Півмільйона за хлібну область. Як торгують посадами в українській поліції

УКРАЇНА
10.12.2016, 10:02
Півмільйона за хлібну область. Як торгують посадами в українській поліції

Торгівля посадами, яка процвітала в МВС з 90-х років, нині вийшла на новий рівень. Якщо раніше купувалися і продавалися, в основному, хлібні посади, то тепер перелік виставлених на продаж вакансій значно зріс. Причина цього – тотальні реорганізації і перманентна люстрація-переатестація особового складу, зазначають інформатори зі структури та колишні міліціянти в розмові з ua.today.

Старт початку «високого сезону» дало затвердження нового штатного розкладу Нацполіціі, яке спустили на місця з Києва в середині листопада 2016 року. До цього, до речі, в бізнесі з продажу посад була певна пауза, пов'язана з невизначеністю в новій кадровій структурі МВС. Але тепер «лихі часи» закінчилися.

500 доларів, щоб не звільнили

«В середині листопада 2016 року в обласні управління з міністерства прийшли штатні розписи за посадами в апараті, а також в стройових і територіальних підрозділах, – пояснює ситуацію високопоставлений співробітник одного з обласних управлінь поліції Дмитро М. – Значну частину посад скоротили. Наприклад, зараз ліквідовано майже 40% посад дільничних інспекторів і близько 30% слідчих. Перш за все, на звільнення йдуть ті співробітники, які незадовільно склали атестацію і мають претензії з боку УВБ. Цим скористалися співробітники УВБ і кадрів – тим, хто бажає залишитися в поліції, пропонують «домовлятися». Залишитися в поліції коштує невеликих грошей, від 300 до 500 доларів. За ці гроші співробітнику, що потрапивпід загрозу скорочення,спочатку пропонують вийти на лікарняний, а потім, через певний час, просто переведуть на іншу посаду».

20 000 доларів за начальника райвідділу

За словами Дмитра, куди більші гроші необхідно заплатити за кар'єрне підвищення. «Зараз йдуть масові кадрові перестановки в поліції, – каже поліцейський. – І, наприклад, щоб посісти посаду заступника начальника райвідділу в райцентрі, потрібно викласти від 5 до 7 тисяч доларів. Щоб піти на посаду начальника сектора або відділу в апараті обласного управління – від 10 до 20 тисяч доларів.

Від здобувача посади гроші безпосередньо отримують начальники відділів кадрів в області та столичному главку. Далі розподіл йде так – близько 20% від суми хабара кадровики залишають собі, решта йде «нагору»– керівникам обласних управлінь поліції. Ті, в свою чергу, передають половину ще вище, в міністерство. Вертикаль передачі «земельних»у МВС збереглася з давніх-давен. Посада начальника райвідділу в місті-мільйоннику коштує набагато дорожче – від 20 до 50 тисяч доларів. При цьому, за посади рівня начальника райвідділу у великому місті або якогось іншого структурного управління в апараті поліції області, структура передачі грошей «нагору» трохи інша. Справа в тому, що начальники райвідділів та структурних підрозділів області призначаються з Києва.Звичайно, після формального узгодження з главою поліції області. Але хто з начальників обласних управлінь буде заявляти про свою незгоду з приписами згори? Тому тим, хто хоче обійняти посаду, доводиться домовлятися по двох лініях – у Києві і паралельно з начальством в регіоні.

Не залишаються без частки і співробітники УВБ. Їм дають хабарі, щоб не ставили палки в колеса за призначення. В УВБ практично на кожного «старого» поліцейського є компромат.

Як відбивають «інвестиції»

Відбити хабар на посаді начальника райвідділу можна досить швидко, каже Дмитро. «Ліві доходи глави райвідділу обласного центру складають близько 20 тисяч доларів на місяць, –каже поліцейський. – Джерел багато. Наприклад, можна відпустити до відкриття кримінального провадження квартирних злодіїв, затриманих на гарячому – під час крадіжки. Це коштує від 3 до 5 тисяч доларів. Затримання злодіїв і грабіжників відбуваються майже кожен день. На «кічу» (в тюрму – ред.) йдуть тільки найбідніші, ті, кому немає чим заплатити за свободу.

Організовані бригади «барсеточників» і квартирних злодіїв мають свій «общак» – каси, для підкупу поліцейських. Також можна «кошмарити» наркопритони – затримати всіх наркоманів і збувальників на «точці». З «закошмареної» точки-кубла можна зняти до 5 тисяч доларів. Під час рейду, таких точок можна замести від 5 до 10 по району. Великим успіхом вважається, якщо вдалося «відмести» у наркодилерів кіло-два наркоти. У цьому випадку можна отримати за товар до половини вартості. Щомісячну данину поліцейському«даху» віддають підпільні ігрові зали, в середньому по тисячі баксів з закладу. Платять і наркодилери – на точках-кублах і в нічних клубах. У середньому невеликий притон, де «ширяються» наркомани, платить від 300 до 500 доларів на місяць. Стільки ж платять проститутки і «масажні» салони, під виглядом яких працюють підпільні борделі. Загалом, чорні доходи начальства «на землі» досягають суми до 20-30 тисяч доларів щомісяця. Іноді буває і більше, в залежності від того, скільки можна витрусити із затриманого наркодилера або злодія».

«Частину щомісячних доходів – близько сорока відсотків, начальники райвідділів повинні здавати обласному начальству. Якщо не здаси, через кілька місяців можеш розпрощатися з посадою – гріхів і порушень в кожному райвідділі хоч відбавляй. Приберуть за дві секунди –за«службовоюневідповідністю»– розповідає колишній начальник райвідділу Володимир К.

За посаду в області – до півмільйона доларів

«Посада глави міського управління поліції коштує від 50 до 100 тисяч доларів. Обласного управління поліції – від 100 до 300 тисяч доларів, в залежності від величини і «хлібності» регіону. На посаду можуть призначити і в «кредит»– гроші доведеться посилено віддавати протягом першого року на посаді. Найбільш «хлібними» вважаються регіони, в яких є зовнішні кордони і митниці. Після початку війни на Сході України особливо прибутковими стали посади в керівництві поліції Донецької та Луганської областей – контрабанда там стала справжньою золотою жилою. Є й інші ласі регіони. Наприклад, бурштиновий край (Рівненська, Житомирська, Волинська області – ред.). Вартість посад керівників обласного рівня там може доходити до півмільйона доларів! Є і винятки, наприклад, посада начальника обласної поліції Київської області вважається «геморойною» і не дуже прибутковою –надто багато начальства і занадто високий рівень злочинності», – пояснює тонкощі поліцейського «годування»співробітник МВС Юрій Ш.

За його словами, бувають і випадки, коли людина отримує високу посаду не за гроші. «Справа в тому, що в багатьох регіонах катастрофічно злетіли показники злочинності, тому на посади глав цих областей були призначені без «відпрацювання» та плану внесків начальники зі «старої гвардії», які можуть хоч якось зупинити зростання криміналу.Головне завдання у них – дати показники роботи. Але це, на жаль, радше виняток із загального правила. І то, викликаний надзвичайними обставинами. У цілому система МВС залишається націленою на заробіток грошей, – зазначає Юрій Ш.