищення рослин разом із насінням маку, а не знищення лише стебл маку, які безпосередньо містять наркотичну речовину з подальшою передачею насіння маку на реалізацію, внаслідок чого буде завдана істотна матеріальна шкода як компанії ТОВ "Мадег", так і державі Україна, яка має істотну частку власності у НДВАП "МАК УКРАЇНИ", що повинно було отримати 5% від залікової ваги вирощеного урожаю маку. Представниками компанії ТОВ "Мадег" неодноразово наголошувалося службовим особами правоохоронних органів про можливість передачі вилучених рослин снотворного маку на переробку саме до НДВАП "МАК УКРАЇНИ", однак такі пропозиції були залишені поза увагою», – зазначили автори скарги.

Оржицький мак: поліцейські вимагали від фермерів 200 тисяч доларів. Деталі резонансної справи (відео, фото)_7

Омбудсмена попросили «Втрутитися у ситуацію, звернутися до уповноважених органів та посадових осіб з проханням зупинити перешкоджання правоохоронних органів законній господарській діяльності підприємства ТОВ "Мадег", яке полягає у тиску на підприємство, вимаганні неправомірної вигоди за неперешкоджання господарській діяльності, у протиправному знищенні майна даного підприємства (снотворного маку), а також з проханнями ініціювати службове та досудове розслідування відносно службових осіб, причетних до таких протиправних дій відносно компанії ТОВ "Мадег"».

Як уже писав «Останній Бастіон», ситуація з оржицьким маком дещо нагадує події з «Полтавафармом», що розгорілися навесні-влітку 2017 року. Тоді директора «Полтавафарму» Валерія Прядка затримали на нібито спробі передати хабар поліцейському, керівнику управління протидії наркозлочинності, за пришвидшення отримання дозволу на торгівлю та зберігання наркотичних речовин в аптеках і складах. Але окремі обставини справи свідчать, що поліцейські цілеспрямовано почали затягувати справу з ліцензією, аби нажитися на власнику аптек.

Наразі, за умов, коли продовжує спостерігатися радикальна корумпованість і правоохоронних, і судових органів, важко спрогнозувати, якою саме стане розв’язка ситуації з оржицьким маком.

Зрозуміло одне: те, що сьогодні є звичною ситуацію, коли правоохоронці використовують дозвільну систему для власного збагачення, приносить шкоду звичайним селянам, крупним аграріям та державі, а от дійсний наркобізнес не зачіпає.

Геннадій Сікалов

Читайте також:
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
вчора, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
вчора, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23
Полтава
Нерестова заборона в області діятиме до кінця весни. Це дозволяє природоохоронцям кількісно відновлювати наявність прісних біоресурсів.
26 березня, 14:45