«Потьомкінська медицина – після півроку Лавренко так і не реформував швидку в Полтаві

ПОЛТАВА
16.12.2016, 17:22

В кінці березня цього року «Останній Бастіон» показав роботу Полтавського центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (швидкої – ред.) зсередини, вказавши дирекції закладу та Департаменту охорони здоров’я при Полтавській ОДА на основні порушення та прогалини в структурі швидкої. Підставою журналістського розслідування стали численні звернення читачів та працівників закладу.

З-поміж недоліків було виявлено навмисне применшення кількості карет керівництвом. Замість нормативних 36 машин, у нічний час Полтаву та район обслуговувало тільки 17-19, а подекуди – 11 карет.

У приміщенні швидкої були виявлені факти порушення санітарно-гігієнічних норм – відсутність гарячої води та туалетного паперу у вбиральні, переповнені роздягальні, затісний кабінет прийому їжі, зачинені кімнати відпочинку.

ПОВНИЙ ТЕКСТ РОЗСЛІДУВАННЯ ЧИТАЙТЕ: Гробові реформи: правда про нищення швидкої медичної допомоги

Відреагувавши на конструктивну критику, директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак завірив представників «Останнього Бастіону», що головлікар центру екстреної медичної допомоги Олександр Лавренко вирішить проблемні моменти та унормує роботу швидкої до початку літнього сезону.

«Потьомкінська медицина –  після півроку Лавренко так і не реформував швидку в Полтаві _1

Олександр Лавренко 

З того часу минуло пів року. Журналісти видання знову порушили тему медицини. Нашим завданням було перевірити, чи відбулися обіцяні зміни.

Із відеосюжету можна зрозуміти, що зі змін на краще – тільки поява гарячої води у вбиральнях. Працівники й надалі змушені носити в кишенях жмуточки туалетного паперу, перевдягатися в ущент забитих роздягальнях тощо.

Варто зауважити, що головлікар Олександр Лавренко виштовхав журналістів із приміщення центру та перешкоджав проведенню зйомки оператору. Заява про вчинення кримінального правопорушення за ст. 171 ч. 2 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – ред.).

В ТЕМУ: Медична мафія Полтавщини відбілює корупційні схеми головлікаря швидкої Лавренка

Другим питанням щодо «потьомкінських» реформ у медицині стала діяльність керівного складу Полтавського центру медико-соціальної експертизи.

Із інтервалом у тиждень до видання звернулися дві людини, що оформлювали інвалідність у зв’язку з обмеженням можливостей. У першому випадку в чоловіка мало місце погіршення здоров’я через захворювання, в другому – через поранення у військових діях на війні на Сході України. Обидва хворі жалілися, що за оформлення групи інвалідності керівник МСЕК (від сьогодні з приставкою екс- – ред.) Дмитро Паламарчук вимагав із них хабарі. Ішлося про 5 тис. $ та 20 тис. грн відповідно.

Редакція «Останнього Бастіону» вирішила донести це питання до Тетяни Жабо та накреслити шляхи його вирішення. Жінка сьогодні саме поновлювалася на посаді головлікаря центру медико-соціальної експертизи.

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ЦЕ: Замовний рупор «Полтавщина» у стилі Кисельова склепав статтю про МСЕК

Відеосюжет із МСЕКу згодом на bastion.tv.

P.S. До всього викладеного зазначимо, що в цьому матеріалі ми не порушували теми «мертвих душ» у штаті центру екстреної допомоги та медицини катастроф. Міфічним працівникам керівництво на чолі з Лавренком нараховує цілком реальну зарплату, яка, зрозуміло, йде в обхід робітників.

Про це на «Останньому Бастіоні» в дальших розслідуваннях. 


Читайте також:
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
06:10
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
вчора, 19:04
Полтава
Полтавські «зелені ямщики» присмокталися до бюджету міста, ігноруючи війну. Добре, що є громади в області, які вкладаються в оборону.
вчора, 08:18
Полтава
«Зелені ямщики» готуються зустрічати з квітами московитів. Натомість селяни в області вкладаються у нашу спільну перемогу над ворогом.
22 квітня, 19:27
Полтава
На сьомий день пошуків правоохоронці повідомили про знайдення дитини без ознак життя. Тіло перебувало у водоймі аж на Київщині.
22 квітня, 06:01
Полтава
На превеликий жаль, проблеми з дурнями та дорогами характерні не тільки для росії. У Полтавському краю теж вистачає подібного.
21 квітня, 13:54